Klasszikus

75+egy - Továbbra is ünnepi évad a MÁV Szimfonikusoknál

2020.09.04. 15:05
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar ünnepi évadát a Covid 19 megjelenése sajnálatos módon vágta ketté tavasszal. De az a zenekar, melyet a második világháború után azért alapítottak, hogy a lelki sebek gyógyítását segítse és ezt azóta is küldetésének érzi, nem hátrál meg a nehézségektől.

Zenekarunk több kampányt is szervezett a pandémiás időszak alatt. A leghosszabban az a közönségnek szóló akció futott, mely a tavaszi időszakban a koncerttermi hangversenyek helyett valósult meg. A Nyiss ablakot a zenének kampány keretében a Hyundai magyarországi képviseletének segítségével, a zenekar művészei professzionális hangeszközökkel felszerelt autókkal járták az országot és saját felvételeiket játszották kórházak, idősotthonok, lakóparkok, iskolák és óvodák előtt. 1945-ben nehézségek között indult a zenekar, de talán épp ez kovácsolta őket erős közösséggé, közönségüket pedig olyan hűséges törzsközönséggé, ahol a bérleti helyek apáról fiúra, nagyapáról unokára szállnak. Mint mindenki, a MÁV Szimfonikus Zenekar művészei és vezetése is bízik benne, hogy az ősszel induló 2020-21-es évad zavartalanul elindulhat és újra lesz lehetőségük közönségünk számára élményekkel teli estéket varázsolni.

Bérletek és bérleten kívüli hangversenyek 2020-21-ben

A 2020-2021-es évadra kilenc bérletsorozatot hirdet a zenekar, az olyan megszokott helyszíneken, mint a Müpa, a Zeneakadémia, az Olasz Kultúrintézet, a Festetics Palota, és a Magyar Nemzeti Múzeum.

Az ősszel induló évadra a bérletek online megújítása a nyár folyamán megkezdődött és augusztus 24-től már személyesen is várják a zenekar munkatársai a Múzeum utcában a régi és az új bérlőket.

mav-37-1-123632.jpg

MÁV Szimfonikus Zenekar (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

A szeptember elején induló évadban, Daniel Boico zeneigazgató mellett, állandó vendégkarmestereik, Kesselyák Gergely, Takács Nagy Gábor és Csaba Péter is vezényel majd. Tiszteletbeli vendégkarmesterük, Kobajasi Kenicsiro, akihez közel ötven éves barátság fűzi az együttest a zenekar Japán turnéján áll majd a karmesteri pulpitusra. Az ünnepi évadban eljön az együttes több volt vezető karmestere. Dirigál majd többek között Gál Tamás és Kollár Imre is. Az évad összefoglalásaként továbbra is a legfontosabb és a MÁV Szimfonikus Zenekarra jellemző: minden korosztály számára kínál hangversenyeket.

A zenekar által útnak indított, várandós anyukáknak szóló koncertek Szeretethang címmel érhetők el. A következő korosztály az egészen picik, őket Búgócsiga címmel várja koncertsorozat. A Zene Tér Kép sorozat az óvodásoké, akik interaktív foglalkozásokon, játékosan ismerkednek testközelből a hangszerekkel és a zenével. A 6 és 12 éves közötti korosztályt a Nemzeti Múzeummal közös „Unokák és nagyszülők” koncertekre várja a zenekar, ahol kézműves foglalkozással és tárlatvezetéssel egészülnek ki a hangversenyprogramok.

Ahogy a Tokiói Olimpia időpontját átrakták egy évvel későbbre,

a MÁV Szimfonikus Zenekar is áttette jubileuma megünneplését 2021-re.

