Klasszikus

7 érdekesség, amely csodavilággá varázsolta Eszterházát

2021.01.01. 09:50
Ajánlom
Ha mulatságról, pompáról volt szó, Esterházy „Fényes” Miklós csak a legjobbal érte be. A herceg Marionettszínházát és operaházát izgalmas vívmányok és elismert tehetségek tették Európa-szerte ismertté.

1. Esterházy „Fényes” Miklós birodalmára csak télen borult csend. A herceg színházaiban – a böjti időszakok kivételével – kora tavasztól késő őszig szinte folyamatosan zajlottak előadások.

Eszterhaza1-132656.jpg

Az egykori eszterházai operaház makettje (Fotó/Forrás: Esterházy-kastély)

2. Eszterháza operaházában és bábszínházában szabályos évadokban játszották az előadásokat, nem csak a főúri látogatások során. Persze ebből is akadt jócskán. Ezek közül a legkiemelkedőbb Mária Terézia vendégeskedése volt – a magyar királynő 1773. szeptember 1-2-án tekintette meg „Fényes” Miklós csodavilágát.

Eszterhaza8-132649.jpg

Az egykori eszterházai operaház makettje (Fotó/Forrás: Esterházy-kastély)

3. A Marionettszínházat Mária Terézia jelenlétében nyitották meg 1773. szeptember 2-án, a Joseph Haydn vezényelte Philemon és Baucis című német báboperával. Az épület akkor is mesébe illőnek hathatott, ha éppen nem zajlott benne előadás: belső terét grottaként, azaz műbarlangként képezték ki kavicsokból, kagylókból és csigákból, falait festéssel díszítették és csobogók is megidézték a vízi világot. 2005-ben, régészeti ásatások során egy faunfejet is találtak az épületben.

Eszterhaza5-132651.jpg

A Marionettszínházban, 2005-ben talált faunfej (Fotó/Forrás: Esterházy-kastély)

4. A színvonal kétségkívül fejedelmi volt Esterházy „Fényes” Miklós operaházában, ugyanakkor az épület a korban példátlan módon szinte mindenki előtt nyitva állt, a herceg kegyéből bárki szabadon látogathatta.

Eszterhaza7-132650.jpg

A Pietro Travaglia által tervezett ruhák modern replikái (Fotó/Forrás: Esterházy-kastély)

5. Eszterházán a művészi színvonalról a korszak kiemelkedő tehetségei gondoskodtak. A díszleteket és a jelmezeket a milánói Pietro Travaglia tervezte, a legismertebb eszterházai csillagnak pedig egyértelműen Joseph Haydn, a vonósnégyes műfajának egyik legnagyobb alakja számított, aki a pompakedvelő főnemes udvari zenekarát vezette.

Eszterhaza4-132653.jpg

A Pietro Travaglia által tervezett ruhák modern replikái (Fotó/Forrás: Esterházy-kastély)

6. Az operaházban a díszleteket a pincében és a padláson található szerkezetekkel, valóságos csiga- és kötélerdő segítségével tudták mozgatni. Az épület mintája egyértelműen a schönbrunni kastély színháza volt.

Eszterhaza2-132655.jpg

Az egykori eszterházai operaház makettje (Fotó/Forrás: Esterházy-kastély)

7. Eszterháza operaházában szinte semmi sem volt lehetetlen – még az sem, hogy egy „angyal” váratlanul leereszkedjen a mennyezetről a színpadtérre. Az épület ugyanis emelő-süllyesztő szerkezettel is rendelkezett.

Az Esterházy-kastély honlapja itt érhető el.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Vizuál

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Klasszikus ajánló

Hátrányos helyzetű fiatalok a Zeneakadémia színpadán

Szeptember 23-án debütál az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté új kezdeményezése, a Közös Hang projekt, amelynek célja, hogy elősegítse a nehezebb sorsú zenét tanuló gyerekek integrációját.
Klasszikus gyász

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Klasszikus interjú

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberében Kismartonban, az idén szeptember 15-től 26-ig. A Fesztivál mottója, Metamorfózisok, új művészeti vezetője, Julian Rachlin hegedűművész.