Klasszikus

A BMC Records újabb francia sikere

2004.04.13. 00:00
Ajánlom
A Budapest Jazz Orchestra és David Liebman tavaly megjelent, közös lemeze (Circle - The Wayfarer, BMC CD 088) már a kezdet kezdetén nagy sikerrel debütált Franciaországban. Most az irányadó francia zenei magazin, a Jazzman márciusi számában érte el a felvétel kitüntető CHOC értékelést. Ismertetőjében Arnaud Merlin méltató szavakkal szól az albumról mind tematikus anyagát ("szívderítően káprázatos partitúra"), mind kidolgozását tekintve.

A Monde de la Musique magazin szintén márciusi számában a lap tekintélyes kritikusa, Franck Bergerot írt igen pozitív értékelést, és az öt pontos értékelésből négyet ítélt a felvételnek. Bergerot kiemeli: „Az album erőteljes alapjai, gazdag anyaga, mozgékonysága és dinamikája George Russell késői munkásságát és a Palle Mikkelborg trombitás által Miles Davisnek komponált Aurát idézi fel. David Liebmant ... a zenei elmélkedésre felkínált téma és a kidolgozások hitelessége arra sarkallja, hogy testestül-lelkestül belevesse magát a szólista/zenekari tag szerepébe, szopránon és tenoron csakúgy, mint furulyán."

A francia zenei élet egyre nagyobb figyelmet szentel a világzene, a magyar népzene és jazz hazai művészeinek. Bergerot fenti sorait olvasva nem kétséges, hogy fokozott érdeklődésre számíthat az a BMC-lemez, amely a kitűnő gitáros, Juhász Gábor szerzeményeit tartalmazza: a művész legjobb magyar zenész barátai mellett a fenti kritikában megemlített dán trombitás-szárnykürtös, Palle Mikkelborg is közreműködik a felvételeken. Juhász Gábor első szólólemeze a közeli jövőben jelenik meg a BMC Records gondozásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.