Klasszikus

A Babos Romani Project dzsesszkoncertje Szegeden

2003.11.19. 00:00
Ajánlom
A dzsesszrajongók által létrehozott Kreatív Zenei Alapítvány sorozatában csütörtökön este 7 órától a Babos Romani Project ad koncertet a Szegedi Ifjúsági Házban – tájékoztat a Délmagyarország napilap internetes honlapja.

A Babos Romani Project vezetője a hazai dzsesszélet egyik legismertebb gitárosa, az 54 éves Babos Gyula, akinek zenei karrierje 1972–74-ben a Rákfogó zenekarral, majd 1979-től a Saturnus együttessel bontakozott ki. A hetvenes évek végén közös tévéfelvételen szerepelt Szabó Gáborral, aki jelenleg a legismertebb magyar dzsesszgitáros külföldön.

A kilencvenes évek elején Babos Gyula a Petőfi Csarnokban emlékezetes koncerteken lépett fel Victor Bailey, Terry Lynn Carrington, Jinda György és Szakcsi Lakatos Béla társaságában, majd Frank Zappa, később James Moody és Tony Scott voltak partnerei. 1994-ben a Sony kiadásában jelent meg Babos Gyula eddigi legsikeresebb CD-je, a Blue Victory.

1997-ben alakult meg a Babos Romani Project, amely már számos hazai és külföldi fesztiválon sikert aratott az elmúlt években. A zenekar tagjai többnyire fiatal, tehetséges zenészek: Oláh Cumó Árpád zongorista, aki fiatalabb korában kapott a Blue Note európai kiadójától lemezfelvételi lehetőséget, mint annak idején Herbie Hancock, a lemezcég későbbi nagy sztárja. Oláh Cumó Árpád külföldi tanulmányai miatt jelenleg nem tagja az együttesnek, így helyettese, az ugyancsak fiatal Nagy Lajos játszik a szegedi koncerten is.

A dobok mögött Borlai Gergő ül, akit egy dzsesszlap a „magyar ufó" néven emlegetett, mondván: normál emberi lény ilyen teljesítményre nem képes. Hárs Viktor basszusgitáros, bőgős régi, megbízható partnere Babosnak.

Az énekes szekció is elsőrangú. Kunovics Katinka videoklipekből is ismerős lehet a közönség számára, hiszen a népszerű Romantic együttes egyik énekesnője. Jelinek Emil – aki egyébként kiváló dobos is – egy új, Magyarországon eddig szinte ismeretlen stílus, az úgynevezett scatténeklés úttörője. A scatténeklés amerikai színes bőrű zenészekre volt jellemző, de ők is valószínűleg visszavonulnának, ha egyszer meghallgatnák, amit Emil egy-egy koncerten produkál. Emilió művésznéven nemrégiben került a boltokba Nagyon nagy világ című CD-je.

Amit Babos most játszik, az gyermekkora muzsikája, édesapja kifinomult cigányzenéje, a Beatles, Wes Montgomery, Pat Metheny zenéje, valamint népzenei, pop- és dzsesszhatások különleges, egyedülálló egyvelege.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.