Klasszikus

A Bartók Új Sorozat legújabb felvételének elismerése

2013.06.07. 16:34
Ajánlom
Ritka elismerésben részesítette a BBC Music Magazine kritikusa, Erik Levi a Bartók Új Sorozat legutóbb megjelent darabját, amelyen Bartók két hegedű-zongoraszonátája (BB 84-85), valamint a hegedűre komponált Szólószonáta (BB 124) szerepel. Az előadás és a felvétel minősége egyaránt megkapta a maximálisan adható öt csillagot.

A brit zenei folyóirat szerkesztősége júniusban a hónap zenéjének választotta a Hungaroton super audio CD-jét. A magazin belső címlapján is Kelemen Barnabás fotóportréja látható.

Erik Levi kritikájában emlékeztet arra, hogy bár a közelmúltban a Bartók-hegedűszonáták számos kitűnő felvétele jelent meg többek között Isabelle Faust és James Ehnes előadásában, a Hungaroton-lemez technikailag is nagyszerű, a hangzás "fehéren izzó intenzitása" sikerültebb az előzőeknél.

Ami a produkció interpretációs vonatkozásait illeti, a kritikus Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás improvizatívnak és spontánnak ható, rapszodikus és szenvedélyes hangszeres párbeszédét emeli ki elsősorban a két hegedű-zongoraszonátáról szólván, hozzáfűzve, hogy az előadás eközben tökéletesen megőrzi a művek szerkezeti integritását, anélkül állva a kompozíciók összetettségének szellemi kihívását, hogy a zene akár egy pillanatra is sérülne.

A7ADEE18-8F7C-4ADC-95EC-16A917CEA1AD

Kelemen Barnabás

A Szólószonátával kapcsolatban ugyanakkor Kelemen színes artikulációját, "hátborzongató", bensőséges rejtélyességében és féktelenségében egyaránt hiteles és magával ragadó voltát dicséri, végső konklúzióként a szólószonátából készült egyik legjobb lemezként méltatva a Kelemen Barnabás egyszerre meleg, lírai és nemes hegedűhangján kibontakozó, tekintélyt parancsoló előadói személiysége által megformált kompozíció új felvételét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.