Klasszikus

A Bartók rádió áprilisi programjai

2005.03.14. 00:00
Ajánlom
József Attila-emlékműsorokat, a Magyar Rádió zenei együtteseinek oratorikus és szimfonikus zenekari hangversenyeit, kortárs kompozíciókat, operaközvetítéseket és jubileumi kóruskoncertet kínál áprilisban a Bartók rádió. A részletes ismertetések az alábbiakban olvashatók.

József Attila-centenárium
Április 11-étől naponta a kora délutáni időszakban 15 részben elhangzik a költő összes verse. A születésnapi ünnepi hangversenyt, melyen József Attila-versekre komponált művek szólalnak meg, 13-án közvetíti a Bartók rádió.

A zenei együttesek hangversenyei
Április 1-jén a szlovéniai Lendvára látogat a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara, ahol Kodály Psalmus Hungaricusát adják elő Strausz Kálmán vezényletével. A Rádióénekkar április 17–25. között örmény hangversenykörúton vesz részt, ahol – az 1915-ös örmény genocídiumra emlékezve – Mozart és Verdi Requiemjét szólaltatják meg. Április 9-én Debussy- és Ravel-műsorral folytatódik a Zenekar „Zenék tükörben” bérlete a Zeneakadémián; Vásáry Tamás kamarapartnere ez alkalommal Frankl Péter lesz. Április 15-én Kobajasi Kenicsiró vezényli a Rádiózenekart és -énekkart a Zeneakadémián; a Berlioz-esten a Fantasztikus szimfónia után az e műhöz szorosan kapcsolódó Lélio (avagy visszatérés az életbe) című szimfonikus költemény hangzik el – kései magyarországi bemutatóként.

Hangversenyciklus a XX–XXI. század zenéjéből
A Lázár Eszter szerkesztette sorozat az idén április 27-én kezdődik az Olasz Kultúrintézetben: a nyitókoncert műsorán Bánkövi Gyula A szél virágai c. kompozíciójának ősbemutatója, Lendvay Kamilló Az égi város c. oratóriuma, Pierre Jalbert Végtelen terek és magyarországi bemutatóként James MacMillan Sinfoniettája hangzik el a MR zenei együtteseinek előadásában, Hamar Zsolt vezényletével.

Operák és hangversenyek külföldről
Áprilisban öt alkalommal sugároz élő operaelőadásokat a Bartók rádió a New York-i Metropolitanből: 2-án Richard Strauss Rózsalovagját, 9-én Puccini Toscáját, 16-án Mozart Varázsfuvoláját, 23-án Wagner Walkürjét, 30-án Gounod Faustját. Április 8-án a frankfurti Alte Operből Bruckner VIII. szimfóniáját közvetíti a rádió Eliahu Inbal vezényletével. 14-én Nikolaus Harnoncourt dirigálja a Berlini Filharmonikus Zenekart a Filharmónia nagytermében Schubert-műsorral, 28-án a Dán Rádió hangversenytermében Bobby McFerrin áll az ottani Rádiózenekar és -énekkar élén, 29-én a stockholmi Berwald-teremben a Svéd Rádiózenekar koncertjének szólistája Grigorij Szokolov lesz.

Kórus-jubileum
Április 23-án szombaton délután a 30 éves debreceni Bárdos Lajos Leánykar énekel a Márványteremben Szigeti István-, Bárdos-, Schumann-, Debussy- és Kodály-műveket karnagyuk, Szesztay Zsolt vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.