Klasszikus

960 milliót adnának a rádió zenei együtteseinek

2002.10.11. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió fontos feladatának tartja művészeti együtteseinek fenntartását. A Pénzügyminisztériumtól szóbeli ígéretük van arra, hogy ezek költségvetési támogatása az idei mintegy félmilliárd forintról jövőre 960 millióra emelkedik – közölte Gőblyös István, az intézmény gazdasági alelnöke.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a Rádiózenekar anyagi nehézségekkel küzd. A muzsikusok bére elmarad a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) és az Operazenekar tagjainak átlagfizetésétől, nincs pénz hangszervásárlásra, a zenészeknek megélhetésükért "haknikat” kell vállalni, s ez negatívan hat a művészi minőségre. Vásáry Tamás ezért fordult a napokban, egy koncert végén a nyilvánossághoz, a Zeneakadémia közönségéhez, kérve a politikai döntéshozók segítségét. "A Rádiózenekar összes koncertjét, de még a főpróbákat is telt ház előtt játssza, a bérleteink pillanatok alatt elkelnek, az együttest külföldön is elismerik, az anyagi támogatásban mégis elmaradtunk az NFZ-től, akikkel pedig évtizedeken át együtt haladtunk” – mondja Vásáry Tamás, aki számított arra, hogy ez a Magyar Rádió vezetőinek nem fog tetszeni (Vásáry írásbeli figyelmeztetést kapott "akciójáért”).

Gőblyös István, a Magyar Rádió Rt. gazdasági alelnöke közölte: a médiatörvény értelmében kötelességük a művészeti együttesek fenntartása. Idén saját forrásból csaknem 500 millió forintot fordítanak a három együttes működtetésére. Ígéretet kaptak a pénzügyi tárcától, hogy a zenekar, énekkar és gyerekkórus idei félmilliárd forintos költségvetési támogatását 2003-ban 960 millió forintra emelik. Az alelnök számítása szerint ez 20-30 százalékos bérfejlesztést tesz lehetővé.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.