Klasszikus

A Biblia adta a kezembe a hegedűt

2003.09.02. 00:00
Ajánlom
Kathy Horváth Lajos hegedűművész, Jehudi Menuhin egykori tanítványa, a Menuhin Alapítvány kitüntetettje, igazgatóként már a második ciklusban vezeti a Napházat, a fővárosi roma kulturális életének egyik központját. Nemrég elkészült Alfa és Omega című szimfonikus művének lemezanyaga, amelyre minden hangszer szólamát maga játszotta fel.

"Azt mondták, kilencszáz évesnek kellene lenni ahhoz, hogy valaki egy ilyen lemezt elkészítsen" - jellemzi saját szavaival az Alfa és Omega című albumot Kathy Horváth Lajos, aki a hazai dzsesszélet hőskorában megfordult a Rákfogó és a Syrius együttesben is, ma jóval kevesebbet koncertezik, mint korábban, de megint letett valamit az asztalra. Maga sem tudja pontosan, összesen hány akusztikus hangszert játszott fel egyedül a 60 sávra, de a legtöbbet azért felsorolja. "Hegedűk, brácsák, gitárok, cimbalom, hárfa, dobok, bőgők, xilofon. A különböző fúvós hangszereket Csider Károly hangszerkészítő bocsátotta rendelkezésemre, mert azokon korábban nem nagyon játszottam, és nem voltak meg nekem." Nem adta oda a darabot egy nagyzenekarnak. "A partitúrát és a kottát a Biblia adta a kezembe. Fohászkodtam is, hogy sikerüljön a belső képeket és érzéseket visszaadnom."

A korongot, amelynek zenei rendezője az egyik régi zenésztárs, Babos Gyula volt, a Deutsche Grammophon adja majd ki hamarosan. Őszre meglesz, és a BMC-nél jelenik majd meg a - hasonló módon készülő - Cigányok a holokausztban című szimfóniája is, ami az első ilyen jellegű megemlékezés a második világháborúban tragikus halált halt magyarországi romákért. Addigra nyakig benne lesz a cigányoperában, amelyhez hasonló a Carmen óta nem készült. Az egykori Rákfogó-tag Szakcsi Lakatos Bélával együtt dolgozik ezen.

Nem érzi úgy, hogy a roma kisebbséggel foglalkozó intézmény vezetése hátráltatná a pályáján. "Van helyettesem, titkárságom, nem kell egész nap itt bent tevékenykednem. A programokat én szervezem. Szeretném elérni, hogy a cigányok ne csak a mulatós zenét hallhassák; ezért van itt igényes klasszikus muzsika, dzsessz, olyan autentikus roma zene, amelyet például a Váradi Roma Café játszik, vagy színvonalas szórakoztató zene Nyári Kálmán és együttesétől. Tartunk például író-olvasó találkozót, más kulturális programokat, fesztiválokat." A Napház programjai között a zenés evangelizáció is szerepel. "Ennek bűnmegelőző szerepe is van" - mondja. "Aki megtér, annak nem jut eszébe az, hogy törvénytelenséget kövessen el." A kisebbségi kultúra fellegvárának számító Napház - ahol még a mellékhelyiség is ragyog a tisztaságtól - önmagában még nem megoldás a bajokra. "Sajnos évszázadokkal maradt el a fejlődésben a cigányság egy része, és ezt nem is lehet egyik kormányzati ciklusról a másikra megoldani" - fejti ki az igazgató. "A tanulás, az oktatásfejlesztés az egyik leglényegesebb kérdés, de hogyan tanuljon, ha hiányzik a megfelelő háttér? Ez a 22-es csapdája. Milliárdok és sok év kell ahhoz, hogy a cigányság sorsa rendeződjön." Kathy Horváth Lajos - aki Szabó Ildikó Chacho Rom című filmjében cigányvajdát játszott - nemcsak a házban dolgozik a romákért. Pécsett a Janus Pannonius Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán tanul, pedig már elmúlt ötven éves. "Nem azért járok oda, mert használni akarom a tudományos fokozatom betűjelét (PhD.) a nevem mellett. Kutatási területem a felzárkóztatás és a tehetséggondozás. Az élethosszig tartó tanulással inkább példát, vagy irányt akarok mutatni." A példamutatással, a tehetséggondozással otthon sem áll rosszul. Lánya végzett hárfaművész, fia a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a negyedévet kezdi, mint hegedűművész-hallgató. Vele kapcsolatban mondja: "Minden szülő szeretné, hogy amit ő nem ért el, az a gyerekének sikerüljön." Ehhez persze meg kellene magyarázni, hogy mi nem jött össze Kathy Horváth Lajosnak (nehéz lenne), de azt el lehet képzelni, mi minden sikerül majd a fiának, akit már most is a különleges tehetségek között tartanak számon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.