Klasszikus

A bécsi klasszikus mac 'n' cheese

Opera Magazin
2020.12.19. 12:30
Ajánlom
250 éves jubileumát ünnepeljük, decemberben van a születésnapja, eljött tehát az idő, hogy rovatunkban Beethoven kerüljön terítékre, mert bizony ő is letett egynéhány gasztro-anekdotát az asztalra.

A cikk az Opera Magazin 2020. téli számában jelent meg.

beethoven-093245.jpg

Ludwig van Beethoven

Akinek olyan nehéz a természete, aki olyan szókimondó és magának való, mindamellett akkora géniusz, mint Ludwig van Beethoven, arról sok történet, feljegyzés és visszaemlékezés marad fent. Ha csak a töredéke igaz annak, ami az anekdotás könyvekben a bécsi mesterről szól, már akkor is kijelenthetjük: az idén 250 éve született szerző a zenetörténet egyik legnagyobb fenegyereke. Aki ráadásul szeretett enni. Meg inni. Néha még főzni is. Igazi főnyeremény egy gasztronómiai rovatnak. Ám mielőtt belecsapnánk a pörköltes tálba, álljon itt felütésül egy idézet a szerénynek korántsem nevezhető Beethoventől, ahogy saját szerepéről mesél sokak számára ínycsiklandó módon:

„A zene az a bor, amely új alkotóerőt ad az embereknek, és én vagyok az a Bacchus, aki ezt a csodás bort préselem az emberiség számára, amivel lelkileg részeggé teszem őket.”

A kialakult helyzetben kiemelten példát kell vennünk róla, hiszen szenvedélyes kézmosó volt. Hosszú perceket, akár órákat tudott eltölteni mosdóedénye előtt, és csak locsolta kezére a vizet, amellyel aztán – bizarr hangok kíséretében – gyakran borotválatlan arcát is kiadósan megmosta. Nyirkos ruhában, nemegyszer az alsó szomszédot is eláztatva ült aztán le komponálni, de minden bizonnyal étkezés előtt is kezet mosott. Az elmélyülés pillanatai voltak ezek számára, s mint annyi mindenben, a szeánszértékű kézmosásban is megelőzte korát.

Mint megannyi művésznek, természetesen Beethovennek is volt törzshelye: a Hattyú (Schwan). Gyakran itt komponált, és ilyenkor a pincérek jól tudták, hogy nem szabad őt zavarni.

Egy alkalommal több órányi munka után a szerző jelezte fizetési szándékát, pedig nem is fogyasztott még semmit. „Tényleg? Akkor hozzon valamit enni, és ne zavarjon már!” – förmedt a személyzetre a zeneszerző.

Az se volt persze mindegy, hogy milyen ételt szolgálnak fel neki. Ugyancsak a Hattyúban történt, hogy a Mesternek rossz fogást hoztak ki. Beethoven a maga visszafogott stílusában azonnal a pincérre borította a pörköltes tálat. A bécsi vendéglátósok hihetetlen ügyességgel bántak a tányérokkal, de az áldozat ebben a helyzetben csak állt mozdulatlanul, nehogy elejtsen valamit, és hagyta, hogy a zsíros lé lecsorogjon az arcán. Az amúgy ízletes szafttól a pincér egy idő után a káromkodást is abbahagyta, végül az ordibálást nevetés váltotta fel – jóllehet, a felszolgáló továbbra sem kacagott.

GettyImages-166434695-122704.jpg

Bécsi utcarészlet 1910-ből, középen Ludwig van Beethoven egykori házával (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

Bár Beethoven nemhogy egy szinten érezte magát a nemesekkel, hanem egyenesen feljebbvalónak tartotta saját személyét, hiába tanította a lányát, volt olyan öntudatos császári kamarás, aki megtiltotta, hogy „egy zongoratanár” egy asztalhoz üljön velük. De elég is az olyan szituációkból, amikor Beethoven nem fért az asztalhoz vagy nem jutott ételhez,

következzenek az igazi csemegék!

