Klasszikus

A Bartók rádió decemberi hírei

2006.11.29. 00:00
Ajánlom
A várakozással teli havas decemberben is várja a hallgatókat a Bartók rádió. A színes műsorkínálatban minden zenehallgató megtalálhatja a számára kedves műsorokat. Íme egy kis ízelítő a programokból.

Kórushangverseny December 2-án, szombaton délután a Victoria Kamarakórus kortárs kompozíciókat énekel a 6-os stúdióban. Alfred Schnittke, Arvo Pärt, Cser Ádám és Zombola Péter művei csendülnek fel. Vezényel Cser Ádám.

A Rádió zenei együtteseinek fellépései December 7-én a Magyar Rádió 6-os stúdiójában – a Magyar Zeneszerzőportrék sorozat keretében – Szabó Csaba-kompozíciókat ad elő a Rádiózenekar és a Rádiókórus, Kovács László és Strausz Kálmán vezényletével. Az életműből a Kis erdélyi szvit, Öt dal Dsida Jenő verseire és – bemutatóként – a Szent Cecília-mise hangzik el. December 10-én délelőtt kerül sor a Gyermekkórus hagyományos karácsonyi hangversenyére a Zeneakadémia nagytermében. December 20-án indul a zenei együttesek öt hangversenyből álló Oratórium-bérlete, melynek első koncertjén Händel Messiása csendül fel Helmuth Rilling irányításával a Zenekadémián.

Külföldi közvetítések December 1-4-ig az Eurorádió „A zene városa Washington”, több élő közvetítéssel az amerikai főváros különböző helyszíneiről közvetít. Koncertet ad az Egyesült Államok Tengerészetének Zenekara, Philippe Entremont és Anne-Sophie Mutter, de sor kerül női jazz-estre is. A rádió előtt ülők hallhatják majd Rossini Az olasz nő Algírban című operáját a Strathmore Hallból, amelyen számos amerikai énekegyüttes lép fel, a Metropolitan Énekkarától a Ringers borbélyszalon kvartettjéig. December 7-én nyitja az évadot a Milánói Scala Verdi Traviatájával, a címszerepben Violeta Urmana, az előadás karmestere Riccardo Chailly. December 9-én indul a Metropolitan Operaszezon című műsor, amely május 5-ig tart. A nyitó előadás Mozart Idomeneója, december 16-án Verdi Rigolettója kerül közvetítésre.

Karácsonyváró hangversenysorozat December 17-én vasárnap déltől estig számos európai és amerikai rádióállomás vesz részt az Eurorádió hagyományosan szép rendezvényében. Az ünnepi körkapcsolás helyszínei: Oslo, Moszkva, Helsinki, Varsó, Szófia, Tórsshavn (Faeroe-szigetek), Chrudim (Csehország), Karlsruhe, St Paul (USA, Minnesota), Laval (Kanada) és Párizs.

Karácsonyi műsorok A 2006-os Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraverseny díjnyerteseinek szólókoncertjei karácsony hetében csendülnek fel a Bartók hullámhosszán. Karácsony első napján a 75 esztendős Czigány Györgyöt köszönti összeállítás. Másnap a híres történésznek, Kossuth kultuszminiszterének, Horváth Mihálynak a dédunokája, Kristóffy Judith beszél egy esti műsorban kalandos életéről, az átélt történelemről, zenei találkozásairól és élményeiről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.