Klasszikus

A Bartók Rádió júniusi programja

2005.05.29. 00:00
Ajánlom
Az opera műfaja áll a Bartók adó júniusi kínálatának középpontjában. A külföldi operaelőadások közvetítésén kívül az érdeklődők a Miskolci Operafesztivál programjából is kaphatnak ízelítőt, valamint beszélgetés-sorozatot hallhatnak a Bayreuthi Ünnepi Játékokról. A részletes ismertetések az alábbiakban olvashatók.

Közvetítések külföldről
Június 4-én, szombaton a Bécsi Staatsoperben Seiji Ozawa dirigálja Puccini Manon Lescaut-ját, a főszerepeket Barbara Haveman, Boaz Daniel és Neil Shicoff énekli. Június 10-én a párizsi Saint-Denis Bazilikából Mahler monumentális VIII. szimfóniáját sugározza a Bartók a Francia Rádió Énekkara, Gyermekkara és Filharmonikus Zenekara előadásában, Myung-Whun Chung vezényletével; az együttes június 14-én ugyanezzel a műsorral lép fel a budapesti Nemzeti Hangversenyteremben. Június 17-én, pénteken Muszorgszkij Borisz Godunovja hangzik fel a firenzei Maggio Musicale fesztivál keretében a Teatro Comunaléban, a karmester Szemjon Bicskov, a címszerepben Ferruccio Furlanetto. Június 28-án, kedden a Bajor Állami Operaházban Verdi A végzet hatalma című operája szerepel műsoron, vezényel Fabio Luisi, Leonora szerepében Violeta Urmana.

Sári József hetven éves
Sári József Időmalom című darabja „A hét zeneműve” sorozat június 20-i adásának témája; a héten többször elhangzó mű egyik előadása a Földvári Napok „Vendégjátéka” keretében a Fesztiválszínházban tartott „Rozmán Lajos és tanítványai” hangverseny közvetítése lesz június 21-én.

Miskolci Operafesztivál
Az idei Miskolci Operafesztiválról június 23-án, csütörtökön élő adásban lesz hallható Rossini Tell Vilmos című operájának hangversenyszerű előadása a Miskolci Nemzeti Színházból; a Magyar Állami Operaház együttesét Marco Balderi vezényli, a címszerepet Renato Bruson énekli.

Bayreuthi kalandozások
A Bayreuthi Ünnepi Játékok júliusban kezdődő operaközvetítéseinek bevezetéseképpen június 25-től szombat délutánonként Rockenbauer Zoltánnal beszélget Magyar Kornél a fesztiválhoz fűződő emlékeiről, élményeiről. Az ötrészes sorozatot Rockenbauer Zoltán lemezgyűjteményének különleges darabjai illusztrálják, az egyes részek témái: Trisztán és Izolda, Lohengrin, A bolygó hollanid, Tannhäuser, Parsifal.

A Magyar Rádió együtteseinek koncertjei
A Rádiózenekar június 20-án és 21-én Bresciában vendégszerepel Mozart, Beethoven és Brahms műveiből összeállított műsorral, Vásáry Tamás irányításával és szólójával. A Rádióénekkar júniusban Lajtha-művek felvételére készül. A Magyar Rádió Gyermekkara június 28-án a Ravennai Fesztivál Berio-emléknapján lép fel a nyolcvan éve született zeneszerző Tűzszekerek (Ofaním) című kompozíciójában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.