Klasszikus

A bőgővirtuóz feltámasztása

2003.01.23. 00:00
Ajánlom
Járdányi Gergely nagybőgőművész, hangszerének külföldön is elismert virtuóza több mint egy évtizede kutatja a méltatlanul elfelejtett itáliai romantikus zeneszerző, Giovanni Bottesini életművét. A Hungarotonnál a napokban már a negyedik Bottesini-CD-je jelent meg. Járdányi ma Cegléden, holnap pedig Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében ad koncertet.

"A nyolcvanas évek közepén Bécsben tanultam, s mesterem, a világhírű nagybőgőművész, Ludwig Streicher hívta fel a figyelmemet Bottesini életművére - meséli Járdányi Gergely. - Ez az itáliai muzsikus Verdi kortársa volt: nagybőgősként Európában, sőt Észak- és Dél-Amerikában is ünnepelték, de közben zeneszerzőként és karmesterként is sikereket aratott. Jó néhány operát írt - igaz, ezek Rossini és Verdi árnyékában maradtak -, a Requiemje kifejezetten szép, s ma már kevesen tudják, hogy ő volt az Aida egyiptomi ősbemutatójának karmestere. Bécsi tanulmányaim során eljátszottam néhány darabját, s aztán már tudatosan kerestem újabb és újabb kompozícióit. Ekkor határoztam el, hogy lemezre veszem Bottesini összes nagybőgőre komponált művét. Elutaztam Olaszországba, könyvtárakban kutattam, s meglepetéssel tapasztaltam, hogy ez a szép és gazdag életmű viszonylag feltáratlan. Az olasz kulturális minisztériumtól kértem és kaptam engedélyt a Bottesini-hagyaték kutatására és publikálására."
Így indulhatott el a Hungarotonnál az a hanglemezsorozat, amelynek keretében Járdányi először zenekari kíséretes nagybőgődarabokat, utána opera-parafrázisokat és -fantáziákat, a tavaly nyáron megjelent harmadik lemezen pedig - Lantos István közreműködésével - zongorakíséretes kompozíciókat vett fel. A mai ceglédi és a holnapi budapesti koncert - egy római élő bemutató után - valójában ennek a harmadik lemeznek lesz a hazai premierje. Lantos István mindkét hangversenyen színpadra lép, s emellett Cegléden Pitti Katalin, a Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri dísztermében pedig Marton Éva énekli majd Bottesini két dalát. A napokban, a cannes-i nemzetközi zenei kiállításra, a Midemre időzítve, a CD-sorozat negyedik láncszeme is megjelent: ezen Bottesini kettősversenyei kaptak helyet, s Járdányi Gergely mellett szólistaként Szabadi Vilmos (hegedű), Perényi Miklós (cselló), Berkes Kálmán (klarinét), valamint Járdányi tanítványa, Rácz Ödön is közreműködik. A Weiner-Szász kamaraszimfonikusokat Ács János vezényli.
Az eddigi Bottesini-lemezek egyébként Nyugaton rendre kiváló kritikákat kaptak: az egyik legjelentősebb amerikai szaklap, a ClassicsToday.com például a harmadik album művészi színvonalát és technikai kivitelezését is a maximális tíz pontra értékelte, ami világviszonylatban is ritka. A CD-sorozatot jól kiegészíti az a kotta-összkiadás, amelyet ugyancsak Járdányi kezdeményezett, s amelyet az Akkord Kiadó jelentetett meg.
A negyvenöt esztendős Járdányi Gergely muzsikuscsaládból származik: édesapja Járdányi Pál, a fiatalon elhunyt kiváló zeneszerző és népzenekutató; édesanyja Devescovi Erzsébet hárfaművész. Talán éppen ezért sokáig nem akart zenész lenni: mérnöknek készült, s gyerekkori hegedűtanulmányai után csak tizenkilenc évesen kezdett nagybőgőzni. Itthon konzervatóriumot, majd főiskolát végzett, s ezután került Bécsbe, az említett Ludwig Streicher mesteriskolájába. Játszott hazai, de főleg külföldi zenekarokban, az elmúlt években azonban már elsősorban szólistaként. Azt mondja, a Bottesini-estek iránt külföldön növekszik az érdeklődés, itthon viszont az ilyen, kifinomult kamarazene sajnos egyre inkább "rétegműfajnak" számít, s kiszorul a nagy hangversenytermekből. Járdányi - aki a koncertezés mellett a Szent István konzervatóriumban, illetve a Zeneakadémia tanárképzőjében tanít - most arra készül, hogy még két CD-t vesz fel a Hungarotonnál Bottesini műveiből, utána pedig édesapja, Járdányi Pál kompozícióiból szeretne összeállítani egy "füzérszerű szvitet, ami koncerten is megszólaltatható."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.