Klasszikus

A Bach-zarándoklat folytatódik

2008.03.23. 00:00
Ajánlom
Budapestre érkezik Sir John Eliot Gardiner és az általa alapított együttesekből kettő, az Angol Barokk Szólisták és a Monteverdi Kórus. Nem túlzás azt állítani, hogy a karmester és együttesei az utóbbi évtizedek során alapjaiban változtatták meg a zenéről való gondolkodásunkat, pedig nem tettek mást, csak nagyon régi zenét játszottak, Monteverdit, Purcellt vagy Bachot.
Igaz, a régi mesterek műveivel valami nagyon mást tettek, mint korábban. Legendás együttesek jönnek tehát, ám ezúttal nem a régmúltról emlékezünk meg, hanem csak az utóbbi egy-két év eseményeire tekintünk vissza.

Hét évvel ezelőtt (2000-ben) határozta el Gardiner, hogy a Bach-évet egészen különleges módon teszi emlékezetessé. Bach valamennyi kantátáját élőben, 13 európai ország és az Egyesült Államok templomaiban adja elő, mégpedig éppen azokon a vasárnapokon, melyekre Bach ezeket a kantátákat komponálta. A nagyszabású utazás, mely a Kantáta-zarándoklat címet viselte, óriási visszhangot keltett, a produkciók egy része hanglemezen is megjelent.

A zarándoklaton rögzített koncertek közül azonban annak idején csak egy válogatás jelent meg, így Gardiner Soli Deo Gloria néven saját lemezkiadót hozott létre, mely 51 CD-n az utazás valamennyi előadását közreadja. A CD-k gyönyörű borítóin látható portrék pedig Bach zenéjének univerzális üzenetére hívják fel a figyelmet.

A zarándoklat spiritualitása rendkívül mély hatást gyakorolt a muzsikusokra, így a Monteverdi Kórus 2004-ben (alapításuk 40. évfordulóján) a híres Caminót is végigjárta. Egy hónap leforgása alatt a neves zarándokút 13 templomában adtak hangversenyeket. Ekkor nem Bach, hanem a 16-17. századi, „aranykori” a cappella állt koncertjeik középpontjában.

2006-ban Mozart-év volt, az ünneplésben Gardiner és együttesei természetesen részt vettek, közreműködésükkel kiemelkedő operaprodukciók jöttek létre, például az Il re pastore és a La finta giardiniera, melyeket Londonon kívül Párizsban, Madridban és Pisában is előadtak.

2007 elején a francia barokkot, Rameau-t és kortársait állították koncertjeik fókuszába. Majd Haydn nagyszabású oratóriuma, az Évszakok következett, nyáron pedig a Bach-család muzsikájával turnéztak.

2008 tervei között két nagy út szerepel. Spanyol katedrálisokban Schütz és Brahms zenéje, egy nagy európai turnén pedig Johann Sebastian Bach János passiója szerepel majd. Szerencsére ezen utóbbi zarándoklat érinti majd Budapestet is, március 23-án a Tavaszi Fesztivál szervezőinek jóvoltából.

(2008. március 23. 19:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Az Angol Barokk Szólisták és a Monteverdi Kórus koncertje; Bach: János-passió; km.: Mark Padmore (Evangélista), Dietrich Henschel (Jézus); vez.: Sir John Eliot Gardiner)

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

11+1 filmzene, amit hallanod kell Ennio Morriconétól

91 évesen elhunyt Ennio Morricone, aki nélkül nem lenne hős Clint Eastwood, nem lenne mit játszania az óceánjáró zongoristának és nem lenne mennyei a mozi sem. Összeszedtük a legjobb filmzenéit.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Zenés színház

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Plusz

85 éves lett Buddha földi alakja, a dalai láma

A tibeti buddhisták Nobel-békedíjas szellemi vezetője immár hatvanegy éve él száműzetésben.
Plusz

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A mi Kodályunk – A héten kerül a mozikba a zenetudósról szóló dokumentumfilm

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható Petrovics Eszter zenés ismeretterjesztő filmje.
Klasszikus magazin

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.
Klasszikus hír

Ennio Morriconénak szentelte a járvány utáni első koncertjét a milánói Scala

A 91 évesen elhunyt olasz zeneszerzőnek, karmesternek szentelte az újranyitás utáni első, közönség előtt tartott koncertjét a milánói Scala operaház hétfő este.
Klasszikus hír

Balogh Máté különdíjas lett a CESQ Nemzetközi Zeneszerzőversenyén

22 ország 53 pályaműve közül választotta ki a zsűri a nyerteseket a Central European String Quartet II. Nemzetközi Zeneszerzőversenyén.
Klasszikus hír

Arany Vonót kapott Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.