Klasszikus

A bécsi klasszikus mac 'n' cheese

Opera Magazin
2020.12.19. 12:30
Ajánlom
250 éves jubileumát ünnepeljük, decemberben van a születésnapja, eljött tehát az idő, hogy rovatunkban Beethoven kerüljön terítékre, mert bizony ő is letett egynéhány gasztro-anekdotát az asztalra.

A cikk az Opera Magazin 2020. téli számában jelent meg.

beethoven-093245.jpg

Ludwig van Beethoven

Akinek olyan nehéz a természete, aki olyan szókimondó és magának való, mindamellett akkora géniusz, mint Ludwig van Beethoven, arról sok történet, feljegyzés és visszaemlékezés marad fent. Ha csak a töredéke igaz annak, ami az anekdotás könyvekben a bécsi mesterről szól, már akkor is kijelenthetjük: az idén 250 éve született szerző a zenetörténet egyik legnagyobb fenegyereke. Aki ráadásul szeretett enni. Meg inni. Néha még főzni is. Igazi főnyeremény egy gasztronómiai rovatnak. Ám mielőtt belecsapnánk a pörköltes tálba, álljon itt felütésül egy idézet a szerénynek korántsem nevezhető Beethoventől, ahogy saját szerepéről mesél sokak számára ínycsiklandó módon:

„A zene az a bor, amely új alkotóerőt ad az embereknek, és én vagyok az a Bacchus, aki ezt a csodás bort préselem az emberiség számára, amivel lelkileg részeggé teszem őket.”

A kialakult helyzetben kiemelten példát kell vennünk róla, hiszen szenvedélyes kézmosó volt. Hosszú perceket, akár órákat tudott eltölteni mosdóedénye előtt, és csak locsolta kezére a vizet, amellyel aztán – bizarr hangok kíséretében – gyakran borotválatlan arcát is kiadósan megmosta. Nyirkos ruhában, nemegyszer az alsó szomszédot is eláztatva ült aztán le komponálni, de minden bizonnyal étkezés előtt is kezet mosott. Az elmélyülés pillanatai voltak ezek számára, s mint annyi mindenben, a szeánszértékű kézmosásban is megelőzte korát.

Mint megannyi művésznek, természetesen Beethovennek is volt törzshelye: a Hattyú (Schwan). Gyakran itt komponált, és ilyenkor a pincérek jól tudták, hogy nem szabad őt zavarni.

Egy alkalommal több órányi munka után a szerző jelezte fizetési szándékát, pedig nem is fogyasztott még semmit. „Tényleg? Akkor hozzon valamit enni, és ne zavarjon már!” – förmedt a személyzetre a zeneszerző.

Az se volt persze mindegy, hogy milyen ételt szolgálnak fel neki. Ugyancsak a Hattyúban történt, hogy a Mesternek rossz fogást hoztak ki. Beethoven a maga visszafogott stílusában azonnal a pincérre borította a pörköltes tálat. A bécsi vendéglátósok hihetetlen ügyességgel bántak a tányérokkal, de az áldozat ebben a helyzetben csak állt mozdulatlanul, nehogy elejtsen valamit, és hagyta, hogy a zsíros lé lecsorogjon az arcán. Az amúgy ízletes szafttól a pincér egy idő után a káromkodást is abbahagyta, végül az ordibálást nevetés váltotta fel – jóllehet, a felszolgáló továbbra sem kacagott.

GettyImages-166434695-122704.jpg

Bécsi utcarészlet 1910-ből, középen Ludwig van Beethoven egykori házával (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

Bár Beethoven nemhogy egy szinten érezte magát a nemesekkel, hanem egyenesen feljebbvalónak tartotta saját személyét, hiába tanította a lányát, volt olyan öntudatos császári kamarás, aki megtiltotta, hogy „egy zongoratanár” egy asztalhoz üljön velük. De elég is az olyan szituációkból, amikor Beethoven nem fért az asztalhoz vagy nem jutott ételhez,

következzenek az igazi csemegék!

Beethoven a dunai halat preferálta a hússal szemben, azokból is a sárga tőkehalat szerette a legjobban (krumplival), illetve osztrigát is örömmel fogyasztott. Azért a húst sem vetette meg: kedvelte a csirkét, a marhát és a borjút. Utóbbit annyira, hogy amikor kedvenc éttermében elfogyott, Ferdinand Ries küldetett neki Bécsből Badenbe egy adaggal. A gesztusért Beethoven öleléssel és a „legjóságosabb ember” szóbeli kitüntetéssel jutalmazta tanítványát, és azt mondta, sosem szerzett neki semmi akkora örömöt, mint az a borjúsült.

Jó étvággyal evett májat, spenótot, gyümölcsöt és tojást, kávéból mindig nagyon erőset fogyasztott, és – ahogy a bevezető idézetből is sejteni lehetett – szerette a könnyű osztrák borokat. Erősítette a sztereotípiát, miszerint az ember vagy boros vagy sörös, de a sör mellett elutasította a sertéshúst is. A tejszínes és cukros dolgokkal viszont le lehetett venni őt a lábáról. És persze a levesek…

GettyImages-1175727847-122704.jpg

A tizenéves Ludwig van Beethoven Mozart előtt játszik Bécsben (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

Egyik kedvenc étele a pépes kenyérleves volt – minden csütörtökön azt evett.

