Klasszikus

98 évesen elhunyt Ivry Gitlis hegedűművész

2020.12.25. 11:10
Ajánlom
A haifai születésű hegedűvirtuóz éppolyan jól érezte magát a Rolling Stones-szal, Stephane Grapellivel, afrikai mesemondókkal és cigánymuzsikusokkal egy színpadon, mint a klasszikus repertoárt játszva.

98 évesen, Párizsban elhunyt Ivry Gitlis hegedűművész, közölte a hírt a család az AFP hírügynökséggel.

A klasszikus zene egyik legnagyobb csillagaként nem csak a világ legjobb zenekaraival játszott, hanem új formációkban kísérletezve új közönséget szerzett hangszerének. Karizmatikus előadó volt, szeszélyes és vad előadó, aki bátran tért el a kottától, improvizált, csukott szemmel adta át magát a zenének. 1955-ben az első izraeli hegedűművész volt, aki fellépett a Szovjetunióban. Pártolója volt az izraeli-palesztin békülésnek, az UNESCO jószolgálati nagyköveteként járta a világot évtizedeken át.

1922. augusztus 25-én született Haifában. Ötévesen kapott hegedűt a kezébe. Tehetségét Bronislaw Huberman, az Izraeli Filharmonikusok alapítója fedezte fel, aki pénzt gyűjtött számára egy franciaországi útra. Tizenegy évesen Gitlis már a Párizsi Konzervatórium növendéke lett, két évvel később az intézmény házi díját is elnyerte. A II. világháború idején Londonba ment, kórházakban, katonai bázisokon zenélt.

1951-ben robbant be karrierje, miután a zsűri a közönség akaratával szembeszegülve ötödik helyre sorolta egy zenei versenyen. 1955-ben mutatkozott be az Egyesült Államokban, ezután a legjobb karmesterekkel és zenekarokkal muzsikált együtt New Yorktól Berlinen és Bécsen át Jeruzsálemig.

Mágikus színpadi jelenléttel bírt, álló ovációk kísérték fellépéseit.

Legendás előadója volt Bartók, Paganini, Sibelius és Csajkovszkij zenéjének, kortárs zeneszerzőktől (Maderna, Xenakis) is játszott. Feltűnt Francois Truffaut Adele H. története című filmjében és egy Maigret-epizódban is.

Négy gyermeke közül három Sabine Glaser színésznőtől született.

Élete végéig játszott. "Az a nap, amikor már nem hegedülök, az lesz, amikor már halott leszek" - mondta egy interjúban 2010-ben.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Színház

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Klasszikus hír

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Klasszikus hír

Európa zenei szakemberei érkeznek júniusban Budapestre

Három eseményre csaknem kétszáz zenei szakembert várnak június folyamán.