Klasszikus

A bariton mint hangszer

2008.10.20. 00:00
Ajánlom
Jacques Dupriez belga brácsaművész nemcsak e vonós hangszer kiemelkedő előadója, remekül játszik baritonon is. S hogy mennyire, azt novemberi koncertjei során Magyarországon is megtapasztalhatjuk.

Jacques Dupriez a Brüsszeli Conservatoire- van végzett, Carlo Van Neste tanítványaként. Tanulmányait az Egyesült Államokban, a New York-i Mannes School of Music és a Julliard School-ban folytatta, Albert Markov tanítványaként. Hegedű, brácsaművész és kamaraművész diplomát is szerzett. Jelenleg a brüsszeli Erzsébet Királynő Zeneakadémia tanára, de mindenekelőtt napjaink egyik legfigyelemreméltóbb brácsaművészeként tartják számon, a francia Diapason, Le Monde de la Musique, Joker, a belga Crescendo zenei szakfolyóiratok szerint. Turnézott Európa-szerte: Spanyolországban, Belgiumban, Olaszországban, Franciaországban; koncertezett Fayence-i, Biarritz-i, párizsi, bukaresti, Genova-i, San Francico-i fesztiválokon. A luxemburgi Farnières-i Nyári Kamarazene-akadémia alapítója és művészeti vezetője.

Jelenleg egy ritka hangszeren, a baritonon is játszik, amit a magyar közönségnek is bemutat 2008. november elején Egerben és Miskolcon. A hangszer különleges hangja már számos kortárs zeneszerzőt is megihletett, egyedi hangulat teremtő és kifejező erejét több film kísérőzenéjében is felhasználták.

Gábos Judit Kolozsváron született és ott is végezte tanulmányait a George Dima Zeneakadémián, Harald Enghiurliu, George Sava, Weiss Ferdinánd tanítványaként. 1991-től él Magyarországon, az egri Eszterházy Károly Főiskola művésztanára. 2003-ban DLA mesterdoktori címét a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg. Koncertezett Romániában, a kolozsvári, marosvásárhelyi, brassói, aradi, nagyváradi, konstancai filharmonikus zenekarok szólistájaként; Magyarországon a Budapesti, Pécsi, Egri Tavaszi Fesztivál keretében, rendszeresen fellép a Liszt Múzeumban és élő szóló és kamarakoncertek keretében a Magyar Rádióban. Több ízben tanított és koncertezett az USA-ban, egyetemek meghívott tanáraként, 1993, 2001, 2002, 2006-ban. Európában Belgiumban, Franciaországban turnézott. A Farnières-i Nyári Kamarazenei Akadémia művésztanára 2003 óta.

Jacques Dupriez és Gábos Judit együttműködése során több művet mutatott be: Orbán György Sonata Grande c. művét, valamint a belga Frederic Van Rossum Triptique című kompozícióját is. Közös lemezük, amely már második a sorban, 2007 nyarán jelent meg.

(2008. november 4. 18:00 Európai Információs Pont (Miskolc)
Jacques Dupriez (brácsa); km.: Gábos Judit (zongora); Schubert: Arpeggione szonáta; Részletek Kodály, Bach és Ysaye szólószonátáiból; Paganini: Sonata per la grande viola; Machado: Bossanova - szvit)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.