Klasszikus

A bécsi koronázótemplom orgonistája nyitja az első Nemzetközi Orgonafesztivált

2006.06.22. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotája első Nemzetközi Orgonafesztiváljának nyitó estjén a bécsi Szent István székesegyház Cantorey Wien kórusával ad koncertet napjaink egyik legjelentősebb osztrák orgonaművésze, Peter Planyavsky.

Peter Planyavsky harmincöt évig töltötte be az európai zeneélet egyik legnagyobb múltú állását: 1969 és 2004 között ő volt a bécsi Szent István székesegyház orgonistája, s a templom zeneigazgatói tisztét is viselte, vagyis a kórus munkáját is irányította. A Szent István dóm hatalmas Rieger-orgonájának általa irányított felújítása után, 1991-től évi 45 koncertet adott a hangszeren. A számos nemzetközi díjat birtokló Planyavsky a világ szinte valamennyi jelentős orgonáján játszott már, hangversenyei hatalmas sikert arattak Észak-Amerikától Japánon át Ausztráliáig és Dél-Afrikáig. Rendszeresen részt vesz a legrangosabb orgonaversenyek zsűrijében, mesterkurzusaira bekerülni különös megtiszteltetést jelent.

A hangverseny műsorán többek között Bach, Gardiner, Fuchs és Kodály művei szerepelnek, sőt improvizációkat is hallhatunk majd a kiváló orgonaművész előadásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.