Beethoven a dunai halat preferálta a hússal szemben, azokból is a sárga tőkehalat szerette a legjobban (krumplival), illetve osztrigát is örömmel fogyasztott. Azért a húst sem vetette meg: kedvelte a csirkét, a marhát és a borjút. Utóbbit annyira, hogy amikor kedvenc éttermében elfogyott, Ferdinand Ries küldetett neki Bécsből Badenbe egy adaggal. A gesztusért Beethoven öleléssel és a „legjóságosabb ember” szóbeli kitüntetéssel jutalmazta tanítványát, és azt mondta, sosem szerzett neki semmi akkora örömöt, mint az a borjúsült.

Jó étvággyal evett májat, spenótot, gyümölcsöt és tojást, kávéból mindig nagyon erőset fogyasztott, és – ahogy a bevezető idézetből is sejteni lehetett – szerette a könnyű osztrák borokat. Erősítette a sztereotípiát, miszerint az ember vagy boros vagy sörös, de a sör mellett elutasította a sertéshúst is. A tejszínes és cukros dolgokkal viszont le lehetett venni őt a lábáról. És persze a levesek…

GettyImages-1175727847-122704.jpg

A tizenéves Ludwig van Beethoven Mozart előtt játszik Bécsben (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

Egyik kedvenc étele a pépes kenyérleves volt – minden csütörtökön azt evett.

A fogáshoz szükséges tíz buggyantani való tojást maga ellenőrizte le és ütötte bele a fazékba egyesével. Ha akár csak az egyik nem volt elég friss, magához hívatta a szakácsot, és egy szolidnak aligha nevezhető dühkitörés kíséretében megpróbálta eltalálni a konyhaajtó mögé rejtőzött „bűnöst”. Szintén ez az étel volt a kulcs akkor is, amikor Beethoven elbocsátotta egyik kiváló házvezetőnőjét, mert az hazudott neki. „Aki hazudik, az nem tisztességes, és nem tud tisztességes levest főzni” – indokolta szigorú döntését a komponista.

Mielőtt felidéznénk Beethoven abszolút kedvenc fogását, egy pillanatra képzeljük el a Fidelio és sok más remekmű szerzőjét, ahogy alkalmi kabátban, hálósapkában és egy testét épp hogy takaró kék kötényben vendégül hívja barátait. Ő főz. Hosszas várakozás után elkészül a vacsora: a leves mint a maradék, benne a marha félig nyers, a zöldségek úszkálnak az olajos vízen, a sültet pedig mintha kéményben füstölték volna. A zeneszerző pedig csak unszolja és unszolja a kenyérből csipegető vendégeket.

Hiába, még egy Beethoven sem lehet mindenben jó…

GettyImages-3067921-122313.jpg

Ludwig van Beethoven gratulál a 12 éves Liszt Ferencnek egy koncertje után (Bécs, 1823) (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

Bécsbe érkezésekor a komponista szinte semmit nem tudott a gasztronómiáról.

Egy étel azonban azonnal szemet (vagy orrot?) szúrt neki, még pedig a sok sajttal elkészített makaróni. Bizony, a Mester imádta a mac 'n' cheese-t, ami a rizs háromszorosába kerülő tészta és az Olaszországból hozatott parmezán miatt igencsak drága mulatság volt. Egy 1800-as évekből származó recept szerint a következő hozzávalókra van szükségünk, ha Beethoven kedvére szeretnénk tenni: 1 nagy fej vörös/fehér hagyma felkockázva, 2 bögre tészta, fél bögre vaj apró darabokra vágva, 1 teáskanál frissen őrölt kakukkfű, fél teáskanál frissen reszelt szerecsendió, só, frissen és durván őrölt bors, kb. 1 bögre frissen reszelt érett parmezán, fél bögre pirított kenyérmorzsa, fél bögre friss, apróra vágott petrezselyem.

Melegítsük elő a sütőt 350 °C-ra. Karamellizáljuk a hagymát, és tegyük félre. Főzzük meg a tésztát, jól csepegtessük le, majd adjuk hozzá a vajat, a kakukkfüvet, a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, végül óvatosan keverjük meg, és tegyük félre. Keverjük össze a parmezánt zsemlemorzsával és petrezselyemmel, tegyünk félre belőle fél csészényit, a többit pedig finoman keverjük össze a tésztával. Kenjünk ki egy tálat, és tegyük bele a tésztát. A tetejére szórjuk rá a maradék parmezán-keveréket, majd nagyjából húsz percre tegyük a sütőbe, amíg a felső sajtréteg meg nem pirul. Jó étvágyat mindenkinek! Boldog születésnapot Beethovennek!

