Klasszikus

A Bartók rádió szeptemberi hírei

2006.07.27. 00:00
Ajánlom
Gyümölcsöző hónap lesz a szeptember a Bartók rádióban is. A színes műsorkínálatban minden zenehallgató megtalálhatja a számára kedves műsorokat. Íme egy kis ízelítő programokból.

Házimuzsika Szeptember 4-től újra indul a népszerű sorozat. Élő, nyilvános koncertek keretében, kéthetente kerül sor a hangversenyekre a Márványteremben. Első alkalommal Szilvágyi Sándor gitárművész, 18-án Rigó Sándor szaxofonművész lesz a vendég.

Kórushangversenyek a 6-os stúdióban A sorozat a nyári szünet után szeptember 9-én kezdődik 16:05-kor. A Pannon Volán Bartók Béla férfikara énekel majd, Lakner Tamás vezetésével.

Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraverseny A nyitó- és a zárókoncertet élőben közvetíti a Bartók rádió, magáról a versenyről összefoglaló műsorok készülnek majd. A versenyen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara is közreműködik, Kovács László vezényletével.

II. Mahler Ünnep 2006 A Budapesti Fesztiválzenekar rendezvényéhez kapcsolódva rádiós beszélgetések hangoznak el a Kossuthon. Szeptember 4-én a Mahler Ünnepre új darabot komponáló zeneszerzőkkel, szeptember 9-én Gustav Mahler gépzongora felvételeiről. A Fesztiválzenekar Mahler koncertjét szeptember 12-én közvetíti a Bartók rádió, előző nap délelőtt pedig az 5. szimfóniáról szól A hét zeneműve műsora. A hét muzsikusa a hangverseny szólistája Frankó Tünde lesz. A Muzsikáló reggelben minden nap Öt perc Mahler címmel hírek, riportok szólnak majd a II. Budapesti Mahler Ünnepről.

Bartók Béla tiszteletére két emlékhangversenyt adnak a Magyar Rádió zenei együttesei 26-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Fischer Ádám vezényli a szimfonikus zenekart, a hegedűszólista Shlomo Mintz lesz. 28-án a Zeneakadémia nagytermében az énekkart és a gyermekkórust hallhatjuk, illetve részleteket láthatunk a Gyökerek című filmből.

Dmitrij Sosztakovics A zeneszerző születésének centenáriuma alkalmából a különleges 15. szimfóniát ismerteti szeptember 18-án A hét zeneműve műsora. Az elkövetkező hetekben az Eurorádió szerkesztésében, különböző európai országok koncertfelvételeiről, felhangzik Sosztakovics összes szimfóniája és vonósnégyese a Bartók hullámhosszán.

Mozart operák Salzburgból Szeptember első két hetében folytatódik a Mozart összes operáját és operatöredékét bemutató délelőtti közvetítéssorozat. Elhangzik A felszabadított Betulia, a Scipio álma, a Mitiridate, a Zaide – Chaya Czernowin kiegészítésével világbemutatóként –, az Apolló és Hyacinthus, az Idomeneo, valamint a Die Schuldigkeit des ersten Gebots című „áhítatos daljáték” is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.