Klasszikus

75+egy - Továbbra is ünnepi évad a MÁV Szimfonikusoknál

2020.09.04. 15:05
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar ünnepi évadát a Covid 19 megjelenése sajnálatos módon vágta ketté tavasszal. De az a zenekar, melyet a második világháború után azért alapítottak, hogy a lelki sebek gyógyítását segítse és ezt azóta is küldetésének érzi, nem hátrál meg a nehézségektől.

Zenekarunk több kampányt is szervezett a pandémiás időszak alatt. A leghosszabban az a közönségnek szóló akció futott, mely a tavaszi időszakban a koncerttermi hangversenyek helyett valósult meg. A Nyiss ablakot a zenének kampány keretében a Hyundai magyarországi képviseletének segítségével, a zenekar művészei professzionális hangeszközökkel felszerelt autókkal járták az országot és saját felvételeiket játszották kórházak, idősotthonok, lakóparkok, iskolák és óvodák előtt. 1945-ben nehézségek között indult a zenekar, de talán épp ez kovácsolta őket erős közösséggé, közönségüket pedig olyan hűséges törzsközönséggé, ahol a bérleti helyek apáról fiúra, nagyapáról unokára szállnak. Mint mindenki, a MÁV Szimfonikus Zenekar művészei és vezetése is bízik benne, hogy az ősszel induló 2020-21-es évad zavartalanul elindulhat és újra lesz lehetőségük közönségünk számára élményekkel teli estéket varázsolni.

Bérletek és bérleten kívüli hangversenyek 2020-21-ben

A 2020-2021-es évadra kilenc bérletsorozatot hirdet a zenekar, az olyan megszokott helyszíneken, mint a Müpa, a Zeneakadémia, az Olasz Kultúrintézet, a Festetics Palota, és a Magyar Nemzeti Múzeum.

Az ősszel induló évadra a bérletek online megújítása a nyár folyamán megkezdődött és augusztus 24-től már személyesen is várják a zenekar munkatársai a Múzeum utcában a régi és az új bérlőket.

mav-37-1-123632.jpg

MÁV Szimfonikus Zenekar (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar)

A szeptember elején induló évadban, Daniel Boico zeneigazgató mellett, állandó vendégkarmestereik, Kesselyák Gergely, Takács Nagy Gábor és Csaba Péter is vezényel majd. Tiszteletbeli vendégkarmesterük, Kobajasi Kenicsiro, akihez közel ötven éves barátság fűzi az együttest a zenekar Japán turnéján áll majd a karmesteri pulpitusra. Az ünnepi évadban eljön az együttes több volt vezető karmestere. Dirigál majd többek között Gál Tamás és Kollár Imre is. Az évad összefoglalásaként továbbra is a legfontosabb és a MÁV Szimfonikus Zenekarra jellemző: minden korosztály számára kínál hangversenyeket.

A zenekar által útnak indított, várandós anyukáknak szóló koncertek Szeretethang címmel érhetők el. A következő korosztály az egészen picik, őket Búgócsiga címmel várja koncertsorozat. A Zene Tér Kép sorozat az óvodásoké, akik interaktív foglalkozásokon, játékosan ismerkednek testközelből a hangszerekkel és a zenével. A 6 és 12 éves közötti korosztályt a Nemzeti Múzeummal közös „Unokák és nagyszülők” koncertekre várja a zenekar, ahol kézműves foglalkozással és tárlatvezetéssel egészülnek ki a hangversenyprogramok.

Ahogy a Tokiói Olimpia időpontját átrakták egy évvel későbbre,

a MÁV Szimfonikus Zenekar is áttette jubileuma megünneplését 2021-re.

Az alapítás tiszteletére, jövő év április 24-én, Beethoven I. és IX. szimfóniája hangzik majd fel a BKK-ban, a karmester a zenekar amerikai művészeti vezetője, Daniel Boico és a világsztár Charles Dutoit lesz, aki 2021-ben búcsúzik el a karmesteri pulpitustól. Szintén pótolják a tavasszal már nagyon várt és nagyon ritkán játszott Beethoven művet, a Missa Solemnist. 2021 januárjában a Müpában, a Szőke Tibor Mesterbérlet első előadásaként, a zenekart a kiváló Kovács János vezényli majd. A Mesterbérlet februári előadásán Maxim Vengerov neve a garancia a felejthetetlen estére, ahol a maestro vezényelni és hegedülni is fog majd. 2021-es év Bartók évforduló lesz, május 25-én, a Bartók Béla születésének 140. évfordulójára rendezett ünnepi gálakoncerten a világhírű hegedű- és brácsaművész, Pinchas Zukerman lesz a zenekar vendége. Az ő ötlete volt, hogy a hangversen, kiváló gordonkaművész felesége, Amanda Forsyth közreműködésével előadják Kodály Zoltán Duóját hegedűre és csellóra.

