Klasszikus

A Berlini és a Bécsi Filharmonikusok közös koncertje

2005.04.01. 00:00
Ajánlom
Simon Rattle vezetésével először ad közös hangversenyt a Berlini és a Bécsi Filharmonikus Zenekar április 2-án Berlinben. E koncert terve már Herbert von Karajanban is felmerült a ’80-as évek elején. Negyedszázad múltával most megvalósul a nagyszabású hangverseny, amelyen Mahler VI. „Tragikus” szimfóniája hangzik majd el.

Rattle – aki szerint mentalitásban és temperamentumban markáns különbség van a németek és az osztrákok között – a koncert jelentőségét abban is látja, hogy az Közép-Európa egységét szimbolizálja.

Nagy kihívást jelent a zenekarok eltérő hangzásából és játékmódjából eredő problémák megoldása. Bernard Haitink így fogalmazta meg különbségüket: „Annak ellenére, hogy a Bécsiek között szinte egyáltalán nincsenek nők, zenekaruk sokkal nőiesebb, míg a Berlini Filharmonikus Zenekar sokkal férfiasabb.”

A két zenekar évtizedek óta verseng egymással a klasszikus zenei világpiacon, de sok baráti szál is köti őket egymáshoz. A közös koncerten az együttesek tagjai „összekeveredve” helyezkednek majd el a színpadon: minden vonós pultban egy berlini és egy bécsi játékos fog ülni. Ami a fúvósokat illeti, az első fuvolást, oboást és kürtöst a bécsi, az első klarinétost, fagottost és trombitást a berlini zenekar adja majd.

A közönség érdeklődése igen nagy: eddig összesen 2100 jegyet adott el a Berlini Filharmónia erre a koncertre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.