Klasszikus

60 éves a Veszprémi Vegyeskar

2016.09.23. 17:03
Ajánlom
Veszprém Város Vegyeskara 1956 szeptemberében alakult, és azóta mind a zeneoktatásban, mind a vidéki kórusirodalom tolmácsolásában vezető szerepet vállalnak. Születésnapi koncertjüket a Hangvillában tartják, többek között Kodály Budavári Te Deum című műve fog elhangozni.

A vegyeskart Zámbó István még huszonévesen alapította, és kis időn belül jelentős eredményeket értek el. Énekeltek Kodály Zoltán születésnapján 1958-ban a Zeneakadémián, Arezzóban, Belgiumban, Grazban képviselték Magyarországot, a hetvenes években pedig a Nemzetközi Bartók Kórusverseny és a BBC kórusversenyének első helyezéseit söpörték be. A következő évtizedre már megjárták Európa minden jelentős városát. Sokszínűségükről tanúskodik, hogy nem csak folklór kategóriában, hanem modern művekkel is nyerni tudtak a BBC versenyén 1977-ben.

kar-vet6

kar-vet6 (Fotó/Forrás: Veszprém Város Vegyeskara)

Jelenleg az egyetlen dunántúli vegyeskar, akik vállalni tudják nagyobb oratorikus művek megszólaltatását. Repertoárjuk a koraközépkortól a kortárs művekig terjed, a vasárnapi koncert legfiatalabb zeneszerzője az 1986-os születésű Pärt Uusberg. Gyakori partnerük a Mendelssohn Kamarazenekar.

Erdélyi Ágnes karnagy 1989 óta vezeti az együttest. Elmondta, hogy az utóbbi bő évtizedben nagy hangsúlyt fektettek a fiatalok bevonására a kóruséneklésbe. A 2002-ben alakult Vokál tagjai gyorsan cserélődnek, hiszen fiatalokból állnak, de akik részt vesznek benne, valamilyen formában megmaradnak a zene mellett. „Hatvan év több mint két emberöltő, de a Vokállal nagyon sok színes, a modern világba jól illő zenét adnak elő ezek a fiatalok, hogy könnyebben folytassuk Vegyeskar örökségét.”

dsc5728

dsc5728 (Fotó/Forrás: Veszprém Város Vegyeskara)

A vasárnap 17 órakor kezdődő koncert programja is kifejezi ezt a sokféleséget: a Budavári Te Deumot a Műegyetemi Zenekarra kiegészülve mintegy kilencven fős kórus adja elő. Olyan művek is lesznek, melyek a kórus legelső koncertjén is elhangzottak (Kodály: Kállai kettős), és olyanok is, melyekről egyértelmű, hogy újabb keletű zenék. A kóruscsalád tagjai külön-külön is fellépnek: a férfikar, a Kadarkar bordalokat, a női kar Debussy és mások műveit éneklik majd. A hatvan éves jubileumra egy könyv is készült a kórus történetéről, ezt vasárnap délelőtt 11 órakor mutatják be a Hangvillában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Vizuál

Johnny Depp érkezése megmozgatta a berlinieket

Félidőnél jár a jubileumi Berlinale, bár még nem láttuk a teljes versenyprogramot, az már most elmondható, hogy gazdag és szép a válogatás, komoly, nagy filmekkel. Helyszíni beszámolónk Berlinből.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus hír

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Klasszikus hír

A Pető Intézetben tartja 350. ifjúsági előadását a Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaság kilencvenezer fiatalhoz viszi el a zene és a kultúra üzenetét a Lázár Ervin Programban.
Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.