Klasszikus

A Bartók rádió áprilisi programjai

2005.03.14. 00:00
Ajánlom
József Attila-emlékműsorokat, a Magyar Rádió zenei együtteseinek oratorikus és szimfonikus zenekari hangversenyeit, kortárs kompozíciókat, operaközvetítéseket és jubileumi kóruskoncertet kínál áprilisban a Bartók rádió. A részletes ismertetések az alábbiakban olvashatók.

József Attila-centenárium
Április 11-étől naponta a kora délutáni időszakban 15 részben elhangzik a költő összes verse. A születésnapi ünnepi hangversenyt, melyen József Attila-versekre komponált művek szólalnak meg, 13-án közvetíti a Bartók rádió.

A zenei együttesek hangversenyei
Április 1-jén a szlovéniai Lendvára látogat a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara, ahol Kodály Psalmus Hungaricusát adják elő Strausz Kálmán vezényletével. A Rádióénekkar április 17–25. között örmény hangversenykörúton vesz részt, ahol – az 1915-ös örmény genocídiumra emlékezve – Mozart és Verdi Requiemjét szólaltatják meg. Április 9-én Debussy- és Ravel-műsorral folytatódik a Zenekar „Zenék tükörben” bérlete a Zeneakadémián; Vásáry Tamás kamarapartnere ez alkalommal Frankl Péter lesz. Április 15-én Kobajasi Kenicsiró vezényli a Rádiózenekart és -énekkart a Zeneakadémián; a Berlioz-esten a Fantasztikus szimfónia után az e műhöz szorosan kapcsolódó Lélio (avagy visszatérés az életbe) című szimfonikus költemény hangzik el – kései magyarországi bemutatóként.

Hangversenyciklus a XX–XXI. század zenéjéből
A Lázár Eszter szerkesztette sorozat az idén április 27-én kezdődik az Olasz Kultúrintézetben: a nyitókoncert műsorán Bánkövi Gyula A szél virágai c. kompozíciójának ősbemutatója, Lendvay Kamilló Az égi város c. oratóriuma, Pierre Jalbert Végtelen terek és magyarországi bemutatóként James MacMillan Sinfoniettája hangzik el a MR zenei együtteseinek előadásában, Hamar Zsolt vezényletével.

Operák és hangversenyek külföldről
Áprilisban öt alkalommal sugároz élő operaelőadásokat a Bartók rádió a New York-i Metropolitanből: 2-án Richard Strauss Rózsalovagját, 9-én Puccini Toscáját, 16-án Mozart Varázsfuvoláját, 23-án Wagner Walkürjét, 30-án Gounod Faustját. Április 8-án a frankfurti Alte Operből Bruckner VIII. szimfóniáját közvetíti a rádió Eliahu Inbal vezényletével. 14-én Nikolaus Harnoncourt dirigálja a Berlini Filharmonikus Zenekart a Filharmónia nagytermében Schubert-műsorral, 28-án a Dán Rádió hangversenytermében Bobby McFerrin áll az ottani Rádiózenekar és -énekkar élén, 29-én a stockholmi Berwald-teremben a Svéd Rádiózenekar koncertjének szólistája Grigorij Szokolov lesz.

Kórus-jubileum
Április 23-án szombaton délután a 30 éves debreceni Bárdos Lajos Leánykar énekel a Márványteremben Szigeti István-, Bárdos-, Schumann-, Debussy- és Kodály-műveket karnagyuk, Szesztay Zsolt vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.