Klasszikus

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

2019.06.13. 16:10
Ajánlom
A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.

Januárban még azzal nyugtatott mindenkit, hogy csak szabadságot vesz ki, most a holland Volkskrant lapnak adott interjúban elárulta, amit eddig is suttogtak: Bernard Haitink pontot tesz a karrierje végére. Június 15-én szombaton vezényel utoljára az otthonának számító amszterdami Concertgebouw-ban, szeptember 6-án pedig Luzernben búcsúzik.

Bernard_Haitink_1960-104706.jpg

Bernard Haitink 1960-ban (Fotó/Forrás: Wiki)

„Kilencven éves vagyok. Azért fogalmaztam úgy, hogy szabadságot veszek ki, mert nem akarom azt mondani, hogy abbahagyom.

Nincs kedvem a nagy búcsúkhoz, de az a helyzet, hogy nem fogok már vezényelni.”

Bernard Haitink huszonhét évig állt az amszterdami Royal Concertgebouw zenekara élén. Ő az a karmester, akiért a világ legrangosabb együttesei is kigurítják a vörös szőnyeget. Nem hivatalosan elbúcsúzott már a müncheni, a chicagói, a londoni és a berlini szimfonikus zenekaroktól is, akiket gyakran irányított.  „Szép kis gyűjtemény. Rengeteg érzés kavargott bennem, de ha az ember könnycseppet hullat, akkor azt tegye egyedül.”

Januárban az ezerötszázkilencedik alkalommal állt a Concertgebouw zenekarának élére 1956-os debütálása óta. 2018 júniusában Mahler Kilencedik szimfóniája után megbotlott, és leesett a pulpitusról. „Sokan talán azt gondolták: ennek ennyi. Én is” – emlékezik vissza a balesetre.

Az az esés szerepet játszik abban, hogy visszavonul. „Nem muszáj már vezényelnem.”

Szombaton Bruckner VII. szimfóniáját dirigálja, ez az a mű, amellyel 1954-ben a holland Rádiózenekar élén bemutatkozott, ezzel kezdődött 65 éves karrierje. Nyáron az Európai Kamarazenekart és a Bécsi Filharmonikusokat vezényli, tisztelői Salzburgban, Londonban és Luzernben hallhatják még.

Mit fog csinálni szabadidejében? „Csak élek. A feleségem rendkívül ötletes szervező. Én pedig imádok olvasni.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Zenés színház

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája. 
Jazz/World

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Leon Fleisher, az évtizedeken át csak bal kezével játszó amerikai zongorista

Elhunyt 92 éves korában Leon Fleisher világhírű amerikai zongorista, aki egy betegség miatt évtizedeken át csupán bal kézzel játszott. A zenész rákbetegségben halt meg vasárnap - írja a bbc.com.
Klasszikus ajánló

Megvan az idei Kaposfest teljes programja

Augusztus 16–19. között megújult arculattal érkezik a 11. Kaposfest – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével. Az idei esemény időtartamában ugyan rövidebb, de annál színesebb lesz.
Klasszikus portré

Kortársai zenészként és orgonaszakértőként ismerték

Bárki viheti annyira mint ő, ha kitartóan gyakorol - vélekedett minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje. 1750. július 28-án halt meg Johann Sebastian Bach, aki más jelölt hiányában kapta csak meg a Tamás-templombeli állást.
Klasszikus hír

Ide hallgasson! – Új, miniatűr zeneművet írt Kurtág György

A 94 éves mester is csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez, és egy miniatűr elektronikus kompozíciót alkotott egy meglévő témára.
Klasszikus hír

Biatorbágy városának zenekara lett az Erkel Ferenc Kamarazenekar

A harmincöt éves együttes a jövőben a „Biatorbágy Hangja” címet viseli, és végre otthonra lelt a Pest megyei városban.