Klasszikus

A bezárás előtt a fóti Gyermekvárosba is ellátogatna a Fesztiválzenekar

2017.03.29. 17:29
Ajánlom
A sokoldalúság az egyik tulajdonság, ami a Budapesti Fesztiválzenekart kiemeli a világ zenekarai közül – hangsúlyozta Fischer Iván zeneigazgató a 2017/18-as évad ismertetésén március 29-én a Müpában. Az idei tervek megvalósításához továbbra is hiányzik 100 millió forint, ezért ismét felhívást tettek közzé.

Fischer Iván a Fesztiválzenekart Budapest legszebb hídjának nevezte, amely összeköti a fővárost Európával, valamit az embereket a zenével, zenekarral és egymással. Az együttes a 2017/18-as évadot az operáknak szenteli. Szeptemberben Mozart Don Giovanni című operájával indítanak, amely a 2010-es bemutató után már többször elvarázsolta az itthoni és az amerikai publikumot. A hazai közönség ősszel láthatja a felújított, szcenírozott előadást.

Fischer Iván

Fischer Iván (Fotó/Forrás: Stiller Ákos / Budapesti Fesztiválzenekar)

Fischer Iván 2018 elején Verdi legutolsó operáját, a Falstaffot is megrendezi. Az ugyancsak szcenírozott koncerteken több énekes sztárral dolgozik együtt: a címszerepet Nicola Alaimo, Fordot Tassis Christoyannis, Alice-t pedig Eva Mei alakítja. Alaimót ebben a szerepben már hallhatta a New York-i Metropolitan és a milánói Scala közönsége is.

A fellépéseken a jövő évadban is nagy formátumú karmesterek dirigálják a zenekart. Az amerikai  Marin Alsop  a BFZ életében történelmet ír, hiszen

ő lesz az első női dirigens az együttes élén.

A szezon vendégkarmesterei között található Dmitrij Kitajenkó, aki Sosztakovics, Rachmaninov és Csajkovszkij műveiből válogatott, újra eljön a zenekarhoz Marek Janowski, a „sebész karmesteri pálcával”, ugyancsak visszatérő vendég a finnek kedvence, Jukka-Pekka Saraste, aki ezúttal egy apokaliptikus, olykor sokkoló Bruckner-szimfóniát hoz a magyar közönségnek, és vezényli a zenekart a Grammy-díjas régizene-specialista, Jordi Savall is. Fischer Iván az új évadban többek között Csajkovszkijt, Bartókot, Brahmsot, Schumannt, Rachmaninovot és Mahlert vezényel majd, de a kortárs zenéből is ízelítőt kaphatunk majd egy Jörg Widmann-esten.

A barokk csoda

A világon egyedülálló, hogy egy szimfonikus zenekaron belül barokk együttes is működik, amit most beemelnek a nagyzenekari koncertek programjába is. A BFZ több koncertet is Johann Sebastian Bach barokk hangszereken megszólaltatott művével kezd majd, így a közönség átélheti a két hangzás közötti döbbenetes különbséget. „Ez a kis újítás része annak a hosszú távú elképzelésünknek, hogy kinyitva a szimfonikus zenekar hagyományos kereteit,

új koncertformákkal és szélesebb tevékenységgel fokozatosan létrehozzuk a 21. század sokoldalú zenekarát, amely halad az idővel”

– fejtette ki Fischer Iván. A barokk élményt tökéletesíti majd a kamarazene szenvedélyes szerelmese, Jonathan Cohen.

BFZ próba2

BFZ próba2 (Fotó/Forrás: Stiller Ákos / Budapesti Fesztiválzenekar)

Az új szezonban a hétszeres Grammy-díjas zongoraművész, Emanuel Ax egy igazi klasszikust, Mozart d-moll zongoraversenyét játssza a Fesztiválzenekarral. Eljön a lengyel zongoraművész, a magyar gyökerekkel rendelkező Piotr Anderszewski is. A zongoristák mezőnyét erősíti a világhírű orosz zongoraművész, Lilya Zilberstein és Radu Lupu is. A fiatal orosz-német hegedűművész, Alina Pogostkina egy Sibelius-hegedűversennyel lepi meg a közönséget, Arabella Steinbacher pedig Korngold Hegedűversenyével készül.

Egy évadnyi szünet után Takács-Nagy Gábor vezényletével folytatódik a Haydn-Mozart-sorozat, és a kamarazene rajongói is válogathatnak a Vasárnapi Kamarazene és a Vissza a természethez című sorozatok koncertjei között. A Müpával közös szervezésű maraton főhőse ezúttal Leonard Bernstein lesz, akinek zenéje fontos szerepet játszik a Fesztiválzenekar idei évadának lezárásában is, ugyanis az idei TérTáncKoncerten Bernstein West Side Storyjából készült Szimfonikus táncokra mozognak majd együtt az eseményen fellépő gyerekek június 10-én a Hősök terén. „Fantasztikusan szép és izgalmas ez a zene.