A cikk az Opera Magazin 2020. téli számában jelent meg.

Beethoven hálaéneke gyógyulás után

Kapcsolódó

Beethoven hálaéneke gyógyulás után

Hosszú betegség után felgyógyulva a bécsi mester megalkotta az egyik leggyönyörűbb vonósnégyestételt, ami ma, kétszáz évvel később is vigaszt jelenthet nehéz időkben. Hallgassuk meg közösen utolsó előtti kvartettjének lassú tételét!

Hogyan nézett ki valójában Beethoven?

Hogyan nézett ki valójában Beethoven?

Hol haragos szemű, szélfútta hajú géniusz, kezében egy készülő mű kottájával, amely megváltoztatja a világot, hol vörhenyes arcú, alkoholszagú különc, aki miatt a bécsi járókelő átment az utca másik oldalára. Melyik lehet a leghitelesebb Beethoven arckép? És melyik biztosan nem az?

Miért hitte Beethoven, hogy két évvel fiatalabb a valós életkoránál?

Miért hitte Beethoven, hogy két évvel fiatalabb a valós életkoránál?

Idén ünnepeljük Beethoven születésének 250. évfordulóját. A zeneszerző a művészetének szóló elismerést biztosan nem kifogásolná, az évszámot viszont igen. A bonni mester ugyanis egész életében meg volt győződve róla, hogy 1772-ben született.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Klasszikus

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Könyv

„Minden regényemmel egy tartozást rovok le” – Beszélgetés Vámos Miklóssal

Nekünk, íróknak nincs más teendőnk, mint hogy igazat mondjunk – állítja Vámos Miklós, akivel Ötvenhét lépés című kisregénye kapcsán női sorsokról és a férfiak helytelen viselkedéséről beszélgettünk. Az író lapunknak azt is elárulta, mi a leghőbb vágya, és mit kellene kihúznia Thomas Mann-nak A varázshegyből.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Nyáresti Mozart-élmény a Vármegyeházán

A nyár közepén, július 14-én este nyolc órától szabadtéri koncertre várja a közönséget a Concerto Budapest a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán. Egyike lesz ez azon ritka alkalmaknak, amikor a nyüzsgő főváros szívében, ám mégis nyugodt, hangulatos környezetben, a szabad ég alatt lehet elmerülni Mozart muzsikájában.
Klasszikus ajánló

Július 2-án kezdődik a Régi Zenei Napok

Július 2. és 9. között ismét Vác szolgál helyszínül a 38. Régi Zenei Napoknak, amely során a fiatal zeneművészek számára francia barokk stílusra épülő mesterkurzusokat szerveznek, a hallgatóságot pedig ismeretlen zenei csemegék várják.
Klasszikus ajánló

Auer-emlékfesztivált tartanak Veszprémben

Nemzetközi zenei fesztivállal tiszteleg Auer Lipót (1845–1930) hegedűművész emléke előtt az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet elnyerő Veszprém. Az augusztus 2. és 7. között megrendezett esemény társszervezője a Mendelssohn Kamarazenekar.
Klasszikus hír

Fiatal muzsikusokat vár az Echo Nyári Akadémia

Hetedik alkalommal rendezik meg Fehérvárcsurgón az Echo Nyári Akadémiát, mely fiatal művészek számára kínál mesterkurzusokat, akik koncerteken is megmutathatják tudásukat. A július 17. és 24. között megrendezett esemény művészeti vezetője Fülei Balázs.
Klasszikus ajánló

Kilencedszerre rendezik meg Telkiben az Altalena Zenei Fesztivált

A fesztivál különlegessége, hogy a telki Kodolányi János Közösségi Ház mellett házi koncertekre is sor kerül, ahol szűkebb körű nézőközönség előtt, intimebb környezetben is hallhatók koncertek. A fesztivál művészeti vezetői Balog Alexandra és Berecz Mihály zongoraművészek.