Klasszikus

A 10 fő erény

2015.03.19. 06:58
Ajánlom
Happy Birthday to You - énekelte a Take 6 és fújta bele trombitájába Erik Truffaz. Igazi sztárparádé köszöntötte a tízéves Művészetek Palotáját a március 14-i esti hangversenyt nyitó videó bejátszáson. A kétnapos koncertsorozat első fele a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar káprázatos koncertjével zárult. Hogy mitől volt káprázatos? KRITIKA

1. A Himnusz. A hangversenyt bevezető videók és beszédek után Kocsis Zoltán egy pillanat alatt megteremtette a születésnap méltóságteljes ünnepélyességét. A Happy Birthday sokadik frappáns feldolgozása helyett nemes egyszerűséggel - kihasználva a zenekar és a kórus jelenlétét - elvezényelte a Himnuszt, melyet nem mindennapi élmény ekkora apparátussal élőben hallani. A Nemzeti Hangversenytermet betöltő Isten áldd meg ráhangolta a közönséget Brahms A párkák éneke című művére, mely teljes csendben, megelőző taps nélkül szólalhatott meg.

2. A kórus. A Nemzeti Énekkar a Himnusz után Brahms alkotásában is remekelt. A hatszólamú kórust használó darab minden szólama kristálytiszta és egységes volt. Ez a hat egység egy még nagyobb egésszé formálódott, harmóniáikból pedig sugárzott az egymásra való odafigyelés, a zene iránti tisztelet és a fegyelem. Egyik szólamalkatrész sem lógott ki sem dinamikában, sem hangszínben, a kórus lehengerlő erővel és megigéző líraisággal énekelt.

3. A kéz. Sajnos feltűnt, hogy a zenekari szólamok milyen pontosan, milyen egyszerre léptek be a beintéseknél... Sajnos, hiszen koncertlátogató fülünk gyakran hall aszinkronban megszólaló pizzicatókat vagy fokozatosan helyrecsúszkáló rezeket. Kocsis magabiztos instrukciói - s nyilván az összeszokott munka - nem engedtek meg efféle pontatlanságokat. Igaz, A párkák énekében akadtak szakaszok, mikor zenekar és kórus tempó és agogika terén pillanatnyi bizonytalanságba sodródott, mind Brahms művében, mind Bartók Concertójában ritkán hallott, egy hangszerként történő zenei indításoknak lehettünk fültanúi.

4. A magatartás. Ebben találhatjuk a kéz titkát. Kocsis higgadt, kimért mozdulatokkal igazgatta zenekarát. Minden gesztusa egyértelmű volt, mellőzte az önkényesen látványos túlzásokat. Mindezt úgy, hogy viselkedésétől egy percig sem éreztem őt zenén kívülállónak; maximálisan átélte, ami szól, s ami szólni fog, és a lehető legegyszerűbb eszközökkel adatott ennek hangot.

5. A magatartás 2.0. A pontos belépésekhez természetesen a zenekari tagok alázatos figyelmére is szükség volt. Ez néhol csak abban nyilvánult meg, hogy a fúvósok kisebb teatralitással tisztították ki hangszerüket, máshol viszont egy karmesteren csüngő szempár, a játékra kész testtartás vagy a többi szólammal való szemkontaktus jelezte, hogy mindenki együtt lélegzik a zenével.

6. A tempók. Az egyik legfeltűnőbb jelenség, melytől olyan gyakran játszott művek is, mint a Concerto lehetnek újszerűek, az a tempóval való játék. Kocsis elsősorban a darab második, negyedik és ötödik tételében vonatkoztatott el a népszerű felvételek tempóitól, és választott a saját értelmezését leginkább kifejező tempókat. Ám a legnagyobb bátorság nem egy-egy tétel metronómszámának megadásában rejlett, hanem a tételeken belüli, karakter- vagy hangszerváltásokhoz köthető tempóeltérésekhez. A Félbeszakított közjáték ordít ezekért a tempóváltásokért, és Kocsis ezúttal túllépett minden stilizáltságon, és merész, erőteljes karaktereket hozott létre a műben.

7. A párok karakteres játéka. Ezek a karakterek nem kizárólag tempóban jelentek meg. A Párok játéka izgalmas apróságokat tartogatott. A hangszerpároknak Kocsis külön-külön dinamikát, hangszínt és alapkaraktert adott. A fagottok staccatóit, a trombiták szekundpárhuzamait és a fuvolák naivan éneklő hangját mind karikaturisztikusan jeleníttette meg. A párok visszatérése előtti lassítás, a késleltetett hangok fokozott megváratása izgalommal és kíváncsisággal töltötte el a közönséget. Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok nem álltak be interpretációs irányzatok mögé, felismerhetően saját értelmezést alkottak.

8. Az eggyé tartozás. Számomra gyakran a legnagyobb zenei érték a csend. A „kevesebb néha több" elv mentén Kocsis fantasztikus hatást ért el: a Concerto tételei között le sem engedte a kezét, a zenekar lapozás és fészkelődés nélkül csapott bele a következő tételbe. Minden alkalommal csupán néhány másodpercnyi csend, de az a csend a legjobbféléből való... Életemben először volt részem élőkoncerten egy többtételes mű lemezszerű meghallgatására. Az öt tételt összefüggéseiben, dramaturgiai építkezésként lehetett hallani, nem pedig öt egymást követő zenei anyagként.

9. A még inkább egybetartozás. A következő lépcsőfok a közönség sokkolása, a taps ellehetetlenítése. Kocsis ugyanis még nagyobb egységben gondolkodott, egy egész estét tervezett meg, s nem hagyta, hogy a két elhangzó mű között hangot adjunk tetszésünknek. Szinte észrevehetetlenül kötötte rá A párkák énekének lenyűgöző basszusra épülő záróhangjára a Concerto kezdetét. Egy pillanatra sem hagyta, hogy zenész vagy hallgató kizökkenjen a zene világából, hangozzon ez a világ bármilyen közhelyesen is. Gondoljunk csak bele: utoljára a műsort megelőző Himnusz előtt üthettük össze a kezünket... Onnantól a Bartók-mű utolsó hangjának kicsengéséig - zenészeihez hasonlóan - a mi figyelmünket és fegyelmünket is elvárta, és meg is kapta.

10. A köhögéstelenség. Megkapta, hiszen légyen módszere bármilyen szokatlan, csodát tett a hangversenyteremben. A tételvégekre későn eszmélő közönségnek esélye nem maradt, hogy átadja a hatalmat pszichéjének, s kötelező köhögő rohamban törjön ki. Gúnynak tűnhet, hogy zárópontként kap helyet e téma, de a legkomolyabban mondhatom: klasszisokkal jobb élményt kaptam így. A varázsszó megint csak a csend. A jó zene-jó előadás párosítás füllel hallhatóan képes lekötni a közönséget. Ez a koncert a bizonyíték arra, hogy egy kulturált és/vagy kellőképp elvarázsolt koncertlátogató addig tudja magában tartani a köhögést, amíg szükséges. S hogy meddig szükséges? Kocsis szerint végig. Szerintem is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Jazz/World

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.
Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus magazin

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.