Klasszikus

A bariton mint hangszer

2008.10.20. 00:00
Ajánlom
Jacques Dupriez belga brácsaművész nemcsak e vonós hangszer kiemelkedő előadója, remekül játszik baritonon is. S hogy mennyire, azt novemberi koncertjei során Magyarországon is megtapasztalhatjuk.

Jacques Dupriez a Brüsszeli Conservatoire- van végzett, Carlo Van Neste tanítványaként. Tanulmányait az Egyesült Államokban, a New York-i Mannes School of Music és a Julliard School-ban folytatta, Albert Markov tanítványaként. Hegedű, brácsaművész és kamaraművész diplomát is szerzett. Jelenleg a brüsszeli Erzsébet Királynő Zeneakadémia tanára, de mindenekelőtt napjaink egyik legfigyelemreméltóbb brácsaművészeként tartják számon, a francia Diapason, Le Monde de la Musique, Joker, a belga Crescendo zenei szakfolyóiratok szerint. Turnézott Európa-szerte: Spanyolországban, Belgiumban, Olaszországban, Franciaországban; koncertezett Fayence-i, Biarritz-i, párizsi, bukaresti, Genova-i, San Francico-i fesztiválokon. A luxemburgi Farnières-i Nyári Kamarazene-akadémia alapítója és művészeti vezetője.

Jelenleg egy ritka hangszeren, a baritonon is játszik, amit a magyar közönségnek is bemutat 2008. november elején Egerben és Miskolcon. A hangszer különleges hangja már számos kortárs zeneszerzőt is megihletett, egyedi hangulat teremtő és kifejező erejét több film kísérőzenéjében is felhasználták.

Gábos Judit Kolozsváron született és ott is végezte tanulmányait a George Dima Zeneakadémián, Harald Enghiurliu, George Sava, Weiss Ferdinánd tanítványaként. 1991-től él Magyarországon, az egri Eszterházy Károly Főiskola művésztanára. 2003-ban DLA mesterdoktori címét a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg. Koncertezett Romániában, a kolozsvári, marosvásárhelyi, brassói, aradi, nagyváradi, konstancai filharmonikus zenekarok szólistájaként; Magyarországon a Budapesti, Pécsi, Egri Tavaszi Fesztivál keretében, rendszeresen fellép a Liszt Múzeumban és élő szóló és kamarakoncertek keretében a Magyar Rádióban. Több ízben tanított és koncertezett az USA-ban, egyetemek meghívott tanáraként, 1993, 2001, 2002, 2006-ban. Európában Belgiumban, Franciaországban turnézott. A Farnières-i Nyári Kamarazenei Akadémia művésztanára 2003 óta.

Jacques Dupriez és Gábos Judit együttműködése során több művet mutatott be: Orbán György Sonata Grande c. művét, valamint a belga Frederic Van Rossum Triptique című kompozícióját is. Közös lemezük, amely már második a sorban, 2007 nyarán jelent meg.

(2008. november 4. 18:00 Európai Információs Pont (Miskolc)
Jacques Dupriez (brácsa); km.: Gábos Judit (zongora); Schubert: Arpeggione szonáta; Részletek Kodály, Bach és Ysaye szólószonátáiból; Paganini: Sonata per la grande viola; Machado: Bossanova - szvit)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.