A fogáshoz szükséges tíz buggyantani való tojást maga ellenőrizte le és ütötte bele a fazékba egyesével. Ha akár csak az egyik nem volt elég friss, magához hívatta a szakácsot, és egy szolidnak aligha nevezhető dühkitörés kíséretében megpróbálta eltalálni a konyhaajtó mögé rejtőzött „bűnöst”. Szintén ez az étel volt a kulcs akkor is, amikor Beethoven elbocsátotta egyik kiváló házvezetőnőjét, mert az hazudott neki. „Aki hazudik, az nem tisztességes, és nem tud tisztességes levest főzni” – indokolta szigorú döntését a komponista.

Mielőtt felidéznénk Beethoven abszolút kedvenc fogását, egy pillanatra képzeljük el a Fidelio és sok más remekmű szerzőjét, ahogy alkalmi kabátban, hálósapkában és egy testét épp hogy takaró kék kötényben vendégül hívja barátait. Ő főz. Hosszas várakozás után elkészül a vacsora: a leves mint a maradék, benne a marha félig nyers, a zöldségek úszkálnak az olajos vízen, a sültet pedig mintha kéményben füstölték volna. A zeneszerző pedig csak unszolja és unszolja a kenyérből csipegető vendégeket.

Hiába, még egy Beethoven sem lehet mindenben jó…

GettyImages-3067921-122313.jpg

Ludwig van Beethoven gratulál a 12 éves Liszt Ferencnek egy koncertje után (Bécs, 1823) (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

Bécsbe érkezésekor a komponista szinte semmit nem tudott a gasztronómiáról.

Egy étel azonban azonnal szemet (vagy orrot?) szúrt neki, még pedig a sok sajttal elkészített makaróni. Bizony, a Mester imádta a mac 'n' cheese-t, ami a rizs háromszorosába kerülő tészta és az Olaszországból hozatott parmezán miatt igencsak drága mulatság volt. Egy 1800-as évekből származó recept szerint a következő hozzávalókra van szükségünk, ha Beethoven kedvére szeretnénk tenni: 1 nagy fej vörös/fehér hagyma felkockázva, 2 bögre tészta, fél bögre vaj apró darabokra vágva, 1 teáskanál frissen őrölt kakukkfű, fél teáskanál frissen reszelt szerecsendió, só, frissen és durván őrölt bors, kb. 1 bögre frissen reszelt érett parmezán, fél bögre pirított kenyérmorzsa, fél bögre friss, apróra vágott petrezselyem.

Melegítsük elő a sütőt 350 °C-ra. Karamellizáljuk a hagymát, és tegyük félre. Főzzük meg a tésztát, jól csepegtessük le, majd adjuk hozzá a vajat, a kakukkfüvet, a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, végül óvatosan keverjük meg, és tegyük félre. Keverjük össze a parmezánt zsemlemorzsával és petrezselyemmel, tegyünk félre belőle fél csészényit, a többit pedig finoman keverjük össze a tésztával. Kenjünk ki egy tálat, és tegyük bele a tésztát. A tetejére szórjuk rá a maradék parmezán-keveréket, majd nagyjából húsz percre tegyük a sütőbe, amíg a felső sajtréteg meg nem pirul. Jó étvágyat mindenkinek! Boldog születésnapot Beethovennek!

A cikk az Opera Magazin 2020. téli számában jelent meg.

Beethoven hálaéneke gyógyulás után

Kapcsolódó

Beethoven hálaéneke gyógyulás után

Hosszú betegség után felgyógyulva a bécsi mester megalkotta az egyik leggyönyörűbb vonósnégyestételt, ami ma, kétszáz évvel később is vigaszt jelenthet nehéz időkben. Hallgassuk meg közösen utolsó előtti kvartettjének lassú tételét!

Hogyan nézett ki valójában Beethoven?

Hogyan nézett ki valójában Beethoven?

Hol haragos szemű, szélfútta hajú géniusz, kezében egy készülő mű kottájával, amely megváltoztatja a világot, hol vörhenyes arcú, alkoholszagú különc, aki miatt a bécsi járókelő átment az utca másik oldalára. Melyik lehet a leghitelesebb Beethoven arckép? És melyik biztosan nem az?

Miért hitte Beethoven, hogy két évvel fiatalabb a valós életkoránál?

Miért hitte Beethoven, hogy két évvel fiatalabb a valós életkoránál?

Idén ünnepeljük Beethoven születésének 250. évfordulóját. A zeneszerző a művészetének szóló elismerést biztosan nem kifogásolná, az évszámot viszont igen. A bonni mester ugyanis egész életében meg volt győződve róla, hogy 1772-ben született.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Klasszikus hír

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.
Klasszikus hír

Európa zenei szakemberei érkeznek júniusban Budapestre

Három eseményre csaknem kétszáz zenei szakembert várnak június folyamán.
Klasszikus hír

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.