Klasszikus

A Bach-zarándoklat folytatódik

2008.03.23. 00:00
Ajánlom
Budapestre érkezik Sir John Eliot Gardiner és az általa alapított együttesekből kettő, az Angol Barokk Szólisták és a Monteverdi Kórus. Nem túlzás azt állítani, hogy a karmester és együttesei az utóbbi évtizedek során alapjaiban változtatták meg a zenéről való gondolkodásunkat, pedig nem tettek mást, csak nagyon régi zenét játszottak, Monteverdit, Purcellt vagy Bachot.
Igaz, a régi mesterek műveivel valami nagyon mást tettek, mint korábban. Legendás együttesek jönnek tehát, ám ezúttal nem a régmúltról emlékezünk meg, hanem csak az utóbbi egy-két év eseményeire tekintünk vissza.

Hét évvel ezelőtt (2000-ben) határozta el Gardiner, hogy a Bach-évet egészen különleges módon teszi emlékezetessé. Bach valamennyi kantátáját élőben, 13 európai ország és az Egyesült Államok templomaiban adja elő, mégpedig éppen azokon a vasárnapokon, melyekre Bach ezeket a kantátákat komponálta. A nagyszabású utazás, mely a Kantáta-zarándoklat címet viselte, óriási visszhangot keltett, a produkciók egy része hanglemezen is megjelent.

A zarándoklaton rögzített koncertek közül azonban annak idején csak egy válogatás jelent meg, így Gardiner Soli Deo Gloria néven saját lemezkiadót hozott létre, mely 51 CD-n az utazás valamennyi előadását közreadja. A CD-k gyönyörű borítóin látható portrék pedig Bach zenéjének univerzális üzenetére hívják fel a figyelmet.

A zarándoklat spiritualitása rendkívül mély hatást gyakorolt a muzsikusokra, így a Monteverdi Kórus 2004-ben (alapításuk 40. évfordulóján) a híres Caminót is végigjárta. Egy hónap leforgása alatt a neves zarándokút 13 templomában adtak hangversenyeket. Ekkor nem Bach, hanem a 16-17. századi, „aranykori” a cappella állt koncertjeik középpontjában.

2006-ban Mozart-év volt, az ünneplésben Gardiner és együttesei természetesen részt vettek, közreműködésükkel kiemelkedő operaprodukciók jöttek létre, például az Il re pastore és a La finta giardiniera, melyeket Londonon kívül Párizsban, Madridban és Pisában is előadtak.

2007 elején a francia barokkot, Rameau-t és kortársait állították koncertjeik fókuszába. Majd Haydn nagyszabású oratóriuma, az Évszakok következett, nyáron pedig a Bach-család muzsikájával turnéztak.

2008 tervei között két nagy út szerepel. Spanyol katedrálisokban Schütz és Brahms zenéje, egy nagy európai turnén pedig Johann Sebastian Bach János passiója szerepel majd. Szerencsére ezen utóbbi zarándoklat érinti majd Budapestet is, március 23-án a Tavaszi Fesztivál szervezőinek jóvoltából.

(2008. március 23. 19:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Az Angol Barokk Szólisták és a Monteverdi Kórus koncertje; Bach: János-passió; km.: Mark Padmore (Evangélista), Dietrich Henschel (Jézus); vez.: Sir John Eliot Gardiner)

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.