Klasszikus

60 éves a Veszprémi Vegyeskar

2016.09.23. 17:03
Ajánlom
Veszprém Város Vegyeskara 1956 szeptemberében alakult, és azóta mind a zeneoktatásban, mind a vidéki kórusirodalom tolmácsolásában vezető szerepet vállalnak. Születésnapi koncertjüket a Hangvillában tartják, többek között Kodály Budavári Te Deum című műve fog elhangozni.

A vegyeskart Zámbó István még huszonévesen alapította, és kis időn belül jelentős eredményeket értek el. Énekeltek Kodály Zoltán születésnapján 1958-ban a Zeneakadémián, Arezzóban, Belgiumban, Grazban képviselték Magyarországot, a hetvenes években pedig a Nemzetközi Bartók Kórusverseny és a BBC kórusversenyének első helyezéseit söpörték be. A következő évtizedre már megjárták Európa minden jelentős városát. Sokszínűségükről tanúskodik, hogy nem csak folklór kategóriában, hanem modern művekkel is nyerni tudtak a BBC versenyén 1977-ben.

kar-vet6

kar-vet6 (Fotó/Forrás: Veszprém Város Vegyeskara)

Jelenleg az egyetlen dunántúli vegyeskar, akik vállalni tudják nagyobb oratorikus művek megszólaltatását. Repertoárjuk a koraközépkortól a kortárs művekig terjed, a vasárnapi koncert legfiatalabb zeneszerzője az 1986-os születésű Pärt Uusberg. Gyakori partnerük a Mendelssohn Kamarazenekar.

Erdélyi Ágnes karnagy 1989 óta vezeti az együttest. Elmondta, hogy az utóbbi bő évtizedben nagy hangsúlyt fektettek a fiatalok bevonására a kóruséneklésbe. A 2002-ben alakult Vokál tagjai gyorsan cserélődnek, hiszen fiatalokból állnak, de akik részt vesznek benne, valamilyen formában megmaradnak a zene mellett. „Hatvan év több mint két emberöltő, de a Vokállal nagyon sok színes, a modern világba jól illő zenét adnak elő ezek a fiatalok, hogy könnyebben folytassuk Vegyeskar örökségét.”

dsc5728

dsc5728 (Fotó/Forrás: Veszprém Város Vegyeskara)

A vasárnap 17 órakor kezdődő koncert programja is kifejezi ezt a sokféleséget: a Budavári Te Deumot a Műegyetemi Zenekarra kiegészülve mintegy kilencven fős kórus adja elő. Olyan művek is lesznek, melyek a kórus legelső koncertjén is elhangzottak (Kodály: Kállai kettős), és olyanok is, melyekről egyértelmű, hogy újabb keletű zenék. A kóruscsalád tagjai külön-külön is fellépnek: a férfikar, a Kadarkar bordalokat, a női kar Debussy és mások műveit éneklik majd. A hatvan éves jubileumra egy könyv is készült a kórus történetéről, ezt vasárnap délelőtt 11 órakor mutatják be a Hangvillában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Klasszikus

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Jazz/World

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.