Klasszikus

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

2019.06.13. 16:10
Ajánlom
A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.

Januárban még azzal nyugtatott mindenkit, hogy csak szabadságot vesz ki, most a holland Volkskrant lapnak adott interjúban elárulta, amit eddig is suttogtak: Bernard Haitink pontot tesz a karrierje végére. Június 15-én szombaton vezényel utoljára az otthonának számító amszterdami Concertgebouw-ban, szeptember 6-án pedig Luzernben búcsúzik.

Bernard_Haitink_1960-104706.jpg

Bernard Haitink 1960-ban (Fotó/Forrás: Wiki)

„Kilencven éves vagyok. Azért fogalmaztam úgy, hogy szabadságot veszek ki, mert nem akarom azt mondani, hogy abbahagyom.

Nincs kedvem a nagy búcsúkhoz, de az a helyzet, hogy nem fogok már vezényelni.”

Bernard Haitink huszonhét évig állt az amszterdami Royal Concertgebouw zenekara élén. Ő az a karmester, akiért a világ legrangosabb együttesei is kigurítják a vörös szőnyeget. Nem hivatalosan elbúcsúzott már a müncheni, a chicagói, a londoni és a berlini szimfonikus zenekaroktól is, akiket gyakran irányított.  „Szép kis gyűjtemény. Rengeteg érzés kavargott bennem, de ha az ember könnycseppet hullat, akkor azt tegye egyedül.”

Januárban az ezerötszázkilencedik alkalommal állt a Concertgebouw zenekarának élére 1956-os debütálása óta. 2018 júniusában Mahler Kilencedik szimfóniája után megbotlott, és leesett a pulpitusról. „Sokan talán azt gondolták: ennek ennyi. Én is” – emlékezik vissza a balesetre.

Az az esés szerepet játszik abban, hogy visszavonul. „Nem muszáj már vezényelnem.”

Szombaton Bruckner VII. szimfóniáját dirigálja, ez az a mű, amellyel 1954-ben a holland Rádiózenekar élén bemutatkozott, ezzel kezdődött 65 éves karrierje. Nyáron az Európai Kamarazenekart és a Bécsi Filharmonikusokat vezényli, tisztelői Salzburgban, Londonban és Luzernben hallhatják még.

Mit fog csinálni szabadidejében? „Csak élek. A feleségem rendkívül ötletes szervező. Én pedig imádok olvasni.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.