Klasszikus

A Bécsi Konzerthaus Haydnt ünnepli

2009.03.16. 00:00
Ajánlom
A Bécsi Konzerthaus-ban a 2009-es jubileumi évben Haydn-művek csendülnek fel a 34. Nemzetközi Zenei Fesztivál keretében. A Bécsi Filharmonikusok nyitják meg a fesztivált Nikolaus Harnoncourt vezényletével, a színes repertoár a szimfóniától egészen az oratóriumokig terjed. Játsszon a Fidelióval és nyerjen CD-ket vagy 2 jegyet a Bécsi Mozart-ház egyik koncertjére!

Összesen 22 alkalommal hangzanak el Haydn-művek a zenei fesztivál alkalmával, amelyet idén Elitek mottóval rendeznek meg. A Bécsi Filharmonikusok Nikolaus Harnoncourt vezényelte megnyitója (2009. május 9. és 10.) mellett a fénypontok közé tartozik a grenoble-i Les Musiciens du Louvre zenekar vendégjátéka, ahol Marc Minkowski karmester Joseph Haydn londoni szimfóniáinak bemutatóját vezényli (2009. június 2., 3., 5. és 6.). Rudolf Buchbinder előadásában Haydn zongoraszonátái csendülnek fel (2009. május 13.), kamarazenét az Auryn kvartett (2009. május 13. és 14.) és Quatuor Mosaïques játszik (2009. május 27.).

Különböző Haydn-interpretációkat ad elő a freiburgi Barokk zenekar (2009. május 20. és 21.), a Bécsi Szimfonikusok (2009. május 26. és 27.) és a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara (2009. május 29.). Az Il ritorno di Tobia című oratórium első alkalommal hallható az Bécsi Koncertházban az Osztrák–Magyar Haydn Filharmonikusok előadásában Fischer Ádám vezényletével (2009. május 24.). A fiatal zenebarátokat (6 éves kortól) Haydn a nyílt tengeren címmel várja előadás (2009. május 22–24.).

A zenei fesztivál után az év második felében is számtalan kimagasló színvonalú Haydn-koncertnek ad otthont a Bécsi Koncertház, köztük Haydn-szimfóniáknak a Concerto Köln előadásában (2009. október 7.), a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara és a Bécsi Énekakadémia Bertrand de Billy vezényletével adja elő az Évszakokat (2009. november 6.), míg 2009. december 11-én a Belcea kvartett lép fel.

(34. Nemzetközi Zenei Fesztivál – 2009. május 9-június 21. – Bécsi Konzerthaus)

Kérdésünk: Melyik oratórium szerzője Joseph Haydn? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak a helyes megfejtés betűjelét írja!)

A) Il ritorno di Tobia
B) Az Éden és a Péri
C) Éliás
D) Jákob lajtorjája

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a bécsi Mozart-ház 2009. június 28-i koncertjére, valamint a kiállításra, és két másik szerencsés egy-egy CD-vel lesz gazdagabb.

(2009. június 28. 11:00 Bécsi Mozart-ház (Mozarthaus Vienna) - A Jess-Quartett-Wien koncertje; Mozart: Vonósnégyes, K 428; Haydn-kvartett, K 458)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.