Klasszikus

A bel canto Itáliája

2005.10.17. 00:00
Ajánlom
Az Olasz Kultúrintézet és az Opera Historica Alapítvány A bel canto Itáliája című, három estből álló hangversenysorozattal várja az opera műfajának szerelmeseit az intézet koncerttermében október 27-én, november 29-én és december 14-én 19:00 órától.

Az Opera Historica Alapítványt, amelynek célja Bellini, Donizetti és Verdi kevéssé ismert, illetve ritkán játszott operáinak megszólaltatása, 1996-ban hozta létre Szűcs Márta, a Magyar Állami Operaház Liszt-díjas magánénekesnője, aki pályakezdése óta a bel canto operák elkötelezett tolmácsolója. A brüsszeli Bel Canto Énekversenyen Donizetti Lammermoori Luciájának megformálásáért a legjobb női alakítás díját nyerte el, s ez az elismerés hét előadásra szóló meghívást jelentett a Liege-i Vallon Királyi Operába. Kiemelkedő sikerét jelzi, hogy szereplését a nemzetközi sajtó a bel canto diadalaként méltatta.

Alapítványának első jelentős vállalkozása Bellini A puritánok című operájának magyarországi bemutatója volt 1996-ban: a darab – Rico Saccani vezényletével – koncertszerűen hangzott fel a Magyar Állami Operaház színpadán. A főbb szerepeket Clementis Tamás, Szűcs Márta, Fokanov Anatolij, Mészöly Katalin és Gianni Mongiardino énekelte a Magyar Állami Operaház Zenekarának és a Magyar Rádió Énekkarának közreműködésével. A különleges előadás sikerét jelzi, hogy három évvel ezelőtt meghívást kaptak a koppenhágai Tivoli Nemzetközi Fesztiválra, ahol Bellini operája Friedrich Haider dirigálásával hangzott fel.

Az Opera Historica Alapítvány 2000-ben a Londoni Magyar Kulturális Központban is bemutatkozhatott: Erkel Ferenc Bánk bán című operájának keresztmetszetét Clementis Tamás, Fekete Attila és Szűcs Márta adta elő Déri András zongorakíséretével. A magyar közönség többek között az MTA Dísztermében hallhatta az Opera Historica koncertjeit, de kezdeményezésüket tavaly óta már az Olasz Kultúrintézet is felkarolta, ezzel is hangsúlyozva a hosszú évtizedek óta jól működő olasz-magyar kulturális kapcsolatok fontosságát. Az október 27-i, csütörtöki koncerten Bellini Norma, Donizetti Boleyn Anna, valamint Verdi Simon Boccanegra, Rigoletto és Traviata című operáiból hangzanak fel részletek Clementis Tamás, Pánczél Éva, Perencz Béla és Szűcs Márta tolmácsolásában, Szennai Kálmán zongorakíséretével. A második, A bel canto bűvöletében című, november 29-i estre is várják az olasz operák rajongóit; karácsony előtt, december 14-én pedig Bellini két –Magyarországon alig játszott – operájának, A puritánok és Az alvajáró című műveknek részleteit hallgathatják meg az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.