Klasszikus

A bariton mint hangszer

2008.10.20. 00:00
Ajánlom
Jacques Dupriez belga brácsaművész nemcsak e vonós hangszer kiemelkedő előadója, remekül játszik baritonon is. S hogy mennyire, azt novemberi koncertjei során Magyarországon is megtapasztalhatjuk.

Jacques Dupriez a Brüsszeli Conservatoire- van végzett, Carlo Van Neste tanítványaként. Tanulmányait az Egyesült Államokban, a New York-i Mannes School of Music és a Julliard School-ban folytatta, Albert Markov tanítványaként. Hegedű, brácsaművész és kamaraművész diplomát is szerzett. Jelenleg a brüsszeli Erzsébet Királynő Zeneakadémia tanára, de mindenekelőtt napjaink egyik legfigyelemreméltóbb brácsaművészeként tartják számon, a francia Diapason, Le Monde de la Musique, Joker, a belga Crescendo zenei szakfolyóiratok szerint. Turnézott Európa-szerte: Spanyolországban, Belgiumban, Olaszországban, Franciaországban; koncertezett Fayence-i, Biarritz-i, párizsi, bukaresti, Genova-i, San Francico-i fesztiválokon. A luxemburgi Farnières-i Nyári Kamarazene-akadémia alapítója és művészeti vezetője.

Jelenleg egy ritka hangszeren, a baritonon is játszik, amit a magyar közönségnek is bemutat 2008. november elején Egerben és Miskolcon. A hangszer különleges hangja már számos kortárs zeneszerzőt is megihletett, egyedi hangulat teremtő és kifejező erejét több film kísérőzenéjében is felhasználták.

Gábos Judit Kolozsváron született és ott is végezte tanulmányait a George Dima Zeneakadémián, Harald Enghiurliu, George Sava, Weiss Ferdinánd tanítványaként. 1991-től él Magyarországon, az egri Eszterházy Károly Főiskola művésztanára. 2003-ban DLA mesterdoktori címét a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg. Koncertezett Romániában, a kolozsvári, marosvásárhelyi, brassói, aradi, nagyváradi, konstancai filharmonikus zenekarok szólistájaként; Magyarországon a Budapesti, Pécsi, Egri Tavaszi Fesztivál keretében, rendszeresen fellép a Liszt Múzeumban és élő szóló és kamarakoncertek keretében a Magyar Rádióban. Több ízben tanított és koncertezett az USA-ban, egyetemek meghívott tanáraként, 1993, 2001, 2002, 2006-ban. Európában Belgiumban, Franciaországban turnézott. A Farnières-i Nyári Kamarazenei Akadémia művésztanára 2003 óta.

Jacques Dupriez és Gábos Judit együttműködése során több művet mutatott be: Orbán György Sonata Grande c. művét, valamint a belga Frederic Van Rossum Triptique című kompozícióját is. Közös lemezük, amely már második a sorban, 2007 nyarán jelent meg.

(2008. november 4. 18:00 Európai Információs Pont (Miskolc)
Jacques Dupriez (brácsa); km.: Gábos Judit (zongora); Schubert: Arpeggione szonáta; Részletek Kodály, Bach és Ysaye szólószonátáiból; Paganini: Sonata per la grande viola; Machado: Bossanova - szvit)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.