Bernsteinnek sikerült egységet teremtenie csodálatos klasszikus tudása, a jazz és a Broadway-musical műfaja között.

A West Side Story páratlan remekmű” – mondta el a zeneigazgató.

TérTáncKoncert

TérTáncKoncert (Fotó/Forrás: Stiller Ákos / Budapesti Fesztiválzenekar)

Erdődy Orsolya, a zenekar ügyvezetőigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, az eseményen ötszáz, hátrányos helyzetű térségből érkező és szerencsésebb sorsú gyerek fog szerepelni, akik huszonöt iskolából érkeznek az ország különböző pontjairól. A budapesti próbateremben a gyerekek hangszerkóstolón vehetnek részt, ahol megismerkedhetnek a a hangszerekkel és maguk is átélhetik a közös zenélés közösségépítő erejét. A zenekar a 2017/18-as évadban három ingyenes Közösségi Hetet szervez elhagyott zsinagógákban, gyermekgondozási intézményekben, templomokban és idősotthonokban.

„Beleégnek az emlékeimbe a csillogó arcok”

Polónyi Ágnes

Polónyi Ágnes (Fotó/Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)

Polónyi Ágnes hárfaművész a gyerekeknek szervezett közösségi programok egyik aktív résztvevője. Rendszeresen jelen van a hangszerkóstolókon, valamint a vidéki, hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett Zenevár eseményeken is fellép, többnyire királylányként – meséli lapunk érdeklődésére. „Ezek a vidéki fellépések a kedvenc programjaim közé tartoznak” – jegyzi meg, hozzátéve: „Olyan élményt tudunk adni a gyerekeknek, amiben máskülönben nem lenne részük. A hangszerrel való közvetlen találkozás mindannyiuk számára különleges és maradandó tapasztalat. Szinte beleégnek az emlékeimbe azok a csillogó arcok, akikkel a foglalkozások során találkozom.”

A 2006 óta a zenekart erősítő művésznő azért is kötődik olyan erősen az együtteshez, mert úgy érzi, a zenekar tagjait nyitottság jellemzi, és mindenkiben ott van az adni akarás. „Megható, hogy egy zenekar fölvállal egy olyan komoly és összetett társadalmi missziót, mint a hátrányos helyzetű gyermekek felkarolása. A gyerekeknek a TérTáncKoncertre való készülés nemcsak egy-egy próbát jelent, hanem valódi közösségi élményt egy kulturális közegben, aminek része egy nyári tábor is. Biztos vagyok benne, hogy mindez nagyon sokat ad nekik” – tette hozzá Polónyi Ágnes.

100 millió hiányzik még

Mint arról korábban beszámoltunk, nem áll rendelkezésre a szükséges összeg a Budapesti Fesztiválzenekar számára az idei tervek megvalósításához. Mint arról lapunkat tájékoztatták, a hiányzó 100 millió forint a közösségi programok megrendezését veszélyezteti. Ilyen például az a program, amely keretében hátrányos helyzetű vidéki fiataloknak szerveznek foglalkozásokat a zenekar tagjainak részvételével.

„Megtehetnénk, hogy csak a hangversenytermekben koncertezünk, hiszen a közösségi programok nem tartoznak kötelező feladataink közé. De amikor kilépünk a koncerttermekből, minden alkalommal átéljük, mennyit jelent a zene az embereknek.

Oda megyünk, ahol szükség van ránk”

– írják felhívásukban. Erdődy Orsolya, a zenekar ügyvezetőigazgató-helyettese elmondta, a hiányok ellenére azon dolgoznak, hogy az ország minél több szegletébe eljussanak a programjaikon keresztül. A tervek között szerepel egy foglalkozás a fóti Gyermekvárosban is, még az intézmény 2018-ra tervezett bezárása előtt.

Koncert Budapestért

A zenekar a hiányzó összeg előteremtésére Koncert Budapestért címmel hirdet támogatói hangversenyt május 8-ra a Budapest Kongresszusi Központba. Arra kérik művésztársaikat, hogy részvételükkel, fellépésükkel segítsék hozzá a zenekart célkitűzéseik megvalósításához.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Klasszikus hír

A Pető Intézetben tartja 350. ifjúsági előadását a Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaság kilencvenezer fiatalhoz viszi el a zene és a kultúra üzenetét a Lázár Ervin Programban.
Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.