Klasszikus

7 dolog, amit kevesen tudnak Prokofjevről

2016.04.23. 13:31
Ajánlom
A zongoraművész-zeneszerző Szergej Szergejevics Prokofjev 125 évvel ezelőtt, 1891. április 23-án az ukrajnai Szoncovkában látta meg a napvilágot. Születésének évfordulóján hét érdekes tényt szedtünk csokorba az életéről.

1. 9 évesen írta első operáját.

Szergej Prokofjev már kora gyermekkorától különösen fogékony volt a zenei élményekre. Kilenc éves korában a szüleivel Moszkvába utazott, ahol megismerhette az opera műfaját, többek között Borogyin: Igor herceg című operáját hallgathatta meg. Élményeit szinte azonnal kottapapírra vetette, majd 1900-ban, Az óriás címmel elkészült az első háromfelvonásos színpadi játéka. Később családi körben elő is adták az operát, amelyben maga Prokofjev énekelte az egyik szerepet.

2. Kitűnő sakkjátékos volt.

Prokofjevnek különös tehetsége volt a sakkhoz, amiért úgy is gondolkodott, hogy ha nem lesz elég sikeres zeneszerzőként, akkor a sakkot választja hivatásának. Kitűnő partnerekkel játszott, 1914-ben legyőzte például a későbbi világbajnoki cím birtokosát José Raúl Capablancát, de a francia zeneszerző, Maurice Ravel is sikertelenül állt ki ellene.

David Ojsztrah és Szergej Prokofjev - 1943

David Ojsztrah és Szergej Prokofjev - 1943 (Fotó/Forrás: Chess Review)

3. Minden várakozása ellenére amerikai operaszerzői karrierje hatalmas bukás volt.

A Három narancs szerelmese című alkotást 1921-ben mutatták be Chicagóban, de a fogadtatás olyan kellemetlenre sikerült, hogy a premier után 28 évig nem is adták elő a darabot az Egyesült Államokban. Prokofjev Párizsba költözött, ahol valamivel enyhébb kritikákat kapott.

4. A balett volt a mindene.

Bár Prokofjev mindig is balettet szeretett volna komponálni, zenei hangja sokáig nem volt alkalmas arra, hogy táncjátékot tudjon alkotni. A műfajhoz viszonylag későn, csak az 1930-as években kerülhetett közel, de ekkor is csak Szergej Gyagilev szívélyes közbenjárásának köszönhetően. Később nyolc balettzenét komponált, amelyek közül a két legismertebb a Rómeó és Júlia, illetve a Hamupipőke.

5. A Péter és a farkas című gyerekeknek szóló alkotással két hét alatt elkészült.

Prokofjev különös lelkesedéssel komponált gyermekeknek szánt darabokat. A Péter és a farkas című alkotást, ami az egyes hangszerek tulajdonságait és karaktereit hivatott bemutatni a fiataloknak a mese nyelvén, a Moszkvai Ifjúsági Zenés Színház felkérésére készítette. A művet két hét alatt komponálta és a honoráriumot sem kérte azonnal, hanem megengedte a színháznak, hogy akkor és olyan részletekben fizessen ahogy kényelmes.

6. Kínosan igyekezett távol maradni a politikától.

1933-ban tért vissza Párizsból a Szovjetunióba, ahol az első években nyugodt körülmények várták. Az államhatalom 1948 után, a késő sztálini korszakban talált rá a zeneszerzőre és műveit minden ok nélkül cenzúrázni kezdték, megkapta a formalizmus bélyegét is. Prokofjev néhány, a szovjet berendezkedést dicsőítő kompozícióval tudta csak kiengesztelni a pártvezetést. Bár őt és gyermekeit nem érte komolyabb atrocitás, feleségét nyolc évre száműzték.

7. Sztálinnal egy napon halt meg.

Talán Sztálin halála után megbecsültebb bánásmódban részesült volna Szergej Prokofjev, de a halál éppen Sztálin temetésén, 1953. március 5-én érte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.