Klasszikus

A Bolsoj szólistái a Zeneakadémián

2014.06.30. 15:25
Ajánlom
Az operairodalom leghíresebb áriáiból adnak gálaestet a Moszkvai Nagyszínház énekesei június 30-án az Orosz kultúra napjai programsorozat keretében. A sajtótájékoztatón részt Valerij Platonov az Orosz Kulturális Intézet igazgatója is.

A koncerten többek között Verdi, Rossini, Csajkovszkij és Lehár áriái csendülnek fel Veronika Dzsiojeva szoprán, Szvetlana Silova mezzoszoprán, Borisz Rudak tenor és Pjotr Migunov basszus tolmácsolásában. Az orosz művészeket a Miskolci Szimfonikus Zenekar kíséri Alim Sahmametjev vezényletével - hangzott el a gálaest sajtótájékoztatóján. A műsorban olyan híres áriákat hallhat a közönség, mint A sevillai borbélyból Don Basilio áriája, a Carmenből a Habanera, a Traviatából Violetta áriája vagy a Virág duett a Lakméből, de elhangzik Verdi A szicíliai vecsernye című operájából Elena hercegnő áriája, Lehár A mosoly országa című operettjéből Szu-Csong herceg áriája, illetve az Anyeginből Gremin herceg és Lenszkij áriája is.