Klasszikus

A Bartók Rádió júniusi programja

2005.05.29. 00:00
Ajánlom
Az opera műfaja áll a Bartók adó júniusi kínálatának középpontjában. A külföldi operaelőadások közvetítésén kívül az érdeklődők a Miskolci Operafesztivál programjából is kaphatnak ízelítőt, valamint beszélgetés-sorozatot hallhatnak a Bayreuthi Ünnepi Játékokról. A részletes ismertetések az alábbiakban olvashatók.

Közvetítések külföldről
Június 4-én, szombaton a Bécsi Staatsoperben Seiji Ozawa dirigálja Puccini Manon Lescaut-ját, a főszerepeket Barbara Haveman, Boaz Daniel és Neil Shicoff énekli. Június 10-én a párizsi Saint-Denis Bazilikából Mahler monumentális VIII. szimfóniáját sugározza a Bartók a Francia Rádió Énekkara, Gyermekkara és Filharmonikus Zenekara előadásában, Myung-Whun Chung vezényletével; az együttes június 14-én ugyanezzel a műsorral lép fel a budapesti Nemzeti Hangversenyteremben. Június 17-én, pénteken Muszorgszkij Borisz Godunovja hangzik fel a firenzei Maggio Musicale fesztivál keretében a Teatro Comunaléban, a karmester Szemjon Bicskov, a címszerepben Ferruccio Furlanetto. Június 28-án, kedden a Bajor Állami Operaházban Verdi A végzet hatalma című operája szerepel műsoron, vezényel Fabio Luisi, Leonora szerepében Violeta Urmana.

Sári József hetven éves
Sári József Időmalom című darabja „A hét zeneműve” sorozat június 20-i adásának témája; a héten többször elhangzó mű egyik előadása a Földvári Napok „Vendégjátéka” keretében a Fesztiválszínházban tartott „Rozmán Lajos és tanítványai” hangverseny közvetítése lesz június 21-én.

Miskolci Operafesztivál
Az idei Miskolci Operafesztiválról június 23-án, csütörtökön élő adásban lesz hallható Rossini Tell Vilmos című operájának hangversenyszerű előadása a Miskolci Nemzeti Színházból; a Magyar Állami Operaház együttesét Marco Balderi vezényli, a címszerepet Renato Bruson énekli.

Bayreuthi kalandozások
A Bayreuthi Ünnepi Játékok júliusban kezdődő operaközvetítéseinek bevezetéseképpen június 25-től szombat délutánonként Rockenbauer Zoltánnal beszélget Magyar Kornél a fesztiválhoz fűződő emlékeiről, élményeiről. Az ötrészes sorozatot Rockenbauer Zoltán lemezgyűjteményének különleges darabjai illusztrálják, az egyes részek témái: Trisztán és Izolda, Lohengrin, A bolygó hollanid, Tannhäuser, Parsifal.

A Magyar Rádió együtteseinek koncertjei
A Rádiózenekar június 20-án és 21-én Bresciában vendégszerepel Mozart, Beethoven és Brahms műveiből összeállított műsorral, Vásáry Tamás irányításával és szólójával. A Rádióénekkar júniusban Lajtha-művek felvételére készül. A Magyar Rádió Gyermekkara június 28-án a Ravennai Fesztivál Berio-emléknapján lép fel a nyolcvan éve született zeneszerző Tűzszekerek (Ofaním) című kompozíciójában.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.