Klasszikus

A Bartók rádió áprilisi hírei

2006.04.01. 00:00
Ajánlom
Különleges márványtermi koncertekkel, a Magyar Rádió együtteseinek hangversenyivel, valamint külföldi opera- és hangversenyközvetítésekkel várja hallgatóit áprilisban a Bartók rádió.

Különleges hangversenyek a Márványteremben
„Magyar szalonok muzsikája anno 1800” címmel Halmai Katalin és Horváth Anikó Pleyel-, Spech János- és Kleinheinz-műveket ad elő április 3-án, hétfőn kora este. A „Muzsikáló Európa” sorozat keretében a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok április 4-én brit, április 20-án francia estet tartanak. Az április 19-i hangversenyen Hubay Jenő művei hangzanak el Bokor Jutta, Szecsődi Ferenc és Kassai István tolmácsolásában. A Mozart kamarazenéjéből rendezett hangversenyciklusban április 10-én, hétfőn a K 563-as Esz-dúr divertimento és a K 364-es Esz-dúr sinfonia concertarte szólal meg Bánfalvi Béla, Bársony László, Onczay Csaba, valamint a Budapest Vonósszextett előadásában; 24-én két kvartett – a K 168-as F-dúr és a K 458-as B-dúr – és a klarinétötös szerepel műsoron. Előadók: az Akadémia Vonósnégyes és Szatmári Zsolt.

A Magyar Rádió együtteseinek munkájáról
A Rádiókórus április 28-án Antal Mátyás vezényletével Palestrina, Brahms, Debussy, Schönberg, Webern és Bartók kórusműveit szólaltatja meg az Olasz Kultúrintézetben. Április 30-án a Magyar Rádió Gyermekkórusa a Szent István Bazilikában Monteverdi és Giovanni Gabrieli többkórusos műveit énekli Thész Gabriella vezényletével.

Szombat esti operaközvetítések a New York-i Metropolitanból
Április 1-jén Beethoven Fidelióját James Levine vezényli, Leonora szerepét Karita Mattila, Florestanét Ben Heppner énekli. 8-án Massenet Manonja szerepel műsoron, a karmester Jesús López-Cobos, a főhősnő Renée Fleming. 15-én Donizetti Don Pasquale című operáját ismét Levine dirigálja, a címszerepben Simone Alaimo hallható, Norinát Anna Netrebko, Ernestót pedig Juan Diego Flórez kelti életre. 22-én Mozart Figaro házassága szól a Metből Mark Wigglesworth vezényletével; Figarót John Relyea, Susannét Rost Andrea énekli. 29-én Wagner Lohengrinjének karmestere szintén James Levine lesz, Lohengrin szerepében Ben Heppner, Elzáéban Karita Mattila lesz hallható.

Külföldi koncertközvetítések
Április 3-án hétfőn este a Bajor Rádió hangversenytermében kiváló fiatal hangszeresek, orosz, ukrán, német és norvég muzsikusok mutatkoznak be a Müncheni Rádió Szimfonikus Zenekarának szólistáiként Rosetti, Mozart, Csajkovszkij és Haydn versenyműveiben. Április 21-én szintén Münchenből oratóriumestet közvetít a Bartók rádió a Bajor Rádiózenekar és -énekkar előadásában, Mariss Jansons vezetésével. A műsoron Haydn és Verdi művei között Kodály Psalmus Hungaricusa szerepel, a tenorszólót John Daszak énekli. Április 24-én folytatódik az Eurorádió „Zeneszerzők otthonából” sorozata: ezúttal a varsói Kasimir palota Chopin házában hangzanak fel Chopin művei Wojciech Switala előadásában egy 1849-es Erard zongorán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.