Klasszikus

A Bartók rádió júliusi hírei

2007.06.09. 00:00
Ajánlom
Mozgalmas hónap lesz a július a Bartók rádióban. A színes műsorkínálatban minden zenehallgató megtalálhatja a számára kedves műsorokat. Íme egy kis ízelítő programokból.

A Rádió zenei együtteseinek fellépései Július 8-án és 9-én a Weimari Kongresszusi Központban – az "Ungarischer Akzent - Németországi Kulturális Évad" keretében – Liszt: Szent Erzsébet legendája hangzik el a Magyar Rádió Énekkara, a Weimari Staatskapelle és Goethe Gimnázium Kórusa közreműködésével, Carl St. Clair vezényletével.

Hangverseny- és operaközvetítések külföldről Júliusban világszerte indulnak a nyári zenei fesztiválok. Az Eurorádió gazdag kínálata jóvoltából szinte minden második nap felcsendül a Bartók hullámhosszán egy-egy koncert vagy opera különböző külföldi helyszínekről. Július 1-jén az Amszterdami Concertgebouw-ban Frans Brüggen vezényel Beethoven-Mozart hangversenyt a Holland Rádió Kamara-filharmonikus Zenekarának élén.

3-án a Milánói Scalából a Traviata dallamai szólnak, a címszerepben Angela Gherghiu, a karmester Lorin Maazel. 5-én a párizsi St. Denis Bazilikában Kurt Masur dirigálja a Francia Rádió együtteseinek élén Britten Háborús requemjét. 7-én a belgiumi Saint-Hubert Bazilikából Stravinsky-, Prokofjev- és Schumann-művek hangoznak el. Schumann-szimfónia szerepel Heinz Holliger július 10-i zürichi koncertjén is, Honegger, Holliger és Erich Schmid kompozíciói mellett.

12-én a johannisbergi Metternich herceg teremben Frank Peter Zimmermann és Emanuel Ax ad Beethoven-szonátaestet. Július 13-án, pénteken indul a nagy hagyományú BBC Promenádkoncertek sorozata a londoni Royal Albert Hallban: a nyitó hangversenyen Jirí Belohlávek vezényli a BBC zenei együtteseit, a műsoron Walton- és Elgar-művek után Beethoven 9. szimfóniája. 18-án szerdán a 80 éves Kurt Masur születésnapi koncertjére kerül sor a Royal Albert Hallban, Csajkovszkij- és Bruckner-műsorral. Július 14-én a burgundi Hospices de Beaune hangulatos udvaráról Mozart Figaro házassága című operáját sugározza a Bartók rádió.

Július 15-én délelőtt a grazi Stefaniensaalból Haydn Évszakok oratóriuma csendül fel Nikolaus Harnoncourt vezetésével. 15-én este indul a Schleswig-Holsteini Zenei Fesztivál, a nyitóhangversenyen Bartók- és Bruckner-mű szólal meg, a Hamburgi Rádió Szimfonikus Zenekarának élén Christoph von Dohnányi. Július 16-án és 24-én a Musica Mundi Fesztivál két hangversenye kerül közvetítésre a genevali Château du Lac-ból; a második koncerten a magyar Kodály Vonósnégyes játszik Mozartot, Kodályt és Schubertet.

Július 21-én, szombaton az Orange-i Théàtre Antique-ból Puccini Pillangókisasszonya csendül fel, Yutaka Sado vezényletével, a címszerepben Veronica Villaroel. Július 23-án Schubert társasénekeiből ad különleges koncertet Dorothea Röschmann, Ian Bostridge és Thomas Quasthoff, Julius Drake zongora közreműködésével.

Bayreuth-i Ünnepi Játékok 2007 Július 26-án a Tannhäusert Fabio Luisi vezényli, Tannhäuser szerepében Wolfgang Millgramm, Erzsébet Ricarda Merbeth, Vénusz Németh Judit. Július 27-én, 28-án, 30-án és augusztus 1-én hallgathatják meg a Bartók rádió hallgatói Wagner Tetralógiáját, Christian Thielemann vezetésével. Augusztus 2-án a Parsifal előadását Fischer Ádám irányítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.