Klasszikus

A Bartók Rádió szeptemberi hírei

2005.08.30. 00:00
Ajánlom
Mahler-héttel, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangverseny-közvetítéseivel és a Brit hét programjaival várja a készülékek elé a hallgatókat szeptember folyamán a Bartók Rádió. A részletes ismertetések az alábbiakban olvashatók.

Mahler-ünnep
A Budapesti Fesztiválzenekar rendezvényéhez kapcsolódva a Bartók Rádió szeptember 5. és 11. között több Mahler-műsorral jelentkezik. Gustav Mahler II. szimfóniája lesz „A hét zeneműve”, neves karmesterek nyilatkoznak Mahlerről, zenetörténész és egyházzenész beszélget a komponista és az egyház(zene) kapcsolatáról, s a hét folyamán a késő esti órákban „Életem” címmel újra elhangzik az Alma Mahler-Werfel visszaemlékezéseiből készült rádiós dokumentumsorozat.

A Magya Rádió Szimfonikus Zenekara
Az együttes szeptember 15. és 17. között Meranóban turnézik Vásáry Tamással, aki karmesterként és zongoristaként is fellép majd a Chopin- és Schumann-műveket kínáló koncerteken. Szeptember 21. és 23. között a Prágai Őszön játszik a zenekar Fischer Ádám vezetésével, Liszt és Bartók darabjaiból összeállított programmal. Szeptember 26-án, Bartók Béla halálának 60. évfordulóján a Nemzeti Hangversenyteremben szintén Fischer Ádám vezényletével játszik Bartók-műveket a Rádiózenekar: a III. zongoraverseny szólistája Ránki Dezső lesz, A kékszakállú herceg vára hangversenyszerű előadásában pedig Németh Juditot és Polgár Lászlót hallhatja a közönség. A hangversenyt a Bartók rádió élőben közvetíti, délelőtt „A hét zeneműve” című rádióelőadás A kékszakállú herceg várát ismerteti. Szeptember 29-én a Zeneakadémián a Rádiózenekar és Fischer Ádám koncertjén Ligeti, Bartók és Mahler művek hangzanak el.

Brit hét
Szeptember 26-ától Nagy-Britannia áll a Magyar Rádió kulturális és egyéb műsorainak középpontjában. A Bartók közvetíti az idei Promenád koncertek legnevezetesebb eseményeit a Royal Albert Hallból. A Bécsi Filharmonikusokat Zubin Mehta vezényli majd, műsorukon Haydn-, Berg- és Stravinsky-művek szerepelnek. A következő hangversenyen Christoph Eschenbach dirigálja a Bécsiek élén Bruckner VIII. szimfóniáját, a mindig népszerű „Last Night” koncert dirigense pedig Paul Daniel lesz a BBC Szimfonikus Zenekarának élén, s a programból nem maradhat ki Elgar Ünnepi indulója. A Brit héten az elmúlt évtizedek legjobb Promenád koncertjeiből és angol művészek magyarországi fellépéseiből is lesz hallható válogatás, valamint szöveges összeállítás foglalkozik majd a nemrég lezajlott Llangolleni Kórusversennyel és Londonban élő magyar zeneművészek pályájával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.