Klasszikus

A Biblia adta a kezembe a hegedűt

2003.09.02. 00:00
Ajánlom
Kathy Horváth Lajos hegedűművész, Jehudi Menuhin egykori tanítványa, a Menuhin Alapítvány kitüntetettje, igazgatóként már a második ciklusban vezeti a Napházat, a fővárosi roma kulturális életének egyik központját. Nemrég elkészült Alfa és Omega című szimfonikus művének lemezanyaga, amelyre minden hangszer szólamát maga játszotta fel.

"Azt mondták, kilencszáz évesnek kellene lenni ahhoz, hogy valaki egy ilyen lemezt elkészítsen" - jellemzi saját szavaival az Alfa és Omega című albumot Kathy Horváth Lajos, aki a hazai dzsesszélet hőskorában megfordult a Rákfogó és a Syrius együttesben is, ma jóval kevesebbet koncertezik, mint korábban, de megint letett valamit az asztalra. Maga sem tudja pontosan, összesen hány akusztikus hangszert játszott fel egyedül a 60 sávra, de a legtöbbet azért felsorolja. "Hegedűk, brácsák, gitárok, cimbalom, hárfa, dobok, bőgők, xilofon. A különböző fúvós hangszereket Csider Károly hangszerkészítő bocsátotta rendelkezésemre, mert azokon korábban nem nagyon játszottam, és nem voltak meg nekem." Nem adta oda a darabot egy nagyzenekarnak. "A partitúrát és a kottát a Biblia adta a kezembe. Fohászkodtam is, hogy sikerüljön a belső képeket és érzéseket visszaadnom."

A korongot, amelynek zenei rendezője az egyik régi zenésztárs, Babos Gyula volt, a Deutsche Grammophon adja majd ki hamarosan. Őszre meglesz, és a BMC-nél jelenik majd meg a - hasonló módon készülő - Cigányok a holokausztban című szimfóniája is, ami az első ilyen jellegű megemlékezés a második világháborúban tragikus halált halt magyarországi romákért. Addigra nyakig benne lesz a cigányoperában, amelyhez hasonló a Carmen óta nem készült. Az egykori Rákfogó-tag Szakcsi Lakatos Bélával együtt dolgozik ezen.

Nem érzi úgy, hogy a roma kisebbséggel foglalkozó intézmény vezetése hátráltatná a pályáján. "Van helyettesem, titkárságom, nem kell egész nap itt bent tevékenykednem. A programokat én szervezem. Szeretném elérni, hogy a cigányok ne csak a mulatós zenét hallhassák; ezért van itt igényes klasszikus muzsika, dzsessz, olyan autentikus roma zene, amelyet például a Váradi Roma Café játszik, vagy színvonalas szórakoztató zene Nyári Kálmán és együttesétől. Tartunk például író-olvasó találkozót, más kulturális programokat, fesztiválokat." A Napház programjai között a zenés evangelizáció is szerepel. "Ennek bűnmegelőző szerepe is van" - mondja. "Aki megtér, annak nem jut eszébe az, hogy törvénytelenséget kövessen el." A kisebbségi kultúra fellegvárának számító Napház - ahol még a mellékhelyiség is ragyog a tisztaságtól - önmagában még nem megoldás a bajokra. "Sajnos évszázadokkal maradt el a fejlődésben a cigányság egy része, és ezt nem is lehet egyik kormányzati ciklusról a másikra megoldani" - fejti ki az igazgató. "A tanulás, az oktatásfejlesztés az egyik leglényegesebb kérdés, de hogyan tanuljon, ha hiányzik a megfelelő háttér? Ez a 22-es csapdája. Milliárdok és sok év kell ahhoz, hogy a cigányság sorsa rendeződjön." Kathy Horváth Lajos - aki Szabó Ildikó Chacho Rom című filmjében cigányvajdát játszott - nemcsak a házban dolgozik a romákért. Pécsett a Janus Pannonius Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán tanul, pedig már elmúlt ötven éves. "Nem azért járok oda, mert használni akarom a tudományos fokozatom betűjelét (PhD.) a nevem mellett. Kutatási területem a felzárkóztatás és a tehetséggondozás. Az élethosszig tartó tanulással inkább példát, vagy irányt akarok mutatni." A példamutatással, a tehetséggondozással otthon sem áll rosszul. Lánya végzett hárfaművész, fia a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a negyedévet kezdi, mint hegedűművész-hallgató. Vele kapcsolatban mondja: "Minden szülő szeretné, hogy amit ő nem ért el, az a gyerekének sikerüljön." Ehhez persze meg kellene magyarázni, hogy mi nem jött össze Kathy Horváth Lajosnak (nehéz lenne), de azt el lehet képzelni, mi minden sikerül majd a fiának, akit már most is a különleges tehetségek között tartanak számon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.