Klasszikus

A belváros örömei

2004.08.17. 00:00
Ajánlom
Tényleg jó az Operaház közelében lakni. Nyolckor csörrent a telefon, hogy menjek, mert ilyet már régen láttam, mint Lado Ataneli, aki Lukács Gyöngyi gálakoncertjén vendégeskedik. Ataneli? Hiszen ismerem, Domingo Gioconda-lemezén ő énekli Barnabát. Nem sokat mutat, nagy hang, monoton bömbölés. Azért csak nézzem meg, most van szünet.

Időben érkezem. Illetve túl korán, mert nem sikerül lemaradni a Tóth Sándor által fölolvasott kis ismertetőről, pedig az is ritka élmény, hogy egy színész foglalkozású úr nem tud értelmesen fölolvasni húsz mondatot, viszont a sötét öltönyéhez gumitalpú cipőt vesz. De tényleg ez a mélypont, és az út meredeken visz fölfelé. Lukács Gyöngyi énekli Tosca imáját. Jól. Nagyon jól. Magamat hibáztatom, hogy nem melegszik meg tőle a szívem, de mikor koncert végén, ráadásként ugyanígy énekli el, minden hangsúly, minden mozdulat ugyanoda kerül, akkor mégis azt hiszem: talán ő is tehet róla.

Egyébként sem annyira könnyű a dolga. A másik vendég, Viktor Afanaszenko nem éppen bombahang, ráadásul éneklés közben elég furcsa szokásai vannak. Eleve ficánkol, mint aki egy kicsit kényelmetlenül érzi magát az öltönyében, de időnként illetlenül tapogatja hátul a nadrágját, hogy az ember nem tudja eldönteni: azt ellenőrzi, hogy megvan-e még a pénztárcája a farzsebében, vagy kell ennyi kis noszogatás a magasabb hangokhoz. Duettet énekelni egy ilyen legénnyel, aki még a kottát is behozza az André Chenier zárójelenetéhez - nem lehet nagy mulatság.

Lado Ataneli azonban fantasztikus. Pedig ő is olyan, mintha az operaénekeseket parodizálná, megtermett férfi, kormosfeketére festett haját hátul lófarokban fogja össze. Csak hát a hangja tényleg csodálatos. Nagy és kiegyenlített orgánum, egy tömbből, ami valóban ritka, nem lógnak ki belőle sem a magasságok, sem a mélységek. Nagyszerű az áriában, és hatásos az együttesekben, de akármekkora sikere van, mégsem felejti el, hogy nem ő itt a főszereplő. Lukács Gyöngyi pedig szárnyal mellette a Parasztbecsület-részletben, aztán szárnyal egyedül is a Chenier-áriában. Minden sikerül, gyönyörű szólót lehet hallani a csellista hölgytől is. Nem is érti az ember: ha ilyen jó dolgok történnek az Operában, akkor miért nincs itt mindenki?

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.