Klasszikus

A 15 éves Budafoki Dohnányi Zenekar jövő évi bérletei

2007.05.07. 00:00
Ajánlom
A Budafoki Dohnányi Zenekar 2008-ban ünnepli hivatásossá válásának 15. évfordulóját. A zenekar, amely az elmúlt másfél évtized alatt a magyar zenei élet egyik meghatározó együttesévé vált, különleges koncertekkel készül megünnepelni a jubileumot.

Az évad nyitókoncertjén, a Zeneakadémián a Magyarországon is jól ismert, világhírű zongoraművész, Elena Bashkirova Barenboim játsza Beethoven G-dúr zongoraversenyét. Számos neves vendégkarmester dirigálja majd a zenekart, februárban az olasz Umberto Benedetti Michelangeli, de visszahívnak két karmestert is, akikkel a zenekar már koncertezett: Yeruham Sharovskyt, és a svéd Patrik Ringborgot.

A felnőtteknek szóló bérletprogram keretében a népszerű zeneművek mellett hallhatóak lesznek a ritkábban játszott darabok is, például Sosztakovics 15. szimfóniája, Poulenc Szimfoniettája, Frederick Delius Séta a Paradicsomban című műve, és Cherubini c-moll Requiemje. A zenekar egyik legnagyobb vállalkozása a jövő évadban Honegger Johanna a máglyán című művének előadása lesz a Nemzeti Hangversenyteremben. A zenekarhoz és a kórusokhoz – Honvéd Férfikar, Budapesti Akadémiai Kórustársaság – csatlakozik a Honvéd Táncszínház, az előadás rendező-koreográfusa Novák Ferenc lesz.

Egy másik merész vállalkozás a december 10-i karácsonyi koncert. "Barock Christmas Session" címmel barokk művek hangzanak el kiváló zeneszerzők és jazz zenészek átdolgozásában. Ebben az évadban is számos kortárs magyar zeneszerző műve szerepel a programban: az évad egyik ősbemutatója Pánczél Tamás zongoraversenye Oravecz György szólójával, a másik ősbemutató Szentpáli Roland Klarinétversenye. Emellett elhangzik Vajda János Rapszódia zongorára és fúvóskarra című műve, valamint Selmeczi György Négyesversenye, melyet maga a szerző dirigál 2007. decemberében.

A zenekar egyik legnépszerűbb sorozata A megérthető zene családi bérlet. A 2007/2008-as évad mottója "A tradíciók őrzői és alakítói". A sorozatban elhangzik többek között Beethoven II. szimfóniája, a Kodály-évhez kapcsolódóan a Páva variációk, valamint Saint-Saëns Állatok farsangja című műve. A bérlet utolsó előadásán Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című operájával ismerkedhetnek meg a hallgatók. A zene titkai az általános iskolásoknak szól. A karmesteri magyarázattal kísért hangversenyek programja rendkívül színes és változatos: az egyik előadáson többek között közreműködik a Hegedős Együttes, valamint a Honvéd Férfikar is. A "Farsang a zenében" és a "Zene és varázslat" koncertek programja minden bizonnyal nagyon népszerű lesz a gyerekek körében (pl. Dukas: A bűvészinas, Mozart: Varázsfuvola, Weiner: Csongor és Tünde).

A legkisebbeknek szóló ingyenes hangversenysorozat, a Zeneértő leszek a jövő évadban is folytatódik a Rózsavölgyi Közösségi Házban, Zelinka Tamás vezetésével. A hangszerbemutatóval és magyarázattal egybekötött koncertek keretében az óvodások és kisiskolások megismerkedhetnek az egyes hangszercsoportokkal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.