Klasszikus

A Bécsi Konzerthaus Haydnt ünnepli

2009.03.16. 00:00
Ajánlom
A Bécsi Konzerthaus-ban a 2009-es jubileumi évben Haydn-művek csendülnek fel a 34. Nemzetközi Zenei Fesztivál keretében. A Bécsi Filharmonikusok nyitják meg a fesztivált Nikolaus Harnoncourt vezényletével, a színes repertoár a szimfóniától egészen az oratóriumokig terjed. Játsszon a Fidelióval és nyerjen CD-ket vagy 2 jegyet a Bécsi Mozart-ház egyik koncertjére!

Összesen 22 alkalommal hangzanak el Haydn-művek a zenei fesztivál alkalmával, amelyet idén Elitek mottóval rendeznek meg. A Bécsi Filharmonikusok Nikolaus Harnoncourt vezényelte megnyitója (2009. május 9. és 10.) mellett a fénypontok közé tartozik a grenoble-i Les Musiciens du Louvre zenekar vendégjátéka, ahol Marc Minkowski karmester Joseph Haydn londoni szimfóniáinak bemutatóját vezényli (2009. június 2., 3., 5. és 6.). Rudolf Buchbinder előadásában Haydn zongoraszonátái csendülnek fel (2009. május 13.), kamarazenét az Auryn kvartett (2009. május 13. és 14.) és Quatuor Mosaïques játszik (2009. május 27.).

Különböző Haydn-interpretációkat ad elő a freiburgi Barokk zenekar (2009. május 20. és 21.), a Bécsi Szimfonikusok (2009. május 26. és 27.) és a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara (2009. május 29.). Az Il ritorno di Tobia című oratórium első alkalommal hallható az Bécsi Koncertházban az Osztrák–Magyar Haydn Filharmonikusok előadásában Fischer Ádám vezényletével (2009. május 24.). A fiatal zenebarátokat (6 éves kortól) Haydn a nyílt tengeren címmel várja előadás (2009. május 22–24.).

A zenei fesztivál után az év második felében is számtalan kimagasló színvonalú Haydn-koncertnek ad otthont a Bécsi Koncertház, köztük Haydn-szimfóniáknak a Concerto Köln előadásában (2009. október 7.), a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara és a Bécsi Énekakadémia Bertrand de Billy vezényletével adja elő az Évszakokat (2009. november 6.), míg 2009. december 11-én a Belcea kvartett lép fel.

(34. Nemzetközi Zenei Fesztivál – 2009. május 9-június 21. – Bécsi Konzerthaus)

Kérdésünk: Melyik oratórium szerzője Joseph Haydn? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak a helyes megfejtés betűjelét írja!)

A) Il ritorno di Tobia
B) Az Éden és a Péri
C) Éliás
D) Jákob lajtorjája

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a bécsi Mozart-ház 2009. június 28-i koncertjére, valamint a kiállításra, és két másik szerencsés egy-egy CD-vel lesz gazdagabb.

(2009. június 28. 11:00 Bécsi Mozart-ház (Mozarthaus Vienna) - A Jess-Quartett-Wien koncertje; Mozart: Vonósnégyes, K 428; Haydn-kvartett, K 458)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.