Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

2023.01.25. 13:50
Ajánlom
Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Befejeződött a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Japánban tartott turnéja, ahol az elmúlt tizenkét nap során öt városban, összesen hat koncertet adott az együttes. A Japan Arts ügynökség által szervezett turné valamennyi koncertjét az idén áprilisban 83. életévét betöltő Kobajasi Kenicsiró vezényelte Japán legnevesebb hangszeres művészeinek közreműködésével: Mariko Senju hegedűművésznővel, Ikuyo Nakamichi és Mao Fujita zongoraművészekkel. A programsorozatban Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij művei hangzottak el.

„Az ember nagyon rugalmas” – Beszélgetés Kobajasi Kenicsiróval

Kapcsolódó

„Az ember nagyon rugalmas” – Beszélgetés Kobajasi Kenicsiróval

Lassan ötven éve lesz, hogy az egész ország a szívébe zárta a Magyar Televízió Karmesterversenyét megnyerő japán dirigenst. Kobajasi Kenicsiró idén ismét Magyarországra látogatott, és a MÁV Szimfonikus Zenekar évadbejelentésének díszvendége volt. Itt mesélt nekünk hosszú pályája tapasztalatairól.

A turné állomásai között volt Tokió, ahol a kétezer férőhelyes Suntory Hallban két egymást követő esten, különböző műsorral adott a zenekar teltházas hangversenyt. A koncerten jelen volt a tokiói magyar nagykövet, Palanovics Norbert is. Ezt követően továbbutaztak Fukuokába, Nagoyába és Kamakurába, a hangversenysorozat végül Oszakában ért véget.

IMG_5819jpg_creditCnorisogaphoto-134552.jpg

Kobajasi Kenicsiró a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén a Suntory Hallban (Fotó/Forrás: Nori Soga / Nemzeti Filharmonikus Zenekar)

Mali István vezető zenekari menedzser elmondása szerint az ismét fenyegető vírus miatt a japánok nagyon elővigyázatosak, a zárt terekben kötelező a maszkviselés. Ennek ellenére minden előadás telt házas volt, a közönség – Japánban szokatlan módon – hangos tetszésnyilvánítással ünnepelte a zenekart. Mint mondta, több alkalommal előfordult, hogy

az együttes levonulása után Kobajasi mester kézenfogva visszament a zenekar néhány tagjával, mert a közönség nem akarta elhagyni a hangversenytermet.

„Megható volt, hogy a kijáratnál többen sorfalat állva, tapssal búcsúztatták a zenekar tagjait” – tette hozzá.

Kobajashi Kenicsiró a rá jellemző lelkesedéssel dirigálta az összes hangversenyt. A turnén végig maszkban vezényelt, de az utolsó koncerten önfeledten levette azt. A zenekar különösen hálás volt ezért a gesztusért.

A hazai közönség a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral legközelebb február 10-én a Zeneakadémián találkozhat Német géniuszok című hangversenyén.

Fejléckép: Kobajasi Kenicsiró a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén a Suntory Hallban (fotó: Nori Soga / Nemzeti Filharmonikus Zenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Plusz

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Klasszikus hír

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Klasszikus hír

Négy kiváló muzsikus rögzítette Brahms zongoranégyeseit

Brahms mindhárom zongoranégyesét vette lemezre Giovanni Guzzo, Szűcs Máté, Perényi Miklós és Várjon Dénes. Az album március 1-jén jelenik meg a Hungarotonnál.
Klasszikus ajánló

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Klasszikus interjú

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.