Klasszikus

A Bartók Rádió szeptemberi hírei

2005.08.30. 00:00
Ajánlom
Mahler-héttel, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangverseny-közvetítéseivel és a Brit hét programjaival várja a készülékek elé a hallgatókat szeptember folyamán a Bartók Rádió. A részletes ismertetések az alábbiakban olvashatók.

Mahler-ünnep
A Budapesti Fesztiválzenekar rendezvényéhez kapcsolódva a Bartók Rádió szeptember 5. és 11. között több Mahler-műsorral jelentkezik. Gustav Mahler II. szimfóniája lesz „A hét zeneműve”, neves karmesterek nyilatkoznak Mahlerről, zenetörténész és egyházzenész beszélget a komponista és az egyház(zene) kapcsolatáról, s a hét folyamán a késő esti órákban „Életem” címmel újra elhangzik az Alma Mahler-Werfel visszaemlékezéseiből készült rádiós dokumentumsorozat.

A Magya Rádió Szimfonikus Zenekara
Az együttes szeptember 15. és 17. között Meranóban turnézik Vásáry Tamással, aki karmesterként és zongoristaként is fellép majd a Chopin- és Schumann-műveket kínáló koncerteken. Szeptember 21. és 23. között a Prágai Őszön játszik a zenekar Fischer Ádám vezetésével, Liszt és Bartók darabjaiból összeállított programmal. Szeptember 26-án, Bartók Béla halálának 60. évfordulóján a Nemzeti Hangversenyteremben szintén Fischer Ádám vezényletével játszik Bartók-műveket a Rádiózenekar: a III. zongoraverseny szólistája Ránki Dezső lesz, A kékszakállú herceg vára hangversenyszerű előadásában pedig Németh Juditot és Polgár Lászlót hallhatja a közönség. A hangversenyt a Bartók rádió élőben közvetíti, délelőtt „A hét zeneműve” című rádióelőadás A kékszakállú herceg várát ismerteti. Szeptember 29-én a Zeneakadémián a Rádiózenekar és Fischer Ádám koncertjén Ligeti, Bartók és Mahler művek hangzanak el.

Brit hét
Szeptember 26-ától Nagy-Britannia áll a Magyar Rádió kulturális és egyéb műsorainak középpontjában. A Bartók közvetíti az idei Promenád koncertek legnevezetesebb eseményeit a Royal Albert Hallból. A Bécsi Filharmonikusokat Zubin Mehta vezényli majd, műsorukon Haydn-, Berg- és Stravinsky-művek szerepelnek. A következő hangversenyen Christoph Eschenbach dirigálja a Bécsiek élén Bruckner VIII. szimfóniáját, a mindig népszerű „Last Night” koncert dirigense pedig Paul Daniel lesz a BBC Szimfonikus Zenekarának élén, s a programból nem maradhat ki Elgar Ünnepi indulója. A Brit héten az elmúlt évtizedek legjobb Promenád koncertjeiből és angol művészek magyarországi fellépéseiből is lesz hallható válogatás, valamint szöveges összeállítás foglalkozik majd a nemrég lezajlott Llangolleni Kórusversennyel és Londonban élő magyar zeneművészek pályájával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.