Klasszikus

60 éves a kecskeméti Kodály Iskola

2010.11.04. 07:52
Ajánlom
Az intézmény október végén nagyszabású hangversennyel ünnepelte 60. születésnapját, ahol a régi és a jelenlegi diákokból álló összkar is fellépett, Kodály Zoltán-Berzsenyi Dániel A magyarokhoz című monumentális kánonját adva elő.

Az ország első ének-zenei intézményeként 1950-ben létesült Kodály Zoltán Ének-zenei Iskola mára olyan iskolakomplexummá nőtte ki magát, amely összefogja a művészeti óvodát, az általános iskolát, a zeneiskolát és a középiskolát is. A már négy iskolatípust is magába foglaló intézményegységet 2007-ben összevonták további zeneiskolákkal, óvodákkal, valamint néptáncművészeti képzéssel is bővítették.

A Kodály Zoltán Ének-zenei Iskolában az ének-zenét emelt szinten oktató általános iskolára épül a négy évfolyamos gimnázium, valamint a zeneművészeti szakközépiskola. Annak, aki ide jelentkezik, sokszoros túljelentkezéssel kell számolnia. A gimnáziumban 30, a szakközépiskola zeneművészeti képzésében 14, a néptáncművészeti szakon 6 szerencsés diák kezdhette el tanulmányait idén szeptemberben. Az itt végzett diákok remek továbbtanulási perspektívákkal rendelkeznek, amit statisztikák is alátámasztanak. Mindkét középiskola a felvételi eredmények alapján több évtizede a legrangosabb intézmények közé tartozik: a vegyes típusú iskolák országos rangsorában a 2005-ös eredmények alapján a harmadik, a 2006-os eredmények alapján a negyedik helyen, a tudomány- és művészeti egyetemekre való bekerülés tekintetében az első helyen áll.

A Kodály Iskola művészeti csoportjai is kimagasló eredményeket mutattak föl az elmúlt években. Közülük a legkiemelkedőbb az Aurin Kórus szereplése a 2006-os kínai kórusolimpián, ahol folklór kategóriában olimpiai bajnok lett. Az iskola továbbá rendszeresen otthont ad nívós versenyeknek. Idén májusban például a IV. Országos Néptáncverseny döntőjét tartották Kecskeméten. A Kodály Zoltánról elnevezett iskola 2002-ben megkapta a Magyar Művészetoktatásért díjat, 2005-ben a Kodály Intézetért nevű elismerést, valamint a Magyar Örökség-díjat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus brácsa

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus Partitúra

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.