Klasszikus

A BMC Records újabb francia sikere

2004.04.13. 00:00
Ajánlom
A Budapest Jazz Orchestra és David Liebman tavaly megjelent, közös lemeze (Circle - The Wayfarer, BMC CD 088) már a kezdet kezdetén nagy sikerrel debütált Franciaországban. Most az irányadó francia zenei magazin, a Jazzman márciusi számában érte el a felvétel kitüntető CHOC értékelést. Ismertetőjében Arnaud Merlin méltató szavakkal szól az albumról mind tematikus anyagát ("szívderítően káprázatos partitúra"), mind kidolgozását tekintve.

A Monde de la Musique magazin szintén márciusi számában a lap tekintélyes kritikusa, Franck Bergerot írt igen pozitív értékelést, és az öt pontos értékelésből négyet ítélt a felvételnek. Bergerot kiemeli: „Az album erőteljes alapjai, gazdag anyaga, mozgékonysága és dinamikája George Russell késői munkásságát és a Palle Mikkelborg trombitás által Miles Davisnek komponált Aurát idézi fel. David Liebmant ... a zenei elmélkedésre felkínált téma és a kidolgozások hitelessége arra sarkallja, hogy testestül-lelkestül belevesse magát a szólista/zenekari tag szerepébe, szopránon és tenoron csakúgy, mint furulyán."

A francia zenei élet egyre nagyobb figyelmet szentel a világzene, a magyar népzene és jazz hazai művészeinek. Bergerot fenti sorait olvasva nem kétséges, hogy fokozott érdeklődésre számíthat az a BMC-lemez, amely a kitűnő gitáros, Juhász Gábor szerzeményeit tartalmazza: a művész legjobb magyar zenész barátai mellett a fenti kritikában megemlített dán trombitás-szárnykürtös, Palle Mikkelborg is közreműködik a felvételeken. Juhász Gábor első szólólemeze a közeli jövőben jelenik meg a BMC Records gondozásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Színház

Interaktív kiadványként jelent meg idén a Radnóti Magazin

„Ez már a Gutenberg-galaxis utáni világ” – hirdeti a színház évados kiadványa, amelyet most digitálisan tettek közzé, számos interaktív és a későbbiekben is bővülő tartalommal.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Koncertfelvételek – Hegedűs Endre – Chopin: Esz-dúr noktürn

A Koncertfelvételek a Pesti Vigadóban sorozat első részében Hegedűs Endre Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész Chopin Esz-dúr noktürnjét adja elő a Déli teremben.
Klasszikus gyász

Elhunyt Pejtsik Árpád gordonkaművész, pedagógus

Szűk családi körben vesznek búcsút Pejtsik Árpád György zenepedagógus, gordonkaművész, zeneszerzőtől január 29-én a Kispesti temetőben.
Klasszikus ajánló

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.
Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.