Klasszikus

A Bartók rádió februári ajánlata

2006.01.31. 00:00
Ajánlom
Ünnepi Mozart-hangversenyekkel, Kurtág Györgyöt és Szőllősy Andrást köszöntő adásokkal és operaközvetítésekkel várja a készülékek mellé hallgatóit a Bartók rádió februárban.

Ünnepi Mozart-hangversenyek
Februárban hétfő esténként folytatódnak a ritkán hallható műveket kínáló ünnepi Mozart-hangversenyek: 6-án Vásáry Tamás vezényletével a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara az Árvaházi misét és A bűnbánó Dávid című oratóriumot adja elő. 13-án a Dán Rádió Ének- és Zenekarának műsorán az Ave Verum Corpus, a Misericordias Domini offertorium és a Requiem szerepel. 20-án a varsói Református templomban a Concerto Polacco játssza a K. 337-es Missa Solemnist, a K. 339-es Vesperae solennest és két zenekari művet. 27-én a Bolgár Rádió Ének- és Zenekara koncertjén a K. 195-ös Litaniae Lauretanae és a K. 262-es C-dúr Missa Longa hangzik el. A hangversenyeket Európa szinte valamennyi zenei adója közvetíti.

Kurtág 80, Szőllőssy 85
Február 13-án a hétfői „A hét zeneműve” rádióelőadás a nyolcvan éves Kurtág György orosz kórusait, A csüggedés és keserűség dalait ismerteti, melynek magyarországi bemutatóját 19-én, vasárnap élőben közvetíti a Bartók rádió a Zeneakadémia Nagyterméből. Február 24-én a Rádiózenekar 6-os stúdió-beli koncertjén Kurtág György, Hugues Dufourt, Salvatore Sciarrino és Tosio Hoszokava műveit vezényli Andrea Pestalozza. Február 27-án a nyolcvanöt éves Szőllősy András műveiből hallható összeállítás, „A hét zeneműve” témája Szőllősy Miserere című kompozíciója.

Szombat esti operaközvetítések a New York-i Metropolitanből
Február 4-én Franco Alfano Cyrano de Bergerac című operáját Marco Armiliato vezényli, a fő szerepekben Sondra Radvanovsky és Plácido Domingo lesz hallható. 11-én Verdi Traviatájában Angela Gheorghiu és Jonas Kaufmann énekel. 18-án Verdi Aidájának karmestere James Conlon, a főbb szereplők Andrea Gruber, Olga Borodina, Johan Botha és Juan Pons. 25-én Saint-Saens Sámson és Delila című operájában Plácido Domingo és Olga Borodina alakítja a címszerepeket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.