Klasszikus

98 évesen elhunyt Ivry Gitlis hegedűművész

2020.12.25. 11:10
Ajánlom
A haifai születésű hegedűvirtuóz éppolyan jól érezte magát a Rolling Stones-szal, Stephane Grapellivel, afrikai mesemondókkal és cigánymuzsikusokkal egy színpadon, mint a klasszikus repertoárt játszva.

98 évesen, Párizsban elhunyt Ivry Gitlis hegedűművész, közölte a hírt a család az AFP hírügynökséggel.

A klasszikus zene egyik legnagyobb csillagaként nem csak a világ legjobb zenekaraival játszott, hanem új formációkban kísérletezve új közönséget szerzett hangszerének. Karizmatikus előadó volt, szeszélyes és vad előadó, aki bátran tért el a kottától, improvizált, csukott szemmel adta át magát a zenének. 1955-ben az első izraeli hegedűművész volt, aki fellépett a Szovjetunióban. Pártolója volt az izraeli-palesztin békülésnek, az UNESCO jószolgálati nagyköveteként járta a világot évtizedeken át.

1922. augusztus 25-én született Haifában. Ötévesen kapott hegedűt a kezébe. Tehetségét Bronislaw Huberman, az Izraeli Filharmonikusok alapítója fedezte fel, aki pénzt gyűjtött számára egy franciaországi útra. Tizenegy évesen Gitlis már a Párizsi Konzervatórium növendéke lett, két évvel később az intézmény házi díját is elnyerte. A II. világháború idején Londonba ment, kórházakban, katonai bázisokon zenélt.

1951-ben robbant be karrierje, miután a zsűri a közönség akaratával szembeszegülve ötödik helyre sorolta egy zenei versenyen. 1955-ben mutatkozott be az Egyesült Államokban, ezután a legjobb karmesterekkel és zenekarokkal muzsikált együtt New Yorktól Berlinen és Bécsen át Jeruzsálemig.

Mágikus színpadi jelenléttel bírt, álló ovációk kísérték fellépéseit.

Legendás előadója volt Bartók, Paganini, Sibelius és Csajkovszkij zenéjének, kortárs zeneszerzőktől (Maderna, Xenakis) is játszott. Feltűnt Francois Truffaut Adele H. története című filmjében és egy Maigret-epizódban is.

Négy gyermeke közül három Sabine Glaser színésznőtől született.

Élete végéig játszott. "Az a nap, amikor már nem hegedülök, az lesz, amikor már halott leszek" - mondta egy interjúban 2010-ben.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.