Klasszikus

A 24 órás zenedarab, amitől démonokat hallucinálhatsz

2019.06.28. 15:00
Ajánlom
A hülyének is megéri. Erik Satie „Vexations” című zongoradarabja alig több mint fél oldalnyi kotta, csakhogy nyolcszáznegyvenszer kell megismételni.

És nem akárhogy kell hozzáfogni:

Tanácsos felkészülni rá, a legmélyebb csöndben, mozdulatlanul

– ezt az instrukciót írta az 1893-ban született zenedarabhoz a különc zeneszerző, Erik Satie. Nyomasztó hangulatú zene, lágy és baljós, szokatlan hangközök és modulációk tarkítják, amely alig engedi a zenehallgatónak, hogy biztos tonális pontot találjon ebben a pár ütemben. Mi ez, ha nem kegyetlen Satie-zmus.

Az excentrikus Satie életműve nem tudott versenyezni pályatársaiéval, Debussy és Ravel zenéjével. A Vexations is feledésbe merült, egészen 1949-ig, amikor egy, a francia életművét kezelő férfi fel nem hívta rá az avantgárd zene leghírhedtebb figurájának, John Cage-nek figyelmét.

vexations-580-145156.jpg

A Vexations kézirata

Nem csoda, hogy a különös zenedarab első rajongói között John Cage-t találjuk. 1963-ban New Yorkban a Third Avenue és a Thirteenth Street sarkán, revüszínházban tizenkettedmagával előadta a darabot – húszpercenként váltották egymást. Azon az este hat órától másnap délig tartó happeningen ott volt John Cale is, a Velvet Underground későbbi alapítója, valamint egy csomó kísérletizene-szerző, a New York Times tudósítója és a Guinness-rekordok ellenőrző bizottsága.

Megváltoztatott engem és megváltozott a világ

–mondta az előadás után Cage, aki természetesen zen gyakorlatnak tartotta a Vexations-t. A sztorihoz tartozik, hogy a NY Times kritikusa elaludt közben, az utolsó ismétlés után pedig valaki a közönség soraiban így kiáltott: „Ráadást!”

nytimes-145205.jpg

Korabeli tudósítás a New York Times-ban

Cage-ék performansza a darab újrafelfedezését jelentette, azóta a Vexations a komolyzene Mount Everestje. Amerikától Európáig egyre többen tartották meg a maguk előadását, amelyeknek helyszíne, atmoszférája és hosszúsága egyaránt változatos volt.

A zongoristák beszámoltak róla, hogy valami különös oknál fogva rendkívül nehéz Satie tekervényes frázisait memorizálni. Hiába játsszák el több tízszer, több százszor, úgy kell lesniük a kottát, mintha először látnák.

A Vexations-t Gavin Bryars zeneszerző (vele készült interjúnk itt) „a szegény ember Ringjének nevezte”. Satie mindig is vonzódott az abszurd humorhoz, a különös tréfákhoz. Néhányan azt mondják, a Vexations a párizsi Konzervatóriumban végzett értelmetlen kompozíciós gyakorlatok paródiája. Mások szerint Wagnernek bök oda, akinek nagyzolása és dramatikussága végtelenül taszította.

A Vexations végtelenül magányos darab, egy véget nem érő, panaszos melódia, amelyből a számos ismétléssel kiveszik a valódi fájdalom. Apró életrajzi adalék, hogy Satie életének egyetlen boldog szerelme utáni bánatában írta. „Tekinthetjük avantgarde szakítós balladának is” – írta a New Yorker.

Vigyázzunk ezzel a zeneművel! Az ausztrál zongorista, Peter Evans 1970-ben ötszázkilencvenöt ismétlés után abbahagyta az előadását, miután szörnyű lényeket kezdett hallucinálni. „Játssza mindenki a saját felelősségére” – kommentálta később.

Azt még elmondom, mit jelent a cím. Nem meglepő.

fr. vexations ~ irritációk, kellemetlenségek.

Július 1-én néhány lelkes zenész a saját felelősségére előadja Satie különös zenedarabját a FUGA-ban. Az előadás este 7 órakor kezdődik, és másnap estig tart. Ők ülnek zongorához: Dukay Barnabás, Bujdosó Márton, Bartók György, Szervác Attila, Konta Noémi, Gelléri András, Borbély László, Demeter Áron, Baráth Bálint, Takáts Zsuzsanna, Bolcsó Bálint, Tóth Márta, Szabó Ferenc János, Pétery Dóra, Dinyés Dániel, Tóth Endre, Szalai Éva, Frenkel Péter. A belépő 500 forint. Az eseményről bővebben a Facebookon tájékozódhatsz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.