Klasszikus

A Babos Romani Project dzsesszkoncertje Szegeden

2003.11.19. 00:00
Ajánlom
A dzsesszrajongók által létrehozott Kreatív Zenei Alapítvány sorozatában csütörtökön este 7 órától a Babos Romani Project ad koncertet a Szegedi Ifjúsági Házban – tájékoztat a Délmagyarország napilap internetes honlapja.

A Babos Romani Project vezetője a hazai dzsesszélet egyik legismertebb gitárosa, az 54 éves Babos Gyula, akinek zenei karrierje 1972–74-ben a Rákfogó zenekarral, majd 1979-től a Saturnus együttessel bontakozott ki. A hetvenes évek végén közös tévéfelvételen szerepelt Szabó Gáborral, aki jelenleg a legismertebb magyar dzsesszgitáros külföldön.

A kilencvenes évek elején Babos Gyula a Petőfi Csarnokban emlékezetes koncerteken lépett fel Victor Bailey, Terry Lynn Carrington, Jinda György és Szakcsi Lakatos Béla társaságában, majd Frank Zappa, később James Moody és Tony Scott voltak partnerei. 1994-ben a Sony kiadásában jelent meg Babos Gyula eddigi legsikeresebb CD-je, a Blue Victory.

1997-ben alakult meg a Babos Romani Project, amely már számos hazai és külföldi fesztiválon sikert aratott az elmúlt években. A zenekar tagjai többnyire fiatal, tehetséges zenészek: Oláh Cumó Árpád zongorista, aki fiatalabb korában kapott a Blue Note európai kiadójától lemezfelvételi lehetőséget, mint annak idején Herbie Hancock, a lemezcég későbbi nagy sztárja. Oláh Cumó Árpád külföldi tanulmányai miatt jelenleg nem tagja az együttesnek, így helyettese, az ugyancsak fiatal Nagy Lajos játszik a szegedi koncerten is.

A dobok mögött Borlai Gergő ül, akit egy dzsesszlap a „magyar ufó" néven emlegetett, mondván: normál emberi lény ilyen teljesítményre nem képes. Hárs Viktor basszusgitáros, bőgős régi, megbízható partnere Babosnak.

Az énekes szekció is elsőrangú. Kunovics Katinka videoklipekből is ismerős lehet a közönség számára, hiszen a népszerű Romantic együttes egyik énekesnője. Jelinek Emil – aki egyébként kiváló dobos is – egy új, Magyarországon eddig szinte ismeretlen stílus, az úgynevezett scatténeklés úttörője. A scatténeklés amerikai színes bőrű zenészekre volt jellemző, de ők is valószínűleg visszavonulnának, ha egyszer meghallgatnák, amit Emil egy-egy koncerten produkál. Emilió művésznéven nemrégiben került a boltokba Nagyon nagy világ című CD-je.

Amit Babos most játszik, az gyermekkora muzsikája, édesapja kifinomult cigányzenéje, a Beatles, Wes Montgomery, Pat Metheny zenéje, valamint népzenei, pop- és dzsesszhatások különleges, egyedülálló egyvelege.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.