Klasszikus

A Bartók rádió áprilisi hírei

2006.04.01. 00:00
Ajánlom
Különleges márványtermi koncertekkel, a Magyar Rádió együtteseinek hangversenyivel, valamint külföldi opera- és hangversenyközvetítésekkel várja hallgatóit áprilisban a Bartók rádió.

Különleges hangversenyek a Márványteremben
„Magyar szalonok muzsikája anno 1800” címmel Halmai Katalin és Horváth Anikó Pleyel-, Spech János- és Kleinheinz-műveket ad elő április 3-án, hétfőn kora este. A „Muzsikáló Európa” sorozat keretében a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok április 4-én brit, április 20-án francia estet tartanak. Az április 19-i hangversenyen Hubay Jenő művei hangzanak el Bokor Jutta, Szecsődi Ferenc és Kassai István tolmácsolásában. A Mozart kamarazenéjéből rendezett hangversenyciklusban április 10-én, hétfőn a K 563-as Esz-dúr divertimento és a K 364-es Esz-dúr sinfonia concertarte szólal meg Bánfalvi Béla, Bársony László, Onczay Csaba, valamint a Budapest Vonósszextett előadásában; 24-én két kvartett – a K 168-as F-dúr és a K 458-as B-dúr – és a klarinétötös szerepel műsoron. Előadók: az Akadémia Vonósnégyes és Szatmári Zsolt.

A Magyar Rádió együtteseinek munkájáról
A Rádiókórus április 28-án Antal Mátyás vezényletével Palestrina, Brahms, Debussy, Schönberg, Webern és Bartók kórusműveit szólaltatja meg az Olasz Kultúrintézetben. Április 30-án a Magyar Rádió Gyermekkórusa a Szent István Bazilikában Monteverdi és Giovanni Gabrieli többkórusos műveit énekli Thész Gabriella vezényletével.

Szombat esti operaközvetítések a New York-i Metropolitanból
Április 1-jén Beethoven Fidelióját James Levine vezényli, Leonora szerepét Karita Mattila, Florestanét Ben Heppner énekli. 8-án Massenet Manonja szerepel műsoron, a karmester Jesús López-Cobos, a főhősnő Renée Fleming. 15-én Donizetti Don Pasquale című operáját ismét Levine dirigálja, a címszerepben Simone Alaimo hallható, Norinát Anna Netrebko, Ernestót pedig Juan Diego Flórez kelti életre. 22-én Mozart Figaro házassága szól a Metből Mark Wigglesworth vezényletével; Figarót John Relyea, Susannét Rost Andrea énekli. 29-én Wagner Lohengrinjének karmestere szintén James Levine lesz, Lohengrin szerepében Ben Heppner, Elzáéban Karita Mattila lesz hallható.

Külföldi koncertközvetítések
Április 3-án hétfőn este a Bajor Rádió hangversenytermében kiváló fiatal hangszeresek, orosz, ukrán, német és norvég muzsikusok mutatkoznak be a Müncheni Rádió Szimfonikus Zenekarának szólistáiként Rosetti, Mozart, Csajkovszkij és Haydn versenyműveiben. Április 21-én szintén Münchenből oratóriumestet közvetít a Bartók rádió a Bajor Rádiózenekar és -énekkar előadásában, Mariss Jansons vezetésével. A műsoron Haydn és Verdi művei között Kodály Psalmus Hungaricusa szerepel, a tenorszólót John Daszak énekli. Április 24-én folytatódik az Eurorádió „Zeneszerzők otthonából” sorozata: ezúttal a varsói Kasimir palota Chopin házában hangzanak fel Chopin művei Wojciech Switala előadásában egy 1849-es Erard zongorán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.