Klasszikus

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

2019.06.13. 16:10
Ajánlom
A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.

Januárban még azzal nyugtatott mindenkit, hogy csak szabadságot vesz ki, most a holland Volkskrant lapnak adott interjúban elárulta, amit eddig is suttogtak: Bernard Haitink pontot tesz a karrierje végére. Június 15-én szombaton vezényel utoljára az otthonának számító amszterdami Concertgebouw-ban, szeptember 6-án pedig Luzernben búcsúzik.

Bernard_Haitink_1960-104706.jpg

Bernard Haitink 1960-ban (Fotó/Forrás: Wiki)

„Kilencven éves vagyok. Azért fogalmaztam úgy, hogy szabadságot veszek ki, mert nem akarom azt mondani, hogy abbahagyom.

Nincs kedvem a nagy búcsúkhoz, de az a helyzet, hogy nem fogok már vezényelni.”

Bernard Haitink huszonhét évig állt az amszterdami Royal Concertgebouw zenekara élén. Ő az a karmester, akiért a világ legrangosabb együttesei is kigurítják a vörös szőnyeget. Nem hivatalosan elbúcsúzott már a müncheni, a chicagói, a londoni és a berlini szimfonikus zenekaroktól is, akiket gyakran irányított.  „Szép kis gyűjtemény. Rengeteg érzés kavargott bennem, de ha az ember könnycseppet hullat, akkor azt tegye egyedül.”

Januárban az ezerötszázkilencedik alkalommal állt a Concertgebouw zenekarának élére 1956-os debütálása óta. 2018 júniusában Mahler Kilencedik szimfóniája után megbotlott, és leesett a pulpitusról. „Sokan talán azt gondolták: ennek ennyi. Én is” – emlékezik vissza a balesetre.

Az az esés szerepet játszik abban, hogy visszavonul. „Nem muszáj már vezényelnem.”

Szombaton Bruckner VII. szimfóniáját dirigálja, ez az a mű, amellyel 1954-ben a holland Rádiózenekar élén bemutatkozott, ezzel kezdődött 65 éves karrierje. Nyáron az Európai Kamarazenekart és a Bécsi Filharmonikusokat vezényli, tisztelői Salzburgban, Londonban és Luzernben hallhatják még.

Mit fog csinálni szabadidejében? „Csak élek. A feleségem rendkívül ötletes szervező. Én pedig imádok olvasni.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Jazz/World

Visszahelyezik a verset ősi jogaiba – 50 éves a Kaláka

Idén ötvenéves a Kaláka zenekar, akinek dalain már több generáció nőtt fel. A jubileumot november 30-án a Müpában is megünneplik, ennek kapcsán kérdeztük Gryllus Dánielt a vers szerepéről, a gyerekközönségről és Latinovits Zoltánról.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Csengő kalendárium

Robin Peter Müller zenei vezetésével a La Folia Barockorchester Dresden ad koncertet november 23-án a kismartoni Esterházy-kastély Empire-termében.
Klasszikus mti

Online elérhető Mozart apjának hegedűtankönyve

Háromszáz éves a papa, így ünnepel a Mozarteum Alapítvány.
Klasszikus hír

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

Díjat nyert a Fesztivál Akadémia imázsfilmje

Szabó Stein Imre és Géczy Dávid látványos imázsfilmje a Lovie Awards díjkiosztóján nyert.
Klasszikus hír

Az EU is elismerte a Kodály-módszeren alapuló digitális tudásközpontot

A zeneoktatás innovatív módszereinek kidolgozására létrejött digitális zenepedagógiai tudásközpont, a Kodály HUB az első magyar vezetésű felsőoktatási Erasmus-projekt, amely „Jó Gyakorlat” és „Sikertörténet” minősítést is nyert.