Klasszikus

A Bartók Rádió szeptemberi hírei

2005.08.30. 00:00
Ajánlom
Mahler-héttel, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangverseny-közvetítéseivel és a Brit hét programjaival várja a készülékek elé a hallgatókat szeptember folyamán a Bartók Rádió. A részletes ismertetések az alábbiakban olvashatók.

Mahler-ünnep
A Budapesti Fesztiválzenekar rendezvényéhez kapcsolódva a Bartók Rádió szeptember 5. és 11. között több Mahler-műsorral jelentkezik. Gustav Mahler II. szimfóniája lesz „A hét zeneműve”, neves karmesterek nyilatkoznak Mahlerről, zenetörténész és egyházzenész beszélget a komponista és az egyház(zene) kapcsolatáról, s a hét folyamán a késő esti órákban „Életem” címmel újra elhangzik az Alma Mahler-Werfel visszaemlékezéseiből készült rádiós dokumentumsorozat.

A Magya Rádió Szimfonikus Zenekara
Az együttes szeptember 15. és 17. között Meranóban turnézik Vásáry Tamással, aki karmesterként és zongoristaként is fellép majd a Chopin- és Schumann-műveket kínáló koncerteken. Szeptember 21. és 23. között a Prágai Őszön játszik a zenekar Fischer Ádám vezetésével, Liszt és Bartók darabjaiból összeállított programmal. Szeptember 26-án, Bartók Béla halálának 60. évfordulóján a Nemzeti Hangversenyteremben szintén Fischer Ádám vezényletével játszik Bartók-műveket a Rádiózenekar: a III. zongoraverseny szólistája Ránki Dezső lesz, A kékszakállú herceg vára hangversenyszerű előadásában pedig Németh Juditot és Polgár Lászlót hallhatja a közönség. A hangversenyt a Bartók rádió élőben közvetíti, délelőtt „A hét zeneműve” című rádióelőadás A kékszakállú herceg várát ismerteti. Szeptember 29-én a Zeneakadémián a Rádiózenekar és Fischer Ádám koncertjén Ligeti, Bartók és Mahler művek hangzanak el.

Brit hét
Szeptember 26-ától Nagy-Britannia áll a Magyar Rádió kulturális és egyéb műsorainak középpontjában. A Bartók közvetíti az idei Promenád koncertek legnevezetesebb eseményeit a Royal Albert Hallból. A Bécsi Filharmonikusokat Zubin Mehta vezényli majd, műsorukon Haydn-, Berg- és Stravinsky-művek szerepelnek. A következő hangversenyen Christoph Eschenbach dirigálja a Bécsiek élén Bruckner VIII. szimfóniáját, a mindig népszerű „Last Night” koncert dirigense pedig Paul Daniel lesz a BBC Szimfonikus Zenekarának élén, s a programból nem maradhat ki Elgar Ünnepi indulója. A Brit héten az elmúlt évtizedek legjobb Promenád koncertjeiből és angol művészek magyarországi fellépéseiből is lesz hallható válogatás, valamint szöveges összeállítás foglalkozik majd a nemrég lezajlott Llangolleni Kórusversennyel és Londonban élő magyar zeneművészek pályájával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.