Klasszikus

A Bartók Rádió júliusi hírei

2005.06.26. 00:00
Ajánlom
A Bartók Rádió júliusi műsorának legkiemelkedőbb programjai közé tartoznak a londoni Promenád-koncertek, valamint a világhírű karmesterek által irányított bayreuthi Wagner-előadások közvetítései.

Hangverseny, opera külföldről
Ton Koopman zenekarának előadásában Bach A fúga művészete című művét közvetíti a Bartók rádió július 1-jén Londonból. Július 3-án Granadából a Sixteen Együttes barokk programját, július 7-én az Amsterdami Concertgebouw terméből a Holland Rádiózenekar Beethoven-Bartók-Csajkovszkij-estjét, július 8-án a mikkeli Fatemplomból a Valerij Gergijev vezényelte Marinszkij Színház Zenekarának orosz hangversenyét, ugyanaznap késő este a Beaune-i Notre Dame Bazilikából Jean Tubery vezetésével Monteverdi Vespróját, július 14-én a Weilburgi Kastélytemplomból pedig egy kamarazenei koncertet hallhatnak az érdeklődők. Július 9-én a londoni Covent Gardenből hangzik fel Mozart Mitridate, Pontusz királya című operája. Sifare szerepét Rost Andrea énekli, a karmester Richard Hickox.

Indul a „Prom”
A nagy hagyományú londoni Promenád-koncertek sorát a BBC Szimfonikus Zenekarának hangversenye nyitja július 15-én a Royal Albert Hallban. A műsoron Berlioz, Mendelssohn, Elgar és Tippett művei szerepelnek, a karmester Roger Norrington. Július 20-án szintén a BBC Szimfonikus Zenekara lép fel a Royal Albert Hallban Osmo Vänskä vezetésével, Thea Musgrave, Rahmanyinov és Nielsen műveiből álló programmal. Július 23-án a Liverpooli Filharmonikus Zenekar koncertje szól Gerard Schwarz irányításával; Bruch Hegedűversenyének szólistája Leila Josefowicz lesz.

Bayreuthi Ünnepi Játékok
Július 25-én a Festspielhausban a Trisztán és Izolda előadásával kezdődik az idei fesztivál Eiji Oue vezényletével. 26-án a Lohengrint Peter Schneider, 27-én A bolygó hollandit Marc Albrecht, 28-án a Tannhäusert Christian Thielemann, 29-én a Parsifalt Pierre Boulez dirigálja. A Bartók rádió mindegyik operaelőadást élőben közvetíti délután 4-től, illetve A bolygó hollandit délután 6-tól.

A MR Szimfonikus Zenekarának munkájáról
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Malek Miklós Quo vadis című vonószenekari kompozícióját, majd Durkó Péter Gordonkaversenyét rögzíti Kovács László vezényletével július 4-6., illetve 11-12. között a 6-os stúdióban. A versenymű szólistája Rohmann Ditta lesz. Július 15-én Jean-Bernard Pommier vezényli a Rádiózenekart a Szent István téren. A Budafest nyári szabadtéri koncertjeinek sorozatába illeszkedő hangversenyen Lalo Spanyol szimfóniája (a hegedűszólót Lendvay József játssza) és Berlioz Fantasztikus szimfóniája hangzik el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.