Klasszikus

A Bartók rádió novemberi hírei

2005.10.29. 00:00
Ajánlom
A Magyar Népzene és Népköltészet Hete programjaival, a Magyar Rádió zenei együtteseinek hangversenyeivel és Eurorádiós közvetítésekkel várja a hallgatókat november során a Bartók rádió. A részletes ismertetők az alábbiakban olvashatók.

A Magyar Népzene és Népköltészet Hete (november 14–20.)
„Különös jelenség a népzene, a népköltészet. Megfoghatatlan. Sokkal többet raktároz el a múlt szellemi értékeiből, mint az írásos emlékek. Megérint bennünket gyermekkorban a népmese, a gyerekdalok, a gyermekjátékok világában, majd felnőttkorban a hangversenytermekben Bartók, Kodály, Bárdos, Lajtha és a többiek műveit hallgatva. Ezekben a napokban megkülönböztetett figyelemmel fordulunk a népzene, a népköltészet, a népdal felé. (…) Több olyan egyedi összeállítás készült, melyek népi hagyományainkhoz, a magyarság kultúrkincséhez, szellemi javaihoz még közelebb visznek” – írja a sorozatról a szerkesztő, Dévai János.

A MR zenei együtteseiről
Folytatódik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának oratórium-bérlete a Zeneakadémián: november 3-án Stravinsky Zsoltárszimfóniája és Webber Requieme hangzik el Kovács László vezényletével, majd 17-én egy szokatlan összeállítás, Schönberg Egy varsói menekült című műve és Beethoven IX. szimfóniája lesz hallható Fischer Ádám irányításával. November 9-én Tihanyi László, 20-án Fischer Ádám, 28-án Jan Schultsz dirigálja a Rádiózenekart az Olasz Kultúrintézetben.

Eurorádiós közvetítések
Novemberben Hamburgból, Münchenből, Londonból, Budapestről, Torontóból és Frankfurtból sugároz hangversenyeket az Eurorádió. A budapesti koncertet november 18-án „A magyar jazz-élet három generációja” címmel rendezik meg a MR Márványtermében. Külföldi operaközvetítésre is sor kerül: november 12-én a londoni Covent Gardenből Michael Tippett Szentiván napi házasság című művét, november 19-én a Kanadai Operaházból Rossini Tankrédját sugározza a rádió. Az előbbi előadás karmestere Richard Hickox, utóbbié Will Crutchfield lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.