Klasszikus

A Bach-zarándoklat folytatódik

2008.03.23. 00:00
Ajánlom
Budapestre érkezik Sir John Eliot Gardiner és az általa alapított együttesekből kettő, az Angol Barokk Szólisták és a Monteverdi Kórus. Nem túlzás azt állítani, hogy a karmester és együttesei az utóbbi évtizedek során alapjaiban változtatták meg a zenéről való gondolkodásunkat, pedig nem tettek mást, csak nagyon régi zenét játszottak, Monteverdit, Purcellt vagy Bachot.
Igaz, a régi mesterek műveivel valami nagyon mást tettek, mint korábban. Legendás együttesek jönnek tehát, ám ezúttal nem a régmúltról emlékezünk meg, hanem csak az utóbbi egy-két év eseményeire tekintünk vissza.

Hét évvel ezelőtt (2000-ben) határozta el Gardiner, hogy a Bach-évet egészen különleges módon teszi emlékezetessé. Bach valamennyi kantátáját élőben, 13 európai ország és az Egyesült Államok templomaiban adja elő, mégpedig éppen azokon a vasárnapokon, melyekre Bach ezeket a kantátákat komponálta. A nagyszabású utazás, mely a Kantáta-zarándoklat címet viselte, óriási visszhangot keltett, a produkciók egy része hanglemezen is megjelent.

A zarándoklaton rögzített koncertek közül azonban annak idején csak egy válogatás jelent meg, így Gardiner Soli Deo Gloria néven saját lemezkiadót hozott létre, mely 51 CD-n az utazás valamennyi előadását közreadja. A CD-k gyönyörű borítóin látható portrék pedig Bach zenéjének univerzális üzenetére hívják fel a figyelmet.

A zarándoklat spiritualitása rendkívül mély hatást gyakorolt a muzsikusokra, így a Monteverdi Kórus 2004-ben (alapításuk 40. évfordulóján) a híres Caminót is végigjárta. Egy hónap leforgása alatt a neves zarándokút 13 templomában adtak hangversenyeket. Ekkor nem Bach, hanem a 16-17. századi, „aranykori” a cappella állt koncertjeik középpontjában.

2006-ban Mozart-év volt, az ünneplésben Gardiner és együttesei természetesen részt vettek, közreműködésükkel kiemelkedő operaprodukciók jöttek létre, például az Il re pastore és a La finta giardiniera, melyeket Londonon kívül Párizsban, Madridban és Pisában is előadtak.

2007 elején a francia barokkot, Rameau-t és kortársait állították koncertjeik fókuszába. Majd Haydn nagyszabású oratóriuma, az Évszakok következett, nyáron pedig a Bach-család muzsikájával turnéztak.

2008 tervei között két nagy út szerepel. Spanyol katedrálisokban Schütz és Brahms zenéje, egy nagy európai turnén pedig Johann Sebastian Bach János passiója szerepel majd. Szerencsére ezen utóbbi zarándoklat érinti majd Budapestet is, március 23-án a Tavaszi Fesztivál szervezőinek jóvoltából.

(2008. március 23. 19:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Az Angol Barokk Szólisták és a Monteverdi Kórus koncertje; Bach: János-passió; km.: Mark Padmore (Evangélista), Dietrich Henschel (Jézus); vez.: Sir John Eliot Gardiner)

 

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.