Klasszikus

7 érdekesség, amely csodavilággá varázsolta Eszterházát

2021.01.01. 09:50
Ajánlom
Ha mulatságról, pompáról volt szó, Esterházy „Fényes” Miklós csak a legjobbal érte be. A herceg Marionettszínházát és operaházát izgalmas vívmányok és elismert tehetségek tették Európa-szerte ismertté.

1. Esterházy „Fényes” Miklós birodalmára csak télen borult csend. A herceg színházaiban – a böjti időszakok kivételével – kora tavasztól késő őszig szinte folyamatosan zajlottak előadások.

Eszterhaza1-132656.jpg

Az egykori eszterházai operaház makettje (Fotó/Forrás: Esterházy-kastély)

2. Eszterháza operaházában és bábszínházában szabályos évadokban játszották az előadásokat, nem csak a főúri látogatások során. Persze ebből is akadt jócskán. Ezek közül a legkiemelkedőbb Mária Terézia vendégeskedése volt – a magyar királynő 1773. szeptember 1-2-án tekintette meg „Fényes” Miklós csodavilágát.

Eszterhaza8-132649.jpg

Az egykori eszterházai operaház makettje (Fotó/Forrás: Esterházy-kastély)

3. A Marionettszínházat Mária Terézia jelenlétében nyitották meg 1773. szeptember 2-án, a Joseph Haydn vezényelte Philemon és Baucis című német báboperával. Az épület akkor is mesébe illőnek hathatott, ha éppen nem zajlott benne előadás: belső terét grottaként, azaz műbarlangként képezték ki kavicsokból, kagylókból és csigákból, falait festéssel díszítették és csobogók is megidézték a vízi világot. 2005-ben, régészeti ásatások során egy faunfejet is találtak az épületben.

Eszterhaza5-132651.jpg

A Marionettszínházban, 2005-ben talált faunfej (Fotó/Forrás: Esterházy-kastély)

4. A színvonal kétségkívül fejedelmi volt Esterházy „Fényes” Miklós operaházában, ugyanakkor az épület a korban példátlan módon szinte mindenki előtt nyitva állt, a herceg kegyéből bárki szabadon látogathatta.

Eszterhaza7-132650.jpg

A Pietro Travaglia által tervezett ruhák modern replikái (Fotó/Forrás: Esterházy-kastély)

5. Eszterházán a művészi színvonalról a korszak kiemelkedő tehetségei gondoskodtak. A díszleteket és a jelmezeket a milánói Pietro Travaglia tervezte, a legismertebb eszterházai csillagnak pedig egyértelműen Joseph Haydn, a vonósnégyes műfajának egyik legnagyobb alakja számított, aki a pompakedvelő főnemes udvari zenekarát vezette.

Eszterhaza4-132653.jpg

A Pietro Travaglia által tervezett ruhák modern replikái (Fotó/Forrás: Esterházy-kastély)

6. Az operaházban a díszleteket a pincében és a padláson található szerkezetekkel, valóságos csiga- és kötélerdő segítségével tudták mozgatni. Az épület mintája egyértelműen a schönbrunni kastély színháza volt.

Eszterhaza2-132655.jpg

Az egykori eszterházai operaház makettje (Fotó/Forrás: Esterházy-kastély)

7. Eszterháza operaházában szinte semmi sem volt lehetetlen – még az sem, hogy egy „angyal” váratlanul leereszkedjen a mennyezetről a színpadtérre. Az épület ugyanis emelő-süllyesztő szerkezettel is rendelkezett.

Az Esterházy-kastély honlapja itt érhető el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.