Klasszikus

A BMC Records újabb francia sikere

2004.04.13. 00:00
Ajánlom
A Budapest Jazz Orchestra és David Liebman tavaly megjelent, közös lemeze (Circle - The Wayfarer, BMC CD 088) már a kezdet kezdetén nagy sikerrel debütált Franciaországban. Most az irányadó francia zenei magazin, a Jazzman márciusi számában érte el a felvétel kitüntető CHOC értékelést. Ismertetőjében Arnaud Merlin méltató szavakkal szól az albumról mind tematikus anyagát ("szívderítően káprázatos partitúra"), mind kidolgozását tekintve.

A Monde de la Musique magazin szintén márciusi számában a lap tekintélyes kritikusa, Franck Bergerot írt igen pozitív értékelést, és az öt pontos értékelésből négyet ítélt a felvételnek. Bergerot kiemeli: „Az album erőteljes alapjai, gazdag anyaga, mozgékonysága és dinamikája George Russell késői munkásságát és a Palle Mikkelborg trombitás által Miles Davisnek komponált Aurát idézi fel. David Liebmant ... a zenei elmélkedésre felkínált téma és a kidolgozások hitelessége arra sarkallja, hogy testestül-lelkestül belevesse magát a szólista/zenekari tag szerepébe, szopránon és tenoron csakúgy, mint furulyán."

A francia zenei élet egyre nagyobb figyelmet szentel a világzene, a magyar népzene és jazz hazai művészeinek. Bergerot fenti sorait olvasva nem kétséges, hogy fokozott érdeklődésre számíthat az a BMC-lemez, amely a kitűnő gitáros, Juhász Gábor szerzeményeit tartalmazza: a művész legjobb magyar zenész barátai mellett a fenti kritikában megemlített dán trombitás-szárnykürtös, Palle Mikkelborg is közreműködik a felvételeken. Juhász Gábor első szólólemeze a közeli jövőben jelenik meg a BMC Records gondozásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Klasszikus

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.