Klasszikus

A Babos Romani Project dzsesszkoncertje Szegeden

2003.11.19. 00:00
Ajánlom
A dzsesszrajongók által létrehozott Kreatív Zenei Alapítvány sorozatában csütörtökön este 7 órától a Babos Romani Project ad koncertet a Szegedi Ifjúsági Házban – tájékoztat a Délmagyarország napilap internetes honlapja.

A Babos Romani Project vezetője a hazai dzsesszélet egyik legismertebb gitárosa, az 54 éves Babos Gyula, akinek zenei karrierje 1972–74-ben a Rákfogó zenekarral, majd 1979-től a Saturnus együttessel bontakozott ki. A hetvenes évek végén közös tévéfelvételen szerepelt Szabó Gáborral, aki jelenleg a legismertebb magyar dzsesszgitáros külföldön.

A kilencvenes évek elején Babos Gyula a Petőfi Csarnokban emlékezetes koncerteken lépett fel Victor Bailey, Terry Lynn Carrington, Jinda György és Szakcsi Lakatos Béla társaságában, majd Frank Zappa, később James Moody és Tony Scott voltak partnerei. 1994-ben a Sony kiadásában jelent meg Babos Gyula eddigi legsikeresebb CD-je, a Blue Victory.

1997-ben alakult meg a Babos Romani Project, amely már számos hazai és külföldi fesztiválon sikert aratott az elmúlt években. A zenekar tagjai többnyire fiatal, tehetséges zenészek: Oláh Cumó Árpád zongorista, aki fiatalabb korában kapott a Blue Note európai kiadójától lemezfelvételi lehetőséget, mint annak idején Herbie Hancock, a lemezcég későbbi nagy sztárja. Oláh Cumó Árpád külföldi tanulmányai miatt jelenleg nem tagja az együttesnek, így helyettese, az ugyancsak fiatal Nagy Lajos játszik a szegedi koncerten is.

A dobok mögött Borlai Gergő ül, akit egy dzsesszlap a „magyar ufó" néven emlegetett, mondván: normál emberi lény ilyen teljesítményre nem képes. Hárs Viktor basszusgitáros, bőgős régi, megbízható partnere Babosnak.

Az énekes szekció is elsőrangú. Kunovics Katinka videoklipekből is ismerős lehet a közönség számára, hiszen a népszerű Romantic együttes egyik énekesnője. Jelinek Emil – aki egyébként kiváló dobos is – egy új, Magyarországon eddig szinte ismeretlen stílus, az úgynevezett scatténeklés úttörője. A scatténeklés amerikai színes bőrű zenészekre volt jellemző, de ők is valószínűleg visszavonulnának, ha egyszer meghallgatnák, amit Emil egy-egy koncerten produkál. Emilió művésznéven nemrégiben került a boltokba Nagyon nagy világ című CD-je.

Amit Babos most játszik, az gyermekkora muzsikája, édesapja kifinomult cigányzenéje, a Beatles, Wes Montgomery, Pat Metheny zenéje, valamint népzenei, pop- és dzsesszhatások különleges, egyedülálló egyvelege.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Jazz/World

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Klasszikus ajánló

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus ajánló

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Klasszikus ajánló

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus hír

Bara Hajnal erdélyi zenetanárnak, műfordítónak ítélték az idei Lajtha-díjat

Bara Hajnal erdélyi zenetanár, műfordító érdemelte ki idén a Lajtha-díjat, amelynek jelképes átadása csütörtökön lesz a Lajtha László-emlékkoncerten, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít.