Klasszikus

A bezárás előtt a fóti Gyermekvárosba is ellátogatna a Fesztiválzenekar

2017.03.29. 17:29
Ajánlom
A sokoldalúság az egyik tulajdonság, ami a Budapesti Fesztiválzenekart kiemeli a világ zenekarai közül – hangsúlyozta Fischer Iván zeneigazgató a 2017/18-as évad ismertetésén március 29-én a Müpában. Az idei tervek megvalósításához továbbra is hiányzik 100 millió forint, ezért ismét felhívást tettek közzé.

Fischer Iván a Fesztiválzenekart Budapest legszebb hídjának nevezte, amely összeköti a fővárost Európával, valamit az embereket a zenével, zenekarral és egymással. Az együttes a 2017/18-as évadot az operáknak szenteli. Szeptemberben Mozart Don Giovanni című operájával indítanak, amely a 2010-es bemutató után már többször elvarázsolta az itthoni és az amerikai publikumot. A hazai közönség ősszel láthatja a felújított, szcenírozott előadást.

Fischer Iván

Fischer Iván (Fotó/Forrás: Stiller Ákos / Budapesti Fesztiválzenekar)

Fischer Iván 2018 elején Verdi legutolsó operáját, a Falstaffot is megrendezi. Az ugyancsak szcenírozott koncerteken több énekes sztárral dolgozik együtt: a címszerepet Nicola Alaimo, Fordot Tassis Christoyannis, Alice-t pedig Eva Mei alakítja. Alaimót ebben a szerepben már hallhatta a New York-i Metropolitan és a milánói Scala közönsége is.

A fellépéseken a jövő évadban is nagy formátumú karmesterek dirigálják a zenekart. Az amerikai  Marin Alsop  a BFZ életében történelmet ír, hiszen

ő lesz az első női dirigens az együttes élén.

A szezon vendégkarmesterei között található Dmitrij Kitajenkó, aki Sosztakovics, Rachmaninov és Csajkovszkij műveiből válogatott, újra eljön a zenekarhoz Marek Janowski, a „sebész karmesteri pálcával”, ugyancsak visszatérő vendég a finnek kedvence, Jukka-Pekka Saraste, aki ezúttal egy apokaliptikus, olykor sokkoló Bruckner-szimfóniát hoz a magyar közönségnek, és vezényli a zenekart a Grammy-díjas régizene-specialista, Jordi Savall is. Fischer Iván az új évadban többek között Csajkovszkijt, Bartókot, Brahmsot, Schumannt, Rachmaninovot és Mahlert vezényel majd, de a kortárs zenéből is ízelítőt kaphatunk majd egy Jörg Widmann-esten.

A barokk csoda

A világon egyedülálló, hogy egy szimfonikus zenekaron belül barokk együttes is működik, amit most beemelnek a nagyzenekari koncertek programjába is. A BFZ több koncertet is Johann Sebastian Bach barokk hangszereken megszólaltatott művével kezd majd, így a közönség átélheti a két hangzás közötti döbbenetes különbséget. „Ez a kis újítás része annak a hosszú távú elképzelésünknek, hogy kinyitva a szimfonikus zenekar hagyományos kereteit,

új koncertformákkal és szélesebb tevékenységgel fokozatosan létrehozzuk a 21. század sokoldalú zenekarát, amely halad az idővel”

– fejtette ki Fischer Iván. A barokk élményt tökéletesíti majd a kamarazene szenvedélyes szerelmese, Jonathan Cohen.

BFZ próba2

BFZ próba2 (Fotó/Forrás: Stiller Ákos / Budapesti Fesztiválzenekar)

Az új szezonban a hétszeres Grammy-díjas zongoraművész, Emanuel Ax egy igazi klasszikust, Mozart d-moll zongoraversenyét játssza a Fesztiválzenekarral. Eljön a lengyel zongoraművész, a magyar gyökerekkel rendelkező Piotr Anderszewski is. A zongoristák mezőnyét erősíti a világhírű orosz zongoraművész, Lilya Zilberstein és Radu Lupu is. A fiatal orosz-német hegedűművész, Alina Pogostkina egy Sibelius-hegedűversennyel lepi meg a közönséget, Arabella Steinbacher pedig Korngold Hegedűversenyével készül.

