Klasszikus

A Bartók Rádió júliusi hírei

2005.06.26. 00:00
Ajánlom
A Bartók Rádió júliusi műsorának legkiemelkedőbb programjai közé tartoznak a londoni Promenád-koncertek, valamint a világhírű karmesterek által irányított bayreuthi Wagner-előadások közvetítései.

Hangverseny, opera külföldről
Ton Koopman zenekarának előadásában Bach A fúga művészete című művét közvetíti a Bartók rádió július 1-jén Londonból. Július 3-án Granadából a Sixteen Együttes barokk programját, július 7-én az Amsterdami Concertgebouw terméből a Holland Rádiózenekar Beethoven-Bartók-Csajkovszkij-estjét, július 8-án a mikkeli Fatemplomból a Valerij Gergijev vezényelte Marinszkij Színház Zenekarának orosz hangversenyét, ugyanaznap késő este a Beaune-i Notre Dame Bazilikából Jean Tubery vezetésével Monteverdi Vespróját, július 14-én a Weilburgi Kastélytemplomból pedig egy kamarazenei koncertet hallhatnak az érdeklődők. Július 9-én a londoni Covent Gardenből hangzik fel Mozart Mitridate, Pontusz királya című operája. Sifare szerepét Rost Andrea énekli, a karmester Richard Hickox.

Indul a „Prom”
A nagy hagyományú londoni Promenád-koncertek sorát a BBC Szimfonikus Zenekarának hangversenye nyitja július 15-én a Royal Albert Hallban. A műsoron Berlioz, Mendelssohn, Elgar és Tippett művei szerepelnek, a karmester Roger Norrington. Július 20-án szintén a BBC Szimfonikus Zenekara lép fel a Royal Albert Hallban Osmo Vänskä vezetésével, Thea Musgrave, Rahmanyinov és Nielsen műveiből álló programmal. Július 23-án a Liverpooli Filharmonikus Zenekar koncertje szól Gerard Schwarz irányításával; Bruch Hegedűversenyének szólistája Leila Josefowicz lesz.

Bayreuthi Ünnepi Játékok
Július 25-én a Festspielhausban a Trisztán és Izolda előadásával kezdődik az idei fesztivál Eiji Oue vezényletével. 26-án a Lohengrint Peter Schneider, 27-én A bolygó hollandit Marc Albrecht, 28-án a Tannhäusert Christian Thielemann, 29-én a Parsifalt Pierre Boulez dirigálja. A Bartók rádió mindegyik operaelőadást élőben közvetíti délután 4-től, illetve A bolygó hollandit délután 6-tól.

A MR Szimfonikus Zenekarának munkájáról
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Malek Miklós Quo vadis című vonószenekari kompozícióját, majd Durkó Péter Gordonkaversenyét rögzíti Kovács László vezényletével július 4-6., illetve 11-12. között a 6-os stúdióban. A versenymű szólistája Rohmann Ditta lesz. Július 15-én Jean-Bernard Pommier vezényli a Rádiózenekart a Szent István téren. A Budafest nyári szabadtéri koncertjeinek sorozatába illeszkedő hangversenyen Lalo Spanyol szimfóniája (a hegedűszólót Lendvay József játssza) és Berlioz Fantasztikus szimfóniája hangzik el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Vizuál

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Klasszikus

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.
Színház

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Könyv

Vámos Miklós: Szívbe markoló az írói padlások posztumusz lesöprése

Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Gabriel García Márquez posztumusz kiadású, Találkozunk augusztusban című kisregényével foglalkozik. Gondolataira a Magvetőnél megjelent kötet kontrollfordítója, Kutasy Mercédesz reagál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Klasszikus kritika

Sorscsapások két kalapácsütésben – Mahler-koncert Szombathelyen

Mahler 6. szimfóniája nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott művei közé, a Tragikus melléknév azonban félrevezető lehet azoknak, akik először találkoznak a darabbal. Az alkotás ezúttal Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában hangzott el.
Klasszikus ajánló

Varázslatos tájakon várnak a Zempléni Fesztivál koncertjei

Az idén augusztus 9–19. között tartott Zempléni Fesztivál célja, hogy sokszínű műsor-összeállítással, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása irányába mutatott elkötelezettségével megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.
Klasszikus hír

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.