Klasszikus

A Bartók Vonósnégyes az idei Weiner Leó-díjas

2007.04.17. 00:00
Ajánlom
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Weiner Leó Kuratóriuma által alapított, s a zeneszerző nevét viselő díj tegnap, a művész születésének 122. évfordulóján ismét gazdára talált. Az idei kitüntetett a Bartók Vonósnégyes, a díjat Batta András rektor adta át.

A díjat azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemét követik, s évtizedeken át lelkesen, lelkiismeretesen és eredményesen tanítanak, mi több, saját művészi karrierjük is kiemelkedő. Tavaly ilyennek találták Devich Sándor hegedűművész-tanárt és Konrád György brácsaművész-tanárt. Az idén a Bartók Vonósnégyes, név szerint Komlós Péter, Hargitai Géza, Németh Géza és Mező László kapta a díjat. A Budapesten született Weiner Leó maga is a Zeneakadémián tanult, 1901-től 1906-ig Koessler János tanítványa volt, majd tanítani kezdett, előbb a Fodor Zeneiskolában, majd 1908-tól haláláig a Zeneakadémián.

Nagyon sokat tett az intézetért és az ott tanulókért. Úgy ment nyugdíjba 1957-ben, hogy még ezután is tanított a Főiskolán. A kamarazenei tanszéken félévszázadon át képezte a hangszeres művészeket. A világhírű magyar virtuózok csaknem kivétel nélkül az ő tanítványai voltak. Kiváló pedagógus egyéniség volt, számos írásmű maradt utána, természetesen a szerzeményei mellett. Kompozícióinak köszönhette az 1907-es Ferenc József-díjat, az 1922-es Coolidge-díjat, s egész munkásságnak a két Kossuth-díjat, amelyet előbb 1950-ben, majd 1960-ban is megkapott. A Weiner Leó-díj átadását mindig nagy érdeklődés kíséri, vajon kik kapják. Nem biztos, hogy sokan tudják, hogy 2002-ben például Bántainé Sípos Éva, Kircsi László és az egykori táncdalénekes, ragyogó énektanár Toldy Mária volt a díjazott, de például 2004-ben Varga György, a Rácz Aladár Zeneiskola igazgatója részesült a Weiner Leó-díjban, akkori még a Magyar Alkotók és Előadók Országos Szövetsége volt a díj gazdája...

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.