Klasszikus

A Balázs Elemér Group Ausztriában

2004.02.26. 00:00
Ajánlom
Magyarország virágzó jazzéletéből különös módon alig szivárgott át valami Ausztriába, ám a bécsi magyar kultúrintézet idei szezonjának első jazzkoncertjén a Balázs Elemér Groupnak koncertje volt hallható.

A Groupban az utóbbi időben két tagcsere is volt (az újak: Glaser Péter bőgős és Hajdu Klára énekes), de az összetartás szelleme nem változott, csiszolódott néhány nóta, közte újak, vannak friss be- és átvezetések, újonnan árnyalt hangzások. Balázs Elemérék fellépésére meghívást kapott az osztrák közszolgálati rádió, akik közvetítőkocsival teljes egészében rögzítették a koncertet.

Bécsben, a Collegium Hungaricum koncerttermében közel 150-en voltak, minden korosztályból: az első két szám alatt nem nagyon mert senki közbetapsolni, ám a közönség fokozatosan ráérzett a dolog lényegére, és attól kezdve minden szólót tapssal honorált.

A koncertfelvételt az Ö1 (vö.: nemzeti főadó) március elsején, hétfőn este fél nyolctól közvetíti teljes egészében. Az ORF honlapjának segítségével (internetes kapcsolattal rendelkező számítógéppel és egy sima Windows media player programmal) ezt a világon bárhol meg lehet hallgatni. A webcím: www.oe1.orf.at, itt a webradio feliratra kell kattintani, és már szól is. Ugyanezen az adón egyórás műsorban lesz hallható a “Jazznacht”, amelyben Zipernovszky Kornél új magyar jazzlemezeket mutat be egy stúdióbeszélgetés keretei között február 29-én éjszaka, 00.05h – 01.00h között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.