Klasszikus

960 milliót adnának a rádió zenei együtteseinek

2002.10.11. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió fontos feladatának tartja művészeti együtteseinek fenntartását. A Pénzügyminisztériumtól szóbeli ígéretük van arra, hogy ezek költségvetési támogatása az idei mintegy félmilliárd forintról jövőre 960 millióra emelkedik – közölte Gőblyös István, az intézmény gazdasági alelnöke.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a Rádiózenekar anyagi nehézségekkel küzd. A muzsikusok bére elmarad a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) és az Operazenekar tagjainak átlagfizetésétől, nincs pénz hangszervásárlásra, a zenészeknek megélhetésükért "haknikat” kell vállalni, s ez negatívan hat a művészi minőségre. Vásáry Tamás ezért fordult a napokban, egy koncert végén a nyilvánossághoz, a Zeneakadémia közönségéhez, kérve a politikai döntéshozók segítségét. "A Rádiózenekar összes koncertjét, de még a főpróbákat is telt ház előtt játssza, a bérleteink pillanatok alatt elkelnek, az együttest külföldön is elismerik, az anyagi támogatásban mégis elmaradtunk az NFZ-től, akikkel pedig évtizedeken át együtt haladtunk” – mondja Vásáry Tamás, aki számított arra, hogy ez a Magyar Rádió vezetőinek nem fog tetszeni (Vásáry írásbeli figyelmeztetést kapott "akciójáért”).

Gőblyös István, a Magyar Rádió Rt. gazdasági alelnöke közölte: a médiatörvény értelmében kötelességük a művészeti együttesek fenntartása. Idén saját forrásból csaknem 500 millió forintot fordítanak a három együttes működtetésére. Ígéretet kaptak a pénzügyi tárcától, hogy a zenekar, énekkar és gyerekkórus idei félmilliárd forintos költségvetési támogatását 2003-ban 960 millió forintra emelik. Az alelnök számítása szerint ez 20-30 százalékos bérfejlesztést tesz lehetővé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.