Az alapítás tiszteletére, jövő év április 24-én, Beethoven I. és IX. szimfóniája hangzik majd fel a BKK-ban, a karmester a zenekar amerikai művészeti vezetője, Daniel Boico és a világsztár Charles Dutoit lesz, aki 2021-ben búcsúzik el a karmesteri pulpitustól. Szintén pótolják a tavasszal már nagyon várt és nagyon ritkán játszott Beethoven művet, a Missa Solemnist. 2021 januárjában a Müpában, a Szőke Tibor Mesterbérlet első előadásaként, a zenekart a kiváló Kovács János vezényli majd. A Mesterbérlet februári előadásán Maxim Vengerov neve a garancia a felejthetetlen estére, ahol a maestro vezényelni és hegedülni is fog majd. 2021-es év Bartók évforduló lesz, május 25-én, a Bartók Béla születésének 140. évfordulójára rendezett ünnepi gálakoncerten a világhírű hegedű- és brácsaművész, Pinchas Zukerman lesz a zenekar vendége. Az ő ötlete volt, hogy a hangversen, kiváló gordonkaművész felesége, Amanda Forsyth közreműködésével előadják Kodály Zoltán Duóját hegedűre és csellóra.

További kiemelkedő művészek is megfordulnak majd a zenekar következő évadának pódiumán.

Ki kell emelni közülük Ránki Dezső, Ránki Fülöp és Bogányi Gergely zongoraművészeket, Szabadi Vilmos hegedűművészt, a külföldiek közül Jean-Efflam Bavouzet zongoraművészt és Gustav Rivinius gordonkaművészt, de színpadra lép majd például a Festetics bérlet szezonvégi előadásában a tizenkét éves Kelemen Gáspár, aki ma az egyik legtehetségesebb fiatal hegedűművész Magyarországon.

BTF_190410_Ranki_Dezso_c_Felvegi_Andrea-151120.jpg

Ránki Dezső (Fotó/Forrás: BTF / Felvégi Andrea)

Daniel Boico amerikai karmester második évadát kezdi a zenekar művészeti vezetőjeként. Az évad kapcsán fontosnak tartja kiemelni, hogy: ez a járvány megmutatta, mennyire összekapcsolódunk egymással, és mennyire fontos, hogy támogassuk egymást ezekben a nehéz és bizonytalan időkben. A zene, legyen az egyfajta szórakozás, vagy egy ország kulturális kenyere, sok ember számára a megnyugvás és az egység forrása. Zenekarunk 2020–2021-es évada tele van a legszebb művekkel és a legjobb nemzetközi előadókkal. Reméljük, hogy folytathatjuk küldetésünket a MÁV Szimfonikus Zenekarral, hogy a közösség élményét, a megnyugvás lehetőségét biztosítsuk szeretett és támogató közönségünknek.

„Szeretnék köszönetet mondani az egész adminisztrációs csapatnak, hogy a világjárvány idején olyan keményen dolgozott, és egy izgalmas és eseménydús szezont állított össze közönségünk számára, akik minden bizonnyal, hozzánk hasonlóan nagyon várják már, hogy kiléphessünk zenei karanténunkból. Reméljük, hogy sokukkal hamarosan találkozunk a koncertjeinken.”

Megnyugtató megoldás született a zenekar székház ügyében is. A MÁV Zrt., a zenekar alapítója és fő támogatója által felajánlott Stefánia úti épületbe az együttes októberben kezdi meg a költözést. Az épületben a tágas próbaterem mellett a zenekar adminisztratív és művészeti dolgozói számára is kényelmes munkakörülményeket tudnak biztosítani.

Open Day harmadszor

2018-ban indította útnak a zenekar Open Day címmel szezonzáró rendezvényét, melyet eddig minden évben június elején tartottak. A tavaszi veszélyhelyzet lehetetlenné tette a köztéri esemény megtartását, de most a szezon kezdetekor pótolják az elmaradt zenélést.

A rendezvényen 2020. szeptember 5-én szombaton, 15 és 19 óra között ingyenes koncerteket hallgathatnak a belvárosban sétálók, 7 helyszínen, az 5., a 8. és a 9. kerület szép kertjeiben és terein.  

