Klasszikus

A BŐF és a diafilmek

2007.09.05. 00:00
Ajánlom
Rohamosan közeledik az ősz, ami nemcsak azt jelenti, hogy elmúlik a nyár, hanem azt is, hogy nyakunkon a Budapesti Őszi Fesztivál. A szervezők már sürögnek-forognak, s ahogy azt a figyelmes és kultúrára érzékeny fővárosiak megszokhatták, ennek következményeként szeptember elejétől Budapest köztereit ellepik az Őszi Fesztivál plakátjai.

Tavaly háromdimenziós grafikák, tavalyelőtt képregények, három évvel ezelőtt békebeli fotók borzolták és csigázták fel a kedélyeket. Idén szelídebb de meghökkentőbb lesz az ország legjelentősebb kortárs művészeti seregszemléjének vizuális arculata: diafilmek hirdetik majd – Hófehérkétől az ötvenes évek propagandadiáin át Csihajdáig és Jancsiig meg Juliskáig –, hogy mi mindenről szólhat a kortárs művészet.

Nem véletlenül esett idén a választás a diafilmre: a 2007-es BŐF számos mozgóképes programot kínál, némafilmekre komponált kortárs zenéktől a táncfilmekig, illetve napjaink orosz filmjeit bemutató seregszemlékig. És áttételesen a diafilm történetét is felidézik a fesztivál során, amennyiben e sajátos műfaj valamennyi fontos korszakához kapcsolható egy-egy program.

A 20. század hajnalán a diafilm oktatási segédanyagként funkcionált elsősorban: az Őszi Fesztivál több kerekasztal-beszélgetést is kínál. A század közepén a diafilm a kommunista propagandagépezet részévé vált: az Őszi Fesztivál egyik legizgalmasabb színházi produkciója az 1950-es évek világát idézi meg. A század végén a diafilm a gyerekek egyik legfontosabb vizuális műfajává vált: az Őszi Fesztivál egy rendkívül eredeti technikával készített bábszínházi előadást is a műsorára tűzött. A részletek és a varázslatos atmoszférájú diák láthatóak lesznek szerte a városban, a fesztivál honlapján és a műsorfüzetben is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.