Klasszikus

90 éve született Cziffra György

2011.11.05. 15:50
Ajánlom
A világhírű zongoraművészre egy felvétellel emlékezünk, melyen Liszt Nagy kromatikus galopp című darabja szólal meg.

 

A cigányzenész családból származó zongoraművész 1921. november 5-én született Budapesten. Eleinte édesapja, id. Cziffra György tanította zongorázni, ötéves korában már nyilvánosság előtt lépett fel, hogy improvizációival pénzt keressen családjának egy cirkuszban. Kilencéves korától Dohnányi Ernő növendéke volt a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, tizenhárom évesen már sikeres koncertkörutat tett Skandináviában és a Benelux-államokban, valamint Magyarországon. Klasszikus zenei sikerei és vitathatatalan tehetsége ellenére a zenei elit csak bárzongoristának tartotta, ugyanis továbbra is fellépett lokálokban, szórakozóhelyeken. 1942-ben behívták katonának, majd szovjet fogságba esett, ahonnét megszökött. 1947-től tanulmányait Ferenczi György tanítványaként folytatta, és újra a pesti éjszakák csodált zongoravirtuóz-életét élte (többek között Vásáry Tamás is bárról bárra követte, hogy hallhassa játékát).

1950-ben a Rákosi-rendszer elől disszidálni próbált, ám elfogták és kényszermunka-táborba zárták, ahol a durva munkától és a kegyetelen bánásmódtól (kőtömböket kellett törnie Recsken) kezei maradandó sérüléseket szenvedtek. Ennek ellenére szabadulását követően, 1953-tól újra gyakorolni kezdett, de ekkor már kézvédővel és csak fájdalmak közepette tudott zongorázni. 1956-ban hagyta el Magyarországot, rögtön azután, hogy a forradalom előestéjén Bartók II. zongoraversenyét játszotta hatalmas sikerrel. "A közönségből úgy tört ki a taps, mint az izzó láva" - írták a koncertről a kritikusok. Feleségével és fiával először Bécsben állapodott meg, ahol menekülésük után mindössze tíz nappal adott szólóestje óriási lelkesedést váltott ki. Később Párizsban talált második otthonra, s meghódította a világ vezető koncerttermeinek közönségét.

Repertoárján elsősorban Schumann, Chopin és Liszt művei szerepeltek, amelyek nagy részét hanglemezre is játszotta, emellett előszeretettel adta elő saját Liszt-stílusú átiratait, parafrázisait. 1966-ban kezdeményezésére jött létre a Festival de la Chaise-Dieu, 1969-ben pedig megalapította a nevét viselő versailles-i zongoraversenyt. Később tehetséges ifjú zenészek támogatására létrehozta a Cziffra Alapítványt.

Fiával, ifj. Cziffra György karmesterrel több közös koncertet adtak, ám egyetlen gyermekének 1982-ben váratlanul bekövetkezett halála után már csak zongora szólókoncerteket adott. Franciaországban megkapta a Becsületrend tiszti fokozatát, Magyarország pedig 1993-ban a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adományozta neki. 1994. január 17-én halt meg Párizsban, végső búcsúztatását szűk családi körben tartották. Önéletrazji könyvét Ágyúk és virágok címmel 1983-ban jelentette meg a Zeneműkiadó. Itt írja: "Csak az árnyékból a fénybe való átmenet korszakában éreztem hogy valóban élek, és szabad vagyok, olyankor amikor sötét börtönéből kiröppenhetett a tűzmadár." 1994. január 17-én halt meg Párizsban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.