Klasszikus

A Bartók Új Sorozat legújabb felvételének elismerése

2013.06.07. 16:34
Ajánlom
Ritka elismerésben részesítette a BBC Music Magazine kritikusa, Erik Levi a Bartók Új Sorozat legutóbb megjelent darabját, amelyen Bartók két hegedű-zongoraszonátája (BB 84-85), valamint a hegedűre komponált Szólószonáta (BB 124) szerepel. Az előadás és a felvétel minősége egyaránt megkapta a maximálisan adható öt csillagot.

A brit zenei folyóirat szerkesztősége júniusban a hónap zenéjének választotta a Hungaroton super audio CD-jét. A magazin belső címlapján is Kelemen Barnabás fotóportréja látható.

Erik Levi kritikájában emlékeztet arra, hogy bár a közelmúltban a Bartók-hegedűszonáták számos kitűnő felvétele jelent meg többek között Isabelle Faust és James Ehnes előadásában, a Hungaroton-lemez technikailag is nagyszerű, a hangzás "fehéren izzó intenzitása" sikerültebb az előzőeknél.

Ami a produkció interpretációs vonatkozásait illeti, a kritikus Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás improvizatívnak és spontánnak ható, rapszodikus és szenvedélyes hangszeres párbeszédét emeli ki elsősorban a két hegedű-zongoraszonátáról szólván, hozzáfűzve, hogy az előadás eközben tökéletesen megőrzi a művek szerkezeti integritását, anélkül állva a kompozíciók összetettségének szellemi kihívását, hogy a zene akár egy pillanatra is sérülne.

A7ADEE18-8F7C-4ADC-95EC-16A917CEA1AD

Kelemen Barnabás

A Szólószonátával kapcsolatban ugyanakkor Kelemen színes artikulációját, "hátborzongató", bensőséges rejtélyességében és féktelenségében egyaránt hiteles és magával ragadó voltát dicséri, végső konklúzióként a szólószonátából készült egyik legjobb lemezként méltatva a Kelemen Barnabás egyszerre meleg, lírai és nemes hegedűhangján kibontakozó, tekintélyt parancsoló előadói személiysége által megformált kompozíció új felvételét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.