Klasszikus

A Bartók Új Sorozat legújabb felvételének elismerése

2013.06.07. 16:34
Ajánlom
Ritka elismerésben részesítette a BBC Music Magazine kritikusa, Erik Levi a Bartók Új Sorozat legutóbb megjelent darabját, amelyen Bartók két hegedű-zongoraszonátája (BB 84-85), valamint a hegedűre komponált Szólószonáta (BB 124) szerepel. Az előadás és a felvétel minősége egyaránt megkapta a maximálisan adható öt csillagot.

A brit zenei folyóirat szerkesztősége júniusban a hónap zenéjének választotta a Hungaroton super audio CD-jét. A magazin belső címlapján is Kelemen Barnabás fotóportréja látható.

Erik Levi kritikájában emlékeztet arra, hogy bár a közelmúltban a Bartók-hegedűszonáták számos kitűnő felvétele jelent meg többek között Isabelle Faust és James Ehnes előadásában, a Hungaroton-lemez technikailag is nagyszerű, a hangzás "fehéren izzó intenzitása" sikerültebb az előzőeknél.

Ami a produkció interpretációs vonatkozásait illeti, a kritikus Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás improvizatívnak és spontánnak ható, rapszodikus és szenvedélyes hangszeres párbeszédét emeli ki elsősorban a két hegedű-zongoraszonátáról szólván, hozzáfűzve, hogy az előadás eközben tökéletesen megőrzi a művek szerkezeti integritását, anélkül állva a kompozíciók összetettségének szellemi kihívását, hogy a zene akár egy pillanatra is sérülne.

A7ADEE18-8F7C-4ADC-95EC-16A917CEA1AD

Kelemen Barnabás

A Szólószonátával kapcsolatban ugyanakkor Kelemen színes artikulációját, "hátborzongató", bensőséges rejtélyességében és féktelenségében egyaránt hiteles és magával ragadó voltát dicséri, végső konklúzióként a szólószonátából készült egyik legjobb lemezként méltatva a Kelemen Barnabás egyszerre meleg, lírai és nemes hegedűhangján kibontakozó, tekintélyt parancsoló előadói személiysége által megformált kompozíció új felvételét.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.
Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.