Klasszikus

60 éves a kecskeméti Kodály Iskola

2010.11.04. 07:52
Ajánlom
Az intézmény október végén nagyszabású hangversennyel ünnepelte 60. születésnapját, ahol a régi és a jelenlegi diákokból álló összkar is fellépett, Kodály Zoltán-Berzsenyi Dániel A magyarokhoz című monumentális kánonját adva elő.

Az ország első ének-zenei intézményeként 1950-ben létesült Kodály Zoltán Ének-zenei Iskola mára olyan iskolakomplexummá nőtte ki magát, amely összefogja a művészeti óvodát, az általános iskolát, a zeneiskolát és a középiskolát is. A már négy iskolatípust is magába foglaló intézményegységet 2007-ben összevonták további zeneiskolákkal, óvodákkal, valamint néptáncművészeti képzéssel is bővítették.

A Kodály Zoltán Ének-zenei Iskolában az ének-zenét emelt szinten oktató általános iskolára épül a négy évfolyamos gimnázium, valamint a zeneművészeti szakközépiskola. Annak, aki ide jelentkezik, sokszoros túljelentkezéssel kell számolnia. A gimnáziumban 30, a szakközépiskola zeneművészeti képzésében 14, a néptáncművészeti szakon 6 szerencsés diák kezdhette el tanulmányait idén szeptemberben. Az itt végzett diákok remek továbbtanulási perspektívákkal rendelkeznek, amit statisztikák is alátámasztanak. Mindkét középiskola a felvételi eredmények alapján több évtizede a legrangosabb intézmények közé tartozik: a vegyes típusú iskolák országos rangsorában a 2005-ös eredmények alapján a harmadik, a 2006-os eredmények alapján a negyedik helyen, a tudomány- és művészeti egyetemekre való bekerülés tekintetében az első helyen áll.

A Kodály Iskola művészeti csoportjai is kimagasló eredményeket mutattak föl az elmúlt években. Közülük a legkiemelkedőbb az Aurin Kórus szereplése a 2006-os kínai kórusolimpián, ahol folklór kategóriában olimpiai bajnok lett. Az iskola továbbá rendszeresen otthont ad nívós versenyeknek. Idén májusban például a IV. Országos Néptáncverseny döntőjét tartották Kecskeméten. A Kodály Zoltánról elnevezett iskola 2002-ben megkapta a Magyar Művészetoktatásért díjat, 2005-ben a Kodály Intézetért nevű elismerést, valamint a Magyar Örökség-díjat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.