Klasszikus

A Bartók rádió júliusi hírei

2007.06.09. 00:00
Ajánlom
Mozgalmas hónap lesz a július a Bartók rádióban. A színes műsorkínálatban minden zenehallgató megtalálhatja a számára kedves műsorokat. Íme egy kis ízelítő programokból.

A Rádió zenei együtteseinek fellépései Július 8-án és 9-én a Weimari Kongresszusi Központban – az "Ungarischer Akzent - Németországi Kulturális Évad" keretében – Liszt: Szent Erzsébet legendája hangzik el a Magyar Rádió Énekkara, a Weimari Staatskapelle és Goethe Gimnázium Kórusa közreműködésével, Carl St. Clair vezényletével.

Hangverseny- és operaközvetítések külföldről Júliusban világszerte indulnak a nyári zenei fesztiválok. Az Eurorádió gazdag kínálata jóvoltából szinte minden második nap felcsendül a Bartók hullámhosszán egy-egy koncert vagy opera különböző külföldi helyszínekről. Július 1-jén az Amszterdami Concertgebouw-ban Frans Brüggen vezényel Beethoven-Mozart hangversenyt a Holland Rádió Kamara-filharmonikus Zenekarának élén.

3-án a Milánói Scalából a Traviata dallamai szólnak, a címszerepben Angela Gherghiu, a karmester Lorin Maazel. 5-én a párizsi St. Denis Bazilikában Kurt Masur dirigálja a Francia Rádió együtteseinek élén Britten Háborús requemjét. 7-én a belgiumi Saint-Hubert Bazilikából Stravinsky-, Prokofjev- és Schumann-művek hangoznak el. Schumann-szimfónia szerepel Heinz Holliger július 10-i zürichi koncertjén is, Honegger, Holliger és Erich Schmid kompozíciói mellett.

12-én a johannisbergi Metternich herceg teremben Frank Peter Zimmermann és Emanuel Ax ad Beethoven-szonátaestet. Július 13-án, pénteken indul a nagy hagyományú BBC Promenádkoncertek sorozata a londoni Royal Albert Hallban: a nyitó hangversenyen Jirí Belohlávek vezényli a BBC zenei együtteseit, a műsoron Walton- és Elgar-művek után Beethoven 9. szimfóniája. 18-án szerdán a 80 éves Kurt Masur születésnapi koncertjére kerül sor a Royal Albert Hallban, Csajkovszkij- és Bruckner-műsorral. Július 14-én a burgundi Hospices de Beaune hangulatos udvaráról Mozart Figaro házassága című operáját sugározza a Bartók rádió.

Július 15-én délelőtt a grazi Stefaniensaalból Haydn Évszakok oratóriuma csendül fel Nikolaus Harnoncourt vezetésével. 15-én este indul a Schleswig-Holsteini Zenei Fesztivál, a nyitóhangversenyen Bartók- és Bruckner-mű szólal meg, a Hamburgi Rádió Szimfonikus Zenekarának élén Christoph von Dohnányi. Július 16-án és 24-én a Musica Mundi Fesztivál két hangversenye kerül közvetítésre a genevali Château du Lac-ból; a második koncerten a magyar Kodály Vonósnégyes játszik Mozartot, Kodályt és Schubertet.

Július 21-én, szombaton az Orange-i Théàtre Antique-ból Puccini Pillangókisasszonya csendül fel, Yutaka Sado vezényletével, a címszerepben Veronica Villaroel. Július 23-án Schubert társasénekeiből ad különleges koncertet Dorothea Röschmann, Ian Bostridge és Thomas Quasthoff, Julius Drake zongora közreműködésével.

Bayreuth-i Ünnepi Játékok 2007 Július 26-án a Tannhäusert Fabio Luisi vezényli, Tannhäuser szerepében Wolfgang Millgramm, Erzsébet Ricarda Merbeth, Vénusz Németh Judit. Július 27-én, 28-án, 30-án és augusztus 1-én hallgathatják meg a Bartók rádió hallgatói Wagner Tetralógiáját, Christian Thielemann vezetésével. Augusztus 2-án a Parsifal előadását Fischer Ádám irányítja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.