Klasszikus

A Balázs Elemér Group Ausztriában

2004.02.26. 00:00
Ajánlom
Magyarország virágzó jazzéletéből különös módon alig szivárgott át valami Ausztriába, ám a bécsi magyar kultúrintézet idei szezonjának első jazzkoncertjén a Balázs Elemér Groupnak koncertje volt hallható.

A Groupban az utóbbi időben két tagcsere is volt (az újak: Glaser Péter bőgős és Hajdu Klára énekes), de az összetartás szelleme nem változott, csiszolódott néhány nóta, közte újak, vannak friss be- és átvezetések, újonnan árnyalt hangzások. Balázs Elemérék fellépésére meghívást kapott az osztrák közszolgálati rádió, akik közvetítőkocsival teljes egészében rögzítették a koncertet.

Bécsben, a Collegium Hungaricum koncerttermében közel 150-en voltak, minden korosztályból: az első két szám alatt nem nagyon mert senki közbetapsolni, ám a közönség fokozatosan ráérzett a dolog lényegére, és attól kezdve minden szólót tapssal honorált.

A koncertfelvételt az Ö1 (vö.: nemzeti főadó) március elsején, hétfőn este fél nyolctól közvetíti teljes egészében. Az ORF honlapjának segítségével (internetes kapcsolattal rendelkező számítógéppel és egy sima Windows media player programmal) ezt a világon bárhol meg lehet hallgatni. A webcím: www.oe1.orf.at, itt a webradio feliratra kell kattintani, és már szól is. Ugyanezen az adón egyórás műsorban lesz hallható a “Jazznacht”, amelyben Zipernovszky Kornél új magyar jazzlemezeket mutat be egy stúdióbeszélgetés keretei között február 29-én éjszaka, 00.05h – 01.00h között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.