Klasszikus

A Bolsoj szólistái a Zeneakadémián

2014.06.30. 15:25
Ajánlom
Az operairodalom leghíresebb áriáiból adnak gálaestet a Moszkvai Nagyszínház énekesei június 30-án az Orosz kultúra napjai programsorozat keretében. A sajtótájékoztatón részt Valerij Platonov az Orosz Kulturális Intézet igazgatója is.

A koncerten többek között Verdi, Rossini, Csajkovszkij és Lehár áriái csendülnek fel Veronika Dzsiojeva szoprán, Szvetlana Silova mezzoszoprán, Borisz Rudak tenor és Pjotr Migunov basszus tolmácsolásában. Az orosz művészeket a Miskolci Szimfonikus Zenekar kíséri Alim Sahmametjev vezényletével - hangzott el a gálaest sajtótájékoztatóján. A műsorban olyan híres áriákat hallhat a közönség, mint A sevillai borbélyból Don Basilio áriája, a Carmenből a Habanera, a Traviatából Violetta áriája vagy a Virág duett a Lakméből, de elhangzik Verdi A szicíliai vecsernye című operájából Elena hercegnő áriája, Lehár A mosoly országa című operettjéből Szu-Csong herceg áriája, illetve az Anyeginből Gremin herceg és Lenszkij áriája is.

Irina Zvonova, az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségének kulturális és sajtóattaséja az elmondta: valamennyi orosz művészt június 30-án este hallhatja először a magyarországi közönség. Alim Sahmametjev a Novoszibirszki Filmharmónia Kamarazenekarának vezetője felidézte: a magyar és az orosz kultúra régi közös gyökerekkel rendelkezik, többek között Rachmaninov tanára is Liszt Ferencnél tanult, az orosz közönség pedig Lehár Ferenc nagyszerű operettjein nevelkedett fel. 

"A gazdasági krízis a kisebb nyugat-európai városok kulturális életére is negatív hatással van, Miskolcon azonban a zenészek tudása és lelkesedése olyan nagy, hogy képesek ellenállni a válság hatásainak" - emlékeztetett a karmester, hozzátéve: a Miskolci Szimfonikus Zenekar Magyarország büszkesége. A kelet-ukrajnai válsággal kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Sahmametjev hangsúlyozta, hogy művészként nem kívánják értékelni a világpolitika történéseit.

"Aggodalommal figyeljük azonban azokat az eseményeket, amelyek Kelet-Ukrajnában zajlanak, és függetlenül attól, kinek az oldalán van az igazság, mindazokért aggódunk, akiket ez a konfliktus érint" - jegyezte meg. Pjotr Migunov hozzátette: az orosz operaházakban rengeteg az ukrán származású énekes: "nem tudunk meglenni nélkülük, és nem is akarunk" - fogalmazott. A hangversenyt a paksi atomerőmű bővítését végző Roszatom Állami Konszern és a TVEL nukleáris fűtőanyaggyártó vállalat támogatja és szervezi.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Klasszikus

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.