Klasszikus

A Birminghami Szimfonikus Zenekar a Művészetek Palotájában

2006.09.13. 00:00
Ajánlom
Újabb híres zenekar koncertjének helyszínéül választották a Művészetek Palotáját, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet: szeptember 27-én a Birminghami Szimfonikus Zenekar lép föl, a Filharmónia Budapest Kht. szervezésében.

Az 1920-ban alapított együttes fennállása alatt a legkitűnőbb karmesterekkel és szólistákkal dolgozott. Közép-Angliában regionális vezető szerepet tölt be. Az első – ünnepi –hangversenyüket Sir Edward Elgar brit zeneszerző és karmester vezényelte.

Az együttes legújabb kori dicsőséges periódusa Sir Simon Rattle nevéhez fűződik, aki 18 évig, 1998-ig állt a társulat élén. Ő harcolta ki a szimfonikusok számára a csaknem 2200 személyes új hangversenytermet. Ez különösen érdekes, hiszen az 1991-ben felavatott Symphony Hall az egyik sikeres munkája az Artec cégnek. Ez a Russell Johnson vezette szakértői gárda készítette a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikai terveit is.

A szeptember 27-i koncert szólistája a holland Janine Jansen, aki Csajkovszkij Hegedűversenyét szólaltatja meg. Jelenleg a finn
Sakari Oramo tölt be zeneigazgatói posztot a zenekarnál. Eredetileg hegedűsnek készült, első karmesteri feladatait a Finn Rádió Szimfonikus Zenekaránál kapta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.