Klasszikus

75 éves a Szegedi Szabadtéri Játékok

2006.03.06. 00:00
Ajánlom
A Szegedi Szabadtéri Játékok alapításának 75 éves jubileuma alkalmából gazdag programkínálattal várja a Szegedre látogatókat 2006. július 7. és augusztus 20. között. A szervezők az immár hagyományosnak tekinthető programok mellett számos újítással készülnek a 2006-os évadra.

A fesztivál történetének 75 éve alatt több mint 800 előadás zajlott le a Dóm tér színpadán, 301 bemutatóra került sor. A leggyakrabban játszott művek sorában szerepel a Bánk bán is, amely a korábbi hagyományokat idézve az idei fesztivál egyik fő produkciója lesz.

Programkínálat

A fesztivál programját 75 éves története során a műfajok változatossága jellemezte és jellemzi ma is: a korábbi évtizedeknek megfelelően opera, operett, zenés daljáték, musical, dixieland szerepel a Játékok 2006-os műsorán. Idén is színvonalas előadásokkal és a korábbinál tradicionálisabb programkínálattal várják a látogatókat. A Játékok műsorán a korábbi évekre egyre inkább jellemző vendégprodukciókkal szemben az idei évben kizárólag önálló, a Dóm térre és az Újszegedi Szabadtéri Színpadra rendezett művek szerepelnek.

Helyszínek, programok, bemutatók

A jubileumi fesztivál programja idén is két helyszínen, a Dóm téren és az Újszegedi Szabadtéri Színpadon zajlik. Az eseménysorozat július 7-én a Dóm téren a Szegedi kortárs Balett Új világ című produkciójával veszi kezdetét, ahol a tűz és a víz, a pusztítás és az újjászületés ellentétes szimbólumai elevenednek meg a kortárs balett elismert alakja, Juronics Tamás rendezésében színpadra állított látványos tánc-show keretében.

A tavalyi évadban hatalmas sikert aratott, Alföldi Róbert rendezésében bemutatott Csárdáskirálynő idén is látható lesz három alkalommal, július 14. és 16. között a Dóm tér színpadán. A leghíresebb magyar operett főbb szerepeiben ismét Bodrogi Gyula, Gálffi László, Hernádi Judit, Stohl András, Gregor József, Bartsch Kata, Rálik Szilvia és Nyári Zoltán játékát élvezheti a fesztivál közönsége.

A 2005 decemberében kezdődő jegyértékesítés adatai alapján nagy várakozás előzi meg a Rudolf – Az utolsó csók című musical szabadtéri világpremierjét. A Rudolf herceg és Vetsera Mária tragikus szerelmét feldolgozó nemzetközi koprodukcióban – a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Budapesti Operettszínház és a Vereinigte Bühnen Wien együttműködésében – készült alkotás Frank Wildhorn és Jack Murphy, a Jekyll és Hyde szerzőinek legújabb darabja. Az előadás Kerényi Miklós Gábor rendezésében hat alkalommal – július 28-30. és augusztus 4-6. között – lesz látható Szegeden. A musical főszereplői, Vágó Bernadett és a nagysikerű Rómeó és Júlia című darabból jól ismert Dolhai Attila a sajtótájékoztatón dalrészletekkel adott ízelítőt a nagy érdeklődésre számot tartó produkcióból.

Augusztus 2-án 21 órakor kezdődik a Dómdixide Gála, mely kilencedik éve szerepel a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán neves hazai és külföldi művészek közreműködésével. Szintén hagyományos programelemnek számít az augusztus 10-én negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Ajándékkoncert, amelyen a Szegedi Szimfonikus Zenekar a Bartók-emlékév jegyében összeállított programjával várja a zenekedvelő közönséget.

A 75. évforduló alkalmából újabb hagyományteremtő kezdeményezésnek lehetnek tanúi a nemzeti opera kedvelői: mostantól fogva minden év augusztus 20-án megtekinthetik Erkel Ferenc Bánk bán című klasszikusát, amelyet idén augusztus 18. és 20. között három alkalommal, Szikora János rendezésében láthatnak. A főbb szerepeket Kiss B. Attila, Bándi János, Tokody Ilona, Keszei Bori, Marton Éva és Wiedemann Bernadett alakítja. A világhírű művészek előadását nem csak a Dóm tér közönsége élvezheti: az augusztus 20-i előadást a tér szomszédságában elhelyezett kivetítők segítségével még többen láthatják majd. A Bánk bán előadásain a szervezők nemcsak a hazai, hanem az Újvidékről és az Erdélyből érkező érdeklődőkre is számítanak.

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon augusztus 11. és 13. között három alkalommal lesz látható a Játékok tavaly bemutatott önálló produkciója, a János Vitéz. Szintén az Újszegedi Szabadtéri Színpad ad otthont a fesztivál prózai bemutatója, a Liliomfi előadásainak július 21. és 23. között.

A fesztivál szerepvállalása Szeged és a régió idegenforgalmának fellendítésében

A jubileum évében a fesztivál fontos célkitűzése a korábbinál erőteljesebb szerepvállalás Szeged és a Dél-Alföld idegenforgalmának fellendítésében. Ennek szellemében a Szegedi Szabadtéri Játékok és az Aquamount Travel, a TUI Magyarország dél-alföldi képviselője stratégiai együttműködésről szóló megállapodást írt alá 2005 decemberében. Az együttműködés során olyan turisztikai programcsomag készül, amelynek középponti elemét a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásai alkotják. Elkészült a külföldi látogatók széleskörű tájékoztatását szolgáló, négy nyelvű (angol, német, francia, magyar) prospektus a fesztivál programjairól, amely a Tourinform irodáiban, valamint a magyar és külföldi utazási kiállításokon lesz elérhető, ahol a Játékok alkalmanként önálló standdal lesz jelen.

Jegyértékesítés

A 2005-ös évad tapasztalatai alapján minden eddiginél korábban, 2005. december 1-jén megkezdődött a fesztivál előadásaira szóló jegyek, illetve bérletek értékesítése. Az eredmények igazolták a fesztivál vezetésének döntését: a Játékok 2006-os programjára szóló jegyek közel 40 százalék kelt el több mint 88 millió forint értékben. Idén bekapcsolódik a jegyértékesítésbe az IBUSZ országos hálózata is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.