Klasszikus

A Berlini Filharmonikusok Magyarországon

2005.04.26. 00:00
Ajánlom
A világ egyik legrangosabb szimfonikus együttese, a Berlini Filharmonikus Zenekar Európa-koncertet ad 2005. május 1-jén, 11 órától a Magyar Állami Operaházban. A hangversenyt az együttes főzeneigazgatója, napjaink egyik legünnepeltebb karmestere, Sir Simon Rattle vezényli, szólistája a világhírű görög hegedűművész, Leonidas Kavakos. Korlátozott számban még kaphatóak jegyek a koncertre.

A koncerten felcsendül Hector Berlioz: A kalóz – nyitány, op. 21; Bartók Béla: II. hegedűverseny és Igor Stravinsky: A tűzmadár című műve. A korlátozott számban kapható jegyek ára 2.000 forinttól 18.500 forintig terjednek, internetes vásárlásra az Operaház honlapjának Jegyinformáció oldalán keresztül van lehetőség.

A Berlini Filharmonikusok fennállásuk óta másodszor adnak koncertet Magyarországon. Május 1-je a zenekar megalakulásának a napja, amelyet 1991 óta hagyományosan egy európai nagyvárosban tartandó hangversenyükkel ünnepelnek. Céljuk, hogy fellépésükkel felhívják a figyelmet egy-egy olyan országra, illetve városra, ahol Európa kulturális, zenei értékeit magas színvonalon képviselik, méltó módon ápolják, és mindezt szívesen mutatják meg a világnak is.

2005-ben Budapestet választották helyszínül. Az elmúlt másfél évtizedben felléptek pl. Prágában, Madridban, Londonban, Szentpétervárott, Stockholmban, Krakkóban, Isztambulban, Palermóban, Lisszabonban és Athénban. Az Európa-koncert elnevezéssel zajló komolyzenei eseményt a világ méltán híres karmesterei dirigálták, többek között Zubin Mehta, Bernard Haitink, Daniel Barenboim, Claudio Abbado.
A hangversenyt megelőzően filmfelvétel készül Magyarország nevezetességeiről, kiemelkedő kulturális programjairól, a helyszínül szolgáló városról és az Operaházról. A felvételt a koncert előtt, illetve a szünetben vetítik. A teljes hangversenyt élőben közvetíti a Berlini Filharmonikusok médiapartnere, az Euroarts/Rbb. A közvetítést a tervek szerint 8-10 európai ország televíziója veszi át, felvételről pedig mintegy 25-30 országban láthatják majd a Budapesten rendezett rangos koncertet. A televízióban sugárzott anyag része lesz természetesen az a filmfelvétel is, amely az országot, a várost mutatja be, így kulturális értékeinkről Európa határain kívül is hírt tudunk adni, hiszen sok éves gyakorlat, hogy a Berliner Philharmoniker európai koncertjeinek, valamint helyszíneinek film-, illetve televíziós felvételeit átveszik többek között az Egyesült Államok, Japán, Kína, Korea és Ausztrália különböző TV csatornái.

A hangverseny műsorával is tiszteleg a magyar zenekultúra előtt, hiszen éppen Bartók Béla hegedűversenyét játssza a világhírű művész, Leonidas Kavakos.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.