Klasszikus

A Bartók Új Sorozat legújabb felvételének elismerése

2013.06.07. 16:34
Ajánlom
Ritka elismerésben részesítette a BBC Music Magazine kritikusa, Erik Levi a Bartók Új Sorozat legutóbb megjelent darabját, amelyen Bartók két hegedű-zongoraszonátája (BB 84-85), valamint a hegedűre komponált Szólószonáta (BB 124) szerepel. Az előadás és a felvétel minősége egyaránt megkapta a maximálisan adható öt csillagot.

A brit zenei folyóirat szerkesztősége júniusban a hónap zenéjének választotta a Hungaroton super audio CD-jét. A magazin belső címlapján is Kelemen Barnabás fotóportréja látható.

Erik Levi kritikájában emlékeztet arra, hogy bár a közelmúltban a Bartók-hegedűszonáták számos kitűnő felvétele jelent meg többek között Isabelle Faust és James Ehnes előadásában, a Hungaroton-lemez technikailag is nagyszerű, a hangzás "fehéren izzó intenzitása" sikerültebb az előzőeknél.

Ami a produkció interpretációs vonatkozásait illeti, a kritikus Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás improvizatívnak és spontánnak ható, rapszodikus és szenvedélyes hangszeres párbeszédét emeli ki elsősorban a két hegedű-zongoraszonátáról szólván, hozzáfűzve, hogy az előadás eközben tökéletesen megőrzi a művek szerkezeti integritását, anélkül állva a kompozíciók összetettségének szellemi kihívását, hogy a zene akár egy pillanatra is sérülne.

A7ADEE18-8F7C-4ADC-95EC-16A917CEA1AD

Kelemen Barnabás

A Szólószonátával kapcsolatban ugyanakkor Kelemen színes artikulációját, "hátborzongató", bensőséges rejtélyességében és féktelenségében egyaránt hiteles és magával ragadó voltát dicséri, végső konklúzióként a szólószonátából készült egyik legjobb lemezként méltatva a Kelemen Barnabás egyszerre meleg, lírai és nemes hegedűhangján kibontakozó, tekintélyt parancsoló előadói személiysége által megformált kompozíció új felvételét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.