Klasszikus

A berlini Collegium Hungaricum bokréta-ünnepe

2007.05.08. 00:00
Ajánlom
A berlini Collegium Hungaricum május 4-én megtartotta leendő székházának bokréta-ünnepét. Az intézet Berlin szívében, a Gorkij Színház, a Humboldt Egyetem, a Múzeum Sziget és az Unter den Linden közvetlen szomszédságában épül.

A Collegium ugyanezen a telken működött 1924-től 1945-ig: a terület azóta a magyar állam tulajdonában van. Az új-Bauhaus stílusú épületet novemberben adják át, ekkor költözhet át az intézmény az Alexander Platz sarkáról, ahol 1973 óta működik. Több mint tíz évnyi jogi és diplomáciai előkészítés után a Collegium nem csak eredeti helyét kapja vissza, nem csak a második világháborúval és az azt követő négy évtizeddel megszakadt folytonosságot köti újra össze, hanem egyszersmind korszerűbb arculatot is ölt. Egy gazdaságosabb és modernebb épületben folytatódik majd az intézet tevékenysége, ahol jelenleg is havonta tíz-húsz rendezvényt tartanak, amelyeket felerészt német intézményekkel, művészekkel együtt valósítanak meg.

A bokrétaünnepen mintegy háromszáz meghívott hallgathatta meg Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Bernd Neumann berlini kulturális államminiszter és Masát András, az intézet igazgatójának megnyitó beszédét. Az ünnepet megelőző sajtótájékoztatón Peter P. Schweger, a ház tervezője és Erdődy Orsolya, az új ház átadásáig zajló németországi magyar kulturális évad, az "Ungarischer Akzent" programiroda vezetője is válaszoltak a magyar és a német sajtó kérdéseire.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.