Klasszikus

60 éves a Veszprémi Vegyeskar

2016.09.23. 17:03
Ajánlom
Veszprém Város Vegyeskara 1956 szeptemberében alakult, és azóta mind a zeneoktatásban, mind a vidéki kórusirodalom tolmácsolásában vezető szerepet vállalnak. Születésnapi koncertjüket a Hangvillában tartják, többek között Kodály Budavári Te Deum című műve fog elhangozni.

A vegyeskart Zámbó István még huszonévesen alapította, és kis időn belül jelentős eredményeket értek el. Énekeltek Kodály Zoltán születésnapján 1958-ban a Zeneakadémián, Arezzóban, Belgiumban, Grazban képviselték Magyarországot, a hetvenes években pedig a Nemzetközi Bartók Kórusverseny és a BBC kórusversenyének első helyezéseit söpörték be. A következő évtizedre már megjárták Európa minden jelentős városát. Sokszínűségükről tanúskodik, hogy nem csak folklór kategóriában, hanem modern művekkel is nyerni tudtak a BBC versenyén 1977-ben.

kar-vet6

kar-vet6 (Fotó/Forrás: Veszprém Város Vegyeskara)

Jelenleg az egyetlen dunántúli vegyeskar, akik vállalni tudják nagyobb oratorikus művek megszólaltatását. Repertoárjuk a koraközépkortól a kortárs művekig terjed, a vasárnapi koncert legfiatalabb zeneszerzője az 1986-os születésű Pärt Uusberg. Gyakori partnerük a Mendelssohn Kamarazenekar.

Erdélyi Ágnes karnagy 1989 óta vezeti az együttest. Elmondta, hogy az utóbbi bő évtizedben nagy hangsúlyt fektettek a fiatalok bevonására a kóruséneklésbe. A 2002-ben alakult Vokál tagjai gyorsan cserélődnek, hiszen fiatalokból állnak, de akik részt vesznek benne, valamilyen formában megmaradnak a zene mellett. „Hatvan év több mint két emberöltő, de a Vokállal nagyon sok színes, a modern világba jól illő zenét adnak elő ezek a fiatalok, hogy könnyebben folytassuk Vegyeskar örökségét.”

dsc5728

dsc5728 (Fotó/Forrás: Veszprém Város Vegyeskara)

A vasárnap 17 órakor kezdődő koncert programja is kifejezi ezt a sokféleséget: a Budavári Te Deumot a Műegyetemi Zenekarra kiegészülve mintegy kilencven fős kórus adja elő. Olyan művek is lesznek, melyek a kórus legelső koncertjén is elhangzottak (Kodály: Kállai kettős), és olyanok is, melyekről egyértelmű, hogy újabb keletű zenék. A kóruscsalád tagjai külön-külön is fellépnek: a férfikar, a Kadarkar bordalokat, a női kar Debussy és mások műveit éneklik majd. A hatvan éves jubileumra egy könyv is készült a kórus történetéről, ezt vasárnap délelőtt 11 órakor mutatják be a Hangvillában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.