Klasszikus

A Berlini Filharmonikusok Magyarországon

2005.04.26. 00:00
Ajánlom
A világ egyik legrangosabb szimfonikus együttese, a Berlini Filharmonikus Zenekar Európa-koncertet ad 2005. május 1-jén, 11 órától a Magyar Állami Operaházban. A hangversenyt az együttes főzeneigazgatója, napjaink egyik legünnepeltebb karmestere, Sir Simon Rattle vezényli, szólistája a világhírű görög hegedűművész, Leonidas Kavakos. Korlátozott számban még kaphatóak jegyek a koncertre.

A koncerten felcsendül Hector Berlioz: A kalóz – nyitány, op. 21; Bartók Béla: II. hegedűverseny és Igor Stravinsky: A tűzmadár című műve. A korlátozott számban kapható jegyek ára 2.000 forinttól 18.500 forintig terjednek, internetes vásárlásra az Operaház honlapjának Jegyinformáció oldalán keresztül van lehetőség.

A Berlini Filharmonikusok fennállásuk óta másodszor adnak koncertet Magyarországon. Május 1-je a zenekar megalakulásának a napja, amelyet 1991 óta hagyományosan egy európai nagyvárosban tartandó hangversenyükkel ünnepelnek. Céljuk, hogy fellépésükkel felhívják a figyelmet egy-egy olyan országra, illetve városra, ahol Európa kulturális, zenei értékeit magas színvonalon képviselik, méltó módon ápolják, és mindezt szívesen mutatják meg a világnak is.

2005-ben Budapestet választották helyszínül. Az elmúlt másfél évtizedben felléptek pl. Prágában, Madridban, Londonban, Szentpétervárott, Stockholmban, Krakkóban, Isztambulban, Palermóban, Lisszabonban és Athénban. Az Európa-koncert elnevezéssel zajló komolyzenei eseményt a világ méltán híres karmesterei dirigálták, többek között Zubin Mehta, Bernard Haitink, Daniel Barenboim, Claudio Abbado.
A hangversenyt megelőzően filmfelvétel készül Magyarország nevezetességeiről, kiemelkedő kulturális programjairól, a helyszínül szolgáló városról és az Operaházról. A felvételt a koncert előtt, illetve a szünetben vetítik. A teljes hangversenyt élőben közvetíti a Berlini Filharmonikusok médiapartnere, az Euroarts/Rbb. A közvetítést a tervek szerint 8-10 európai ország televíziója veszi át, felvételről pedig mintegy 25-30 országban láthatják majd a Budapesten rendezett rangos koncertet. A televízióban sugárzott anyag része lesz természetesen az a filmfelvétel is, amely az országot, a várost mutatja be, így kulturális értékeinkről Európa határain kívül is hírt tudunk adni, hiszen sok éves gyakorlat, hogy a Berliner Philharmoniker európai koncertjeinek, valamint helyszíneinek film-, illetve televíziós felvételeit átveszik többek között az Egyesült Államok, Japán, Kína, Korea és Ausztrália különböző TV csatornái.

A hangverseny műsorával is tiszteleg a magyar zenekultúra előtt, hiszen éppen Bartók Béla hegedűversenyét játssza a világhírű művész, Leonidas Kavakos.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.