Klasszikus

A Biblia adta a kezembe a hegedűt

2003.09.02. 00:00
Ajánlom
Kathy Horváth Lajos hegedűművész, Jehudi Menuhin egykori tanítványa, a Menuhin Alapítvány kitüntetettje, igazgatóként már a második ciklusban vezeti a Napházat, a fővárosi roma kulturális életének egyik központját. Nemrég elkészült Alfa és Omega című szimfonikus művének lemezanyaga, amelyre minden hangszer szólamát maga játszotta fel.

"Azt mondták, kilencszáz évesnek kellene lenni ahhoz, hogy valaki egy ilyen lemezt elkészítsen" - jellemzi saját szavaival az Alfa és Omega című albumot Kathy Horváth Lajos, aki a hazai dzsesszélet hőskorában megfordult a Rákfogó és a Syrius együttesben is, ma jóval kevesebbet koncertezik, mint korábban, de megint letett valamit az asztalra. Maga sem tudja pontosan, összesen hány akusztikus hangszert játszott fel egyedül a 60 sávra, de a legtöbbet azért felsorolja. "Hegedűk, brácsák, gitárok, cimbalom, hárfa, dobok, bőgők, xilofon. A különböző fúvós hangszereket Csider Károly hangszerkészítő bocsátotta rendelkezésemre, mert azokon korábban nem nagyon játszottam, és nem voltak meg nekem." Nem adta oda a darabot egy nagyzenekarnak. "A partitúrát és a kottát a Biblia adta a kezembe. Fohászkodtam is, hogy sikerüljön a belső képeket és érzéseket visszaadnom."

A korongot, amelynek zenei rendezője az egyik régi zenésztárs, Babos Gyula volt, a Deutsche Grammophon adja majd ki hamarosan. Őszre meglesz, és a BMC-nél jelenik majd meg a - hasonló módon készülő - Cigányok a holokausztban című szimfóniája is, ami az első ilyen jellegű megemlékezés a második világháborúban tragikus halált halt magyarországi romákért. Addigra nyakig benne lesz a cigányoperában, amelyhez hasonló a Carmen óta nem készült. Az egykori Rákfogó-tag Szakcsi Lakatos Bélával együtt dolgozik ezen.

Nem érzi úgy, hogy a roma kisebbséggel foglalkozó intézmény vezetése hátráltatná a pályáján. "Van helyettesem, titkárságom, nem kell egész nap itt bent tevékenykednem. A programokat én szervezem. Szeretném elérni, hogy a cigányok ne csak a mulatós zenét hallhassák; ezért van itt igényes klasszikus muzsika, dzsessz, olyan autentikus roma zene, amelyet például a Váradi Roma Café játszik, vagy színvonalas szórakoztató zene Nyári Kálmán és együttesétől. Tartunk például író-olvasó találkozót, más kulturális programokat, fesztiválokat." A Napház programjai között a zenés evangelizáció is szerepel. "Ennek bűnmegelőző szerepe is van" - mondja. "Aki megtér, annak nem jut eszébe az, hogy törvénytelenséget kövessen el." A kisebbségi kultúra fellegvárának számító Napház - ahol még a mellékhelyiség is ragyog a tisztaságtól - önmagában még nem megoldás a bajokra. "Sajnos évszázadokkal maradt el a fejlődésben a cigányság egy része, és ezt nem is lehet egyik kormányzati ciklusról a másikra megoldani" - fejti ki az igazgató. "A tanulás, az oktatásfejlesztés az egyik leglényegesebb kérdés, de hogyan tanuljon, ha hiányzik a megfelelő háttér? Ez a 22-es csapdája. Milliárdok és sok év kell ahhoz, hogy a cigányság sorsa rendeződjön." Kathy Horváth Lajos - aki Szabó Ildikó Chacho Rom című filmjében cigányvajdát játszott - nemcsak a házban dolgozik a romákért. Pécsett a Janus Pannonius Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán tanul, pedig már elmúlt ötven éves. "Nem azért járok oda, mert használni akarom a tudományos fokozatom betűjelét (PhD.) a nevem mellett. Kutatási területem a felzárkóztatás és a tehetséggondozás. Az élethosszig tartó tanulással inkább példát, vagy irányt akarok mutatni." A példamutatással, a tehetséggondozással otthon sem áll rosszul. Lánya végzett hárfaművész, fia a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a negyedévet kezdi, mint hegedűművész-hallgató. Vele kapcsolatban mondja: "Minden szülő szeretné, hogy amit ő nem ért el, az a gyerekének sikerüljön." Ehhez persze meg kellene magyarázni, hogy mi nem jött össze Kathy Horváth Lajosnak (nehéz lenne), de azt el lehet képzelni, mi minden sikerül majd a fiának, akit már most is a különleges tehetségek között tartanak számon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Klasszikus

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Zenés színház

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.
Színház

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Könyv

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.