A kamarazenélések helyszínei a Károlyi kert (Nem annyira komolyzene - Vonós négyes) az Egyetem tér (Csak lazán - Rézfúvós kvintett) a Kálvin tér (a Cafe Intenzo kertjében) (Szélforgó -Interaktív zenélés Székely Edittel és fafúvós barátaival) a Lőrinc pap tér (Szférák zenéje - Hárfa és fuvola duó) a Mikszáth Kálmán tér (A bűvös vadászat – Fúvós kvintett) és a Múzeum kert két helyszíne, a játszótérnél (Egy igazán ütős produkció -ütős kvartett) és a Pollack Mihály tér felöli oldalon (Igazán komolyzene – vonós négyes). Este 8 órától a Nemzeti Múzeum lépcsőinél a teljes zenekar ad koncertet, ahol Erkel: Hunyadi nyitányát, Brahms: Magyar táncokat, Berlioz: Rákóczi indulóját és Balogh Sándor: A vonaton című művét játssza a zenekar. Az együttest Daniel Boico vezényli majd.

A helyszíneken jegy és bérletárusítás is lesz, az eseményről további részletek itt érhetőek el.

Fejléckép: MÁV Szimfonikus Zenekar

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A Churchill és Garbo bemutatójával nyit újra a Rózsavölgyi Szalon

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a Churchill és Garbo című darabban, amelyet május 17-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon, ezzel újra kinyitva kapuját a közönség előtt.
Színház

Megújult műsorral érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A pandémia és a bizonytalan pályázati támogatások miatt módosul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada – tudatta Barnák László, a fesztivál ügyvezető igazgatója.
Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

Hamarosan a mozikban Gothár Péter új filmje, a Hét kis véletlen

Gothár Péter filmjei érzékeny vizuális és zenei világ megteremtésére vállalkoznak, ezt ígéri új munkája, a Hét kis véletlen is. A filmet május 13-tól előjátsszák a mozik, az országos premiert május 20-án tartják.
Vizuál

A 125. évfordulóján nyitja meg újra kapuit a Műcsarnok

Különleges programokkal ünnepli nyitásának 125. évfordulóját és az újranyitást a Műcsarnok, május 4-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bartók és a tavasz – mindent egy új fesztiválról

Hogyan hat ránk Bartók Béla példaértékű kulturális öröksége 2021-ben, miben érhető tetten a zeneszerző szellemisége, és miért az ő nevét viseli a Müpa új, összművészeti fesztiválja? Hogy jön ide a világ végtelensége, hogyan kapcsolódhatunk össze Európa nagyvárosaival, és egyáltalán: mi az a Bartók Tavasz? Itt az ideje, hogy minden kiderüljön!
Klasszikus ajánló

Notte Magica – Online vetítés az Il Volo együttes és Plácido Domingo Három Tenor-emlékkoncertjéről

Luciano Pavarotti, José Carreras és Plácido Domingo legendás triója, a Három Tenor 1990. júliusában adta első koncertjét a római Caracalla termákban. 26 évvel később, 2016. nyarán a fiatal olasz tenor csillagokból álló, nemzetközi platinalemezes Il Volo együttes Plácido Domingo zenei rendezésében emlékkoncertet adott a 20. század egyik legkiemelkedőbb komolyzenei kezdeményezése előtt tisztelegve. A koncertről készült mozifilm május 1-2-án online elérhető.
Klasszikus ajánló

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok Brahms szimfónia-sorozata

Bogányi Tibor vezető karmester irányításával a pécsi zenekar több meghatározó zeneszerző munkásságát dolgozza fel évek óta, így például Bogányi Bruckner iránti rajongása magával ragadta a zenekart, de a közönséget is. Brahms szimfóniáinak sorában pedig most az F-dúr harmadik került be a május 6-i hangverseny műsorába. 19.00 órai kezdettel kapcsolódhatunk be az ingyenes élő közvetítésbe, a Kodály Központban Johannes Brahms III. (F-dúr) szimfóniája előtt Richard Strauss Az úrhatnám polgár című zenekari szvitje hangzik el.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

Elmarad idén a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál - közölte a rendezvényt szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.
Klasszikus ajánló

Orientale lumen X – Ortodox Húsvét

Folytatódik a Szent Efrém Férfikar saját sorozata, az Orientale lumen. A nyolctagú énekegyüttes jubileumi sorozatának második koncertjét otthonról követheti a közönség, az ortodox húsvét ünnepén, május 2-án 19:30-tól az együttes Youtube-csatornáján.