Klasszikus

A Bartók Rádió szeptemberi hírei

2005.08.30. 00:00
Ajánlom
Mahler-héttel, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangverseny-közvetítéseivel és a Brit hét programjaival várja a készülékek elé a hallgatókat szeptember folyamán a Bartók Rádió. A részletes ismertetések az alábbiakban olvashatók.

Mahler-ünnep
A Budapesti Fesztiválzenekar rendezvényéhez kapcsolódva a Bartók Rádió szeptember 5. és 11. között több Mahler-műsorral jelentkezik. Gustav Mahler II. szimfóniája lesz „A hét zeneműve”, neves karmesterek nyilatkoznak Mahlerről, zenetörténész és egyházzenész beszélget a komponista és az egyház(zene) kapcsolatáról, s a hét folyamán a késő esti órákban „Életem” címmel újra elhangzik az Alma Mahler-Werfel visszaemlékezéseiből készült rádiós dokumentumsorozat.

A Magya Rádió Szimfonikus Zenekara
Az együttes szeptember 15. és 17. között Meranóban turnézik Vásáry Tamással, aki karmesterként és zongoristaként is fellép majd a Chopin- és Schumann-műveket kínáló koncerteken. Szeptember 21. és 23. között a Prágai Őszön játszik a zenekar Fischer Ádám vezetésével, Liszt és Bartók darabjaiból összeállított programmal. Szeptember 26-án, Bartók Béla halálának 60. évfordulóján a Nemzeti Hangversenyteremben szintén Fischer Ádám vezényletével játszik Bartók-műveket a Rádiózenekar: a III. zongoraverseny szólistája Ránki Dezső lesz, A kékszakállú herceg vára hangversenyszerű előadásában pedig Németh Juditot és Polgár Lászlót hallhatja a közönség. A hangversenyt a Bartók rádió élőben közvetíti, délelőtt „A hét zeneműve” című rádióelőadás A kékszakállú herceg várát ismerteti. Szeptember 29-én a Zeneakadémián a Rádiózenekar és Fischer Ádám koncertjén Ligeti, Bartók és Mahler művek hangzanak el.

Brit hét
Szeptember 26-ától Nagy-Britannia áll a Magyar Rádió kulturális és egyéb műsorainak középpontjában. A Bartók közvetíti az idei Promenád koncertek legnevezetesebb eseményeit a Royal Albert Hallból. A Bécsi Filharmonikusokat Zubin Mehta vezényli majd, műsorukon Haydn-, Berg- és Stravinsky-művek szerepelnek. A következő hangversenyen Christoph Eschenbach dirigálja a Bécsiek élén Bruckner VIII. szimfóniáját, a mindig népszerű „Last Night” koncert dirigense pedig Paul Daniel lesz a BBC Szimfonikus Zenekarának élén, s a programból nem maradhat ki Elgar Ünnepi indulója. A Brit héten az elmúlt évtizedek legjobb Promenád koncertjeiből és angol művészek magyarországi fellépéseiből is lesz hallható válogatás, valamint szöveges összeállítás foglalkozik majd a nemrég lezajlott Llangolleni Kórusversennyel és Londonban élő magyar zeneművészek pályájával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.