Klasszikus

7 dolog, amit kevesen tudnak Prokofjevről

2016.04.23. 13:31
Ajánlom
A zongoraművész-zeneszerző Szergej Szergejevics Prokofjev 125 évvel ezelőtt, 1891. április 23-án az ukrajnai Szoncovkában látta meg a napvilágot. Születésének évfordulóján hét érdekes tényt szedtünk csokorba az életéről.

1. 9 évesen írta első operáját.

Szergej Prokofjev már kora gyermekkorától különösen fogékony volt a zenei élményekre. Kilenc éves korában a szüleivel Moszkvába utazott, ahol megismerhette az opera műfaját, többek között Borogyin: Igor herceg című operáját hallgathatta meg. Élményeit szinte azonnal kottapapírra vetette, majd 1900-ban, Az óriás címmel elkészült az első háromfelvonásos színpadi játéka. Később családi körben elő is adták az operát, amelyben maga Prokofjev énekelte az egyik szerepet.

2. Kitűnő sakkjátékos volt.

Prokofjevnek különös tehetsége volt a sakkhoz, amiért úgy is gondolkodott, hogy ha nem lesz elég sikeres zeneszerzőként, akkor a sakkot választja hivatásának. Kitűnő partnerekkel játszott, 1914-ben legyőzte például a későbbi világbajnoki cím birtokosát José Raúl Capablancát, de a francia zeneszerző, Maurice Ravel is sikertelenül állt ki ellene.

David Ojsztrah és Szergej Prokofjev - 1943

David Ojsztrah és Szergej Prokofjev - 1943 (Fotó/Forrás: Chess Review)

3. Minden várakozása ellenére amerikai operaszerzői karrierje hatalmas bukás volt.

A Három narancs szerelmese című alkotást 1921-ben mutatták be Chicagóban, de a fogadtatás olyan kellemetlenre sikerült, hogy a premier után 28 évig nem is adták elő a darabot az Egyesült Államokban. Prokofjev Párizsba költözött, ahol valamivel enyhébb kritikákat kapott.

4. A balett volt a mindene.

Bár Prokofjev mindig is balettet szeretett volna komponálni, zenei hangja sokáig nem volt alkalmas arra, hogy táncjátékot tudjon alkotni. A műfajhoz viszonylag későn, csak az 1930-as években kerülhetett közel, de ekkor is csak Szergej Gyagilev szívélyes közbenjárásának köszönhetően. Később nyolc balettzenét komponált, amelyek közül a két legismertebb a Rómeó és Júlia, illetve a Hamupipőke.

5. A Péter és a farkas című gyerekeknek szóló alkotással két hét alatt elkészült.

Prokofjev különös lelkesedéssel komponált gyermekeknek szánt darabokat. A Péter és a farkas című alkotást, ami az egyes hangszerek tulajdonságait és karaktereit hivatott bemutatni a fiataloknak a mese nyelvén, a Moszkvai Ifjúsági Zenés Színház felkérésére készítette. A művet két hét alatt komponálta és a honoráriumot sem kérte azonnal, hanem megengedte a színháznak, hogy akkor és olyan részletekben fizessen ahogy kényelmes.

6. Kínosan igyekezett távol maradni a politikától.

1933-ban tért vissza Párizsból a Szovjetunióba, ahol az első években nyugodt körülmények várták. Az államhatalom 1948 után, a késő sztálini korszakban talált rá a zeneszerzőre és műveit minden ok nélkül cenzúrázni kezdték, megkapta a formalizmus bélyegét is. Prokofjev néhány, a szovjet berendezkedést dicsőítő kompozícióval tudta csak kiengesztelni a pártvezetést. Bár őt és gyermekeit nem érte komolyabb atrocitás, feleségét nyolc évre száműzték.

7. Sztálinnal egy napon halt meg.

Talán Sztálin halála után megbecsültebb bánásmódban részesült volna Szergej Prokofjev, de a halál éppen Sztálin temetésén, 1953. március 5-én érte.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.
Klasszikus ajánló

Olasz áriaesttel érkezik Budapestre a Metropolitan Opera sztárja

A világhírű lett szoprán, Kristīne Opolais legkiemelkedőbb szerepeiből énekel áriákat és duetteket a Müpában, február 7-én tartott koncertjén. A műsor gerincét verista operák részletei alkotják.
Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.