Klasszikus

A 24 órás zenedarab, amitől démonokat hallucinálhatsz

2019.06.28. 15:00
Ajánlom
A hülyének is megéri. Erik Satie „Vexations” című zongoradarabja alig több mint fél oldalnyi kotta, csakhogy nyolcszáznegyvenszer kell megismételni.

És nem akárhogy kell hozzáfogni:

Tanácsos felkészülni rá, a legmélyebb csöndben, mozdulatlanul

– ezt az instrukciót írta az 1893-ban született zenedarabhoz a különc zeneszerző, Erik Satie. Nyomasztó hangulatú zene, lágy és baljós, szokatlan hangközök és modulációk tarkítják, amely alig engedi a zenehallgatónak, hogy biztos tonális pontot találjon ebben a pár ütemben. Mi ez, ha nem kegyetlen Satie-zmus.

Az excentrikus Satie életműve nem tudott versenyezni pályatársaiéval, Debussy és Ravel zenéjével. A Vexations is feledésbe merült, egészen 1949-ig, amikor egy, a francia életművét kezelő férfi fel nem hívta rá az avantgárd zene leghírhedtebb figurájának, John Cage-nek figyelmét.

vexations-580-145156.jpg

A Vexations kézirata

Nem csoda, hogy a különös zenedarab első rajongói között John Cage-t találjuk. 1963-ban New Yorkban a Third Avenue és a Thirteenth Street sarkán, revüszínházban tizenkettedmagával előadta a darabot – húszpercenként váltották egymást. Azon az este hat órától másnap délig tartó happeningen ott volt John Cale is, a Velvet Underground későbbi alapítója, valamint egy csomó kísérletizene-szerző, a New York Times tudósítója és a Guinness-rekordok ellenőrző bizottsága.

Megváltoztatott engem és megváltozott a világ

–mondta az előadás után Cage, aki természetesen zen gyakorlatnak tartotta a Vexations-t. A sztorihoz tartozik, hogy a NY Times kritikusa elaludt közben, az utolsó ismétlés után pedig valaki a közönség soraiban így kiáltott: „Ráadást!”

nytimes-145205.jpg

Korabeli tudósítás a New York Times-ban

Cage-ék performansza a darab újrafelfedezését jelentette, azóta a Vexations a komolyzene Mount Everestje. Amerikától Európáig egyre többen tartották meg a maguk előadását, amelyeknek helyszíne, atmoszférája és hosszúsága egyaránt változatos volt.

A zongoristák beszámoltak róla, hogy valami különös oknál fogva rendkívül nehéz Satie tekervényes frázisait memorizálni. Hiába játsszák el több tízszer, több százszor, úgy kell lesniük a kottát, mintha először látnák.

A Vexations-t Gavin Bryars zeneszerző (vele készült interjúnk itt) „a szegény ember Ringjének nevezte”. Satie mindig is vonzódott az abszurd humorhoz, a különös tréfákhoz. Néhányan azt mondják, a Vexations a párizsi Konzervatóriumban végzett értelmetlen kompozíciós gyakorlatok paródiája. Mások szerint Wagnernek bök oda, akinek nagyzolása és dramatikussága végtelenül taszította.

A Vexations végtelenül magányos darab, egy véget nem érő, panaszos melódia, amelyből a számos ismétléssel kiveszik a valódi fájdalom. Apró életrajzi adalék, hogy Satie életének egyetlen boldog szerelme utáni bánatában írta. „Tekinthetjük avantgarde szakítós balladának is” – írta a New Yorker.

Vigyázzunk ezzel a zeneművel! Az ausztrál zongorista, Peter Evans 1970-ben ötszázkilencvenöt ismétlés után abbahagyta az előadását, miután szörnyű lényeket kezdett hallucinálni. „Játssza mindenki a saját felelősségére” – kommentálta később.

Azt még elmondom, mit jelent a cím. Nem meglepő.

fr. vexations ~ irritációk, kellemetlenségek.

Július 1-én néhány lelkes zenész a saját felelősségére előadja Satie különös zenedarabját a FUGA-ban. Az előadás este 7 órakor kezdődik, és másnap estig tart. Ők ülnek zongorához: Dukay Barnabás, Bujdosó Márton, Bartók György, Szervác Attila, Konta Noémi, Gelléri András, Borbély László, Demeter Áron, Baráth Bálint, Takáts Zsuzsanna, Bolcsó Bálint, Tóth Márta, Szabó Ferenc János, Pétery Dóra, Dinyés Dániel, Tóth Endre, Szalai Éva, Frenkel Péter. A belépő 500 forint. Az eseményről bővebben a Facebookon tájékozódhatsz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.