További kiemelkedő művészek is megfordulnak majd a zenekar következő évadának pódiumán.

Ki kell emelni közülük Ránki Dezső, Ránki Fülöp és Bogányi Gergely zongoraművészeket, Szabadi Vilmos hegedűművészt, a külföldiek közül Jean-Efflam Bavouzet zongoraművészt és Gustav Rivinius gordonkaművészt, de színpadra lép majd például a Festetics bérlet szezonvégi előadásában a tizenkét éves Kelemen Gáspár, aki ma az egyik legtehetségesebb fiatal hegedűművész Magyarországon.

BTF_190410_Ranki_Dezso_c_Felvegi_Andrea-151120.jpg

Ránki Dezső (Fotó/Forrás: BTF / Felvégi Andrea)

Daniel Boico amerikai karmester második évadát kezdi a zenekar művészeti vezetőjeként. Az évad kapcsán fontosnak tartja kiemelni, hogy: ez a járvány megmutatta, mennyire összekapcsolódunk egymással, és mennyire fontos, hogy támogassuk egymást ezekben a nehéz és bizonytalan időkben. A zene, legyen az egyfajta szórakozás, vagy egy ország kulturális kenyere, sok ember számára a megnyugvás és az egység forrása. Zenekarunk 2020–2021-es évada tele van a legszebb művekkel és a legjobb nemzetközi előadókkal. Reméljük, hogy folytathatjuk küldetésünket a MÁV Szimfonikus Zenekarral, hogy a közösség élményét, a megnyugvás lehetőségét biztosítsuk szeretett és támogató közönségünknek.

„Szeretnék köszönetet mondani az egész adminisztrációs csapatnak, hogy a világjárvány idején olyan keményen dolgozott, és egy izgalmas és eseménydús szezont állított össze közönségünk számára, akik minden bizonnyal, hozzánk hasonlóan nagyon várják már, hogy kiléphessünk zenei karanténunkból. Reméljük, hogy sokukkal hamarosan találkozunk a koncertjeinken.”

Megnyugtató megoldás született a zenekar székház ügyében is. A MÁV Zrt., a zenekar alapítója és fő támogatója által felajánlott Stefánia úti épületbe az együttes októberben kezdi meg a költözést. Az épületben a tágas próbaterem mellett a zenekar adminisztratív és művészeti dolgozói számára is kényelmes munkakörülményeket tudnak biztosítani.

Open Day harmadszor

2018-ban indította útnak a zenekar Open Day címmel szezonzáró rendezvényét, melyet eddig minden évben június elején tartottak. A tavaszi veszélyhelyzet lehetetlenné tette a köztéri esemény megtartását, de most a szezon kezdetekor pótolják az elmaradt zenélést.

A rendezvényen 2020. szeptember 5-én szombaton, 15 és 19 óra között ingyenes koncerteket hallgathatnak a belvárosban sétálók, 7 helyszínen, az 5., a 8. és a 9. kerület szép kertjeiben és terein.  

A kamarazenélések helyszínei a Károlyi kert (Nem annyira komolyzene - Vonós négyes) az Egyetem tér (Csak lazán - Rézfúvós kvintett) a Kálvin tér (a Cafe Intenzo kertjében) (Szélforgó -Interaktív zenélés Székely Edittel és fafúvós barátaival) a Lőrinc pap tér (Szférák zenéje - Hárfa és fuvola duó) a Mikszáth Kálmán tér (A bűvös vadászat – Fúvós kvintett) és a Múzeum kert két helyszíne, a játszótérnél (Egy igazán ütős produkció -ütős kvartett) és a Pollack Mihály tér felöli oldalon (Igazán komolyzene – vonós négyes). Este 8 órától a Nemzeti Múzeum lépcsőinél a teljes zenekar ad koncertet, ahol Erkel: Hunyadi nyitányát, Brahms: Magyar táncokat, Berlioz: Rákóczi indulóját és Balogh Sándor: A vonaton című művét játssza a zenekar. Az együttest Daniel Boico vezényli majd.

A helyszíneken jegy és bérletárusítás is lesz, az eseményről további részletek itt érhetőek el.

Fejléckép: MÁV Szimfonikus Zenekar

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.
Klasszikus ajánló

Olasz áriaesttel érkezik Budapestre a Metropolitan Opera sztárja

A világhírű lett szoprán, Kristīne Opolais legkiemelkedőbb szerepeiből énekel áriákat és duetteket a Müpában, február 7-én tartott koncertjén. A műsor gerincét verista operák részletei alkotják.
Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.