Klasszikus

A Banchieri franciaországi turnéra indul

2004.10.28. 00:00
Ajánlom
Megszokhattuk már, hogy a Cantemus Kórusintézmény énekkarai rendszeresen járják a világot, és énekük révén elismeréseket szereznek hazánknak. Ezúttal közülük az egyik legtöbbet koncertező együttes, a Banchieri indul útnak Franciaországba.

Október 28-tól november 1-ig a normandiai Saint Lo városában és környékén rendezik meg Polyfollia címmel a 2004-es esztendő egyik legnagyobb szabású kórusfesztiválját. A világ minden tájáról meghívott 14 nemzetközi hírű együttes ad ízelítőt összesen hat különböző kategóriában a pop zenétől a reneszánsz kórusmuzsikán keresztül, a kortárs zeneszerzők darabjain át egészen a tradicionális népzenéig. A fesztiválra való meghívás előkészülete még a múlt évre nyúlik vissza, amikor is a világ minden részéről összegyűlt zenei szakemberek javaslatot tehettek a meghívni szándékozott kórusokra. Minden szakember a hat kategóriának megfelelően javasolhatott együttest a meghívottak közé.

A Banchieri Énekegyüttes a „régizene” kategóriában bizonyult befutónak és kapott meghívást a nagyszabású fesztiválra, amelyen négy alkalommal ad koncertet a nagyrészt szakmabeli közönségnek, ezen kívül pedig felkérést kaptak egy rövid mesterkurzus megtartására is. Hazánkból az együttesen kívül még két zenei szakember kapott meghívást a fesztiválra: Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. igazgatója, valamint Vass M. Katalin, a Bartók Rádió zenei szerkesztője vesz részt a rendezvényen. A Banchieri gépe október 28-án a reggeli órákban indul Ferihegyről, a visszaérkezést november 2-ára tervezik. November 4-én egy zárt körű rendezvényen adnak koncertet Nyíregyházán, 6-án pedig Ausztriába utaznak egy koncert erejéig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.