Egy évadnyi szünet után Takács-Nagy Gábor vezényletével folytatódik a Haydn-Mozart-sorozat, és a kamarazene rajongói is válogathatnak a Vasárnapi Kamarazene és a Vissza a természethez című sorozatok koncertjei között. A Müpával közös szervezésű maraton főhőse ezúttal Leonard Bernstein lesz, akinek zenéje fontos szerepet játszik a Fesztiválzenekar idei évadának lezárásában is, ugyanis az idei TérTáncKoncerten Bernstein West Side Storyjából készült Szimfonikus táncokra mozognak majd együtt az eseményen fellépő gyerekek június 10-én a Hősök terén. „Fantasztikusan szép és izgalmas ez a zene.

Bernsteinnek sikerült egységet teremtenie csodálatos klasszikus tudása, a jazz és a Broadway-musical műfaja között.

A West Side Story páratlan remekmű” – mondta el a zeneigazgató.

TérTáncKoncert

TérTáncKoncert (Fotó/Forrás: Stiller Ákos / Budapesti Fesztiválzenekar)

Erdődy Orsolya, a zenekar ügyvezetőigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, az eseményen ötszáz, hátrányos helyzetű térségből érkező és szerencsésebb sorsú gyerek fog szerepelni, akik huszonöt iskolából érkeznek az ország különböző pontjairól. A budapesti próbateremben a gyerekek hangszerkóstolón vehetnek részt, ahol megismerkedhetnek a a hangszerekkel és maguk is átélhetik a közös zenélés közösségépítő erejét. A zenekar a 2017/18-as évadban három ingyenes Közösségi Hetet szervez elhagyott zsinagógákban, gyermekgondozási intézményekben, templomokban és idősotthonokban.

„Beleégnek az emlékeimbe a csillogó arcok”

Polónyi Ágnes

Polónyi Ágnes (Fotó/Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)

Polónyi Ágnes hárfaművész a gyerekeknek szervezett közösségi programok egyik aktív résztvevője. Rendszeresen jelen van a hangszerkóstolókon, valamint a vidéki, hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett Zenevár eseményeken is fellép, többnyire királylányként – meséli lapunk érdeklődésére. „Ezek a vidéki fellépések a kedvenc programjaim közé tartoznak” – jegyzi meg, hozzátéve: „Olyan élményt tudunk adni a gyerekeknek, amiben máskülönben nem lenne részük. A hangszerrel való közvetlen találkozás mindannyiuk számára különleges és maradandó tapasztalat. Szinte beleégnek az emlékeimbe azok a csillogó arcok, akikkel a foglalkozások során találkozom.”

A 2006 óta a zenekart erősítő művésznő azért is kötődik olyan erősen az együtteshez, mert úgy érzi, a zenekar tagjait nyitottság jellemzi, és mindenkiben ott van az adni akarás. „Megható, hogy egy zenekar fölvállal egy olyan komoly és összetett társadalmi missziót, mint a hátrányos helyzetű gyermekek felkarolása. A gyerekeknek a TérTáncKoncertre való készülés nemcsak egy-egy próbát jelent, hanem valódi közösségi élményt egy kulturális közegben, aminek része egy nyári tábor is. Biztos vagyok benne, hogy mindez nagyon sokat ad nekik” – tette hozzá Polónyi Ágnes.

100 millió hiányzik még

Mint arról korábban beszámoltunk, nem áll rendelkezésre a szükséges összeg a Budapesti Fesztiválzenekar számára az idei tervek megvalósításához. Mint arról lapunkat tájékoztatták, a hiányzó 100 millió forint a közösségi programok megrendezését veszélyezteti. Ilyen például az a program, amely keretében hátrányos helyzetű vidéki fiataloknak szerveznek foglalkozásokat a zenekar tagjainak részvételével.

„Megtehetnénk, hogy csak a hangversenytermekben koncertezünk, hiszen a közösségi programok nem tartoznak kötelező feladataink közé. De amikor kilépünk a koncerttermekből, minden alkalommal átéljük, mennyit jelent a zene az embereknek.

Oda megyünk, ahol szükség van ránk”

– írják felhívásukban. Erdődy Orsolya, a zenekar ügyvezetőigazgató-helyettese elmondta, a hiányok ellenére azon dolgoznak, hogy az ország minél több szegletébe eljussanak a programjaikon keresztül. A tervek között szerepel egy foglalkozás a fóti Gyermekvárosban is, még az intézmény 2018-ra tervezett bezárása előtt.

Koncert Budapestért

A zenekar a hiányzó összeg előteremtésére Koncert Budapestért címmel hirdet támogatói hangversenyt május 8-ra a Budapest Kongresszusi Központba. Arra kérik művésztársaikat, hogy részvételükkel, fellépésükkel segítsék hozzá a zenekart célkitűzéseik megvalósításához.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?