Klasszikus

A BFZ Kínában és Dél-Koreában

2007.09.28. 00:00
Ajánlom
Szeptember 29-én kéthetes távol-keleti turnéra utazik a Budapesti Fesztiválzenekar. Az együttes három előadásával nyílik a hárommilliós kínai város, Suzhou új koncertterme, továbbá fellépnek az ország legnagyobb városában, Shanghajban és két hangversenyt adnak a dél-koreai fővárosban, Szöulban. Mind a hat koncertet Fischer Iván vezényli.

Október 1-jén, 2-án és 3-án nyílik meg Suzhou új, hipermodern koncertterme. Mivel az érdeklődés igen nagy volt, a jegyek is gyorsan elfogytak, de hogy a jegy nélkül maradtakat kárpótolják, a hangversenyeket a város központjában elhelyezett óriás kivetítőn is látni-hallani lehet majd. Az október 1-jei és 2-i koncertek szólistája Kína talán legnépszerűbb zongoraművésze, Yundi Li lesz, akit három évvel ezelőtt a BFZ bérleti sorozatában a budapesti közönség is hallhatott. Li Ravel G-dúr zongoraversenyének és Liszt Esz-dúr zongoraversenyének a szólistája lesz. Az október 3-i hangverseny repertoárján Brahms Haydn-variációi, Beethoven 3. Leonóra-nyitánya és Csajkovszkij 4. szimfóniája szerepelnek.

A turné Kína legnagyobb városában, a 18 milliós Sanghajban folytatódik. A metropolis legrangosabb koncerttermében, az Oriental Arts Centerben október 5-én lép fel a zenekar a Magyar Kulturális Évad részeként. A szólista itt is Yundi Li lesz, a Liszt-zongoraverseny és a 3. Leonóra-nyitány mellett ezúttal Rahmanyinov 2. szimfóniáját hallhatja a közönség. A zenekari koncert mellett Fischer Iván mesterkurzust is tart a sanghaji zeneakadémia diákjainak.

A turné utolsó állomása Szöul, ahol két évvel ezelőtt már járt a zenekar, és a sikeres vendégszereplést egy újbóli meghívás követte, amelynek ezzel a koncerttel tesz eleget a BFZ. Október 9-én a Szöuli Művészeti Központ, másnap a Sejong Központ közönsége hallhatja a zenekart. Az első hangverseny szólistája a tavalyi varsói Nemzetközi Chopin Zongoraverseny koreai nyertese, Sun-wook Kim. A koncertet közvetíti a Dél-Koreai Állami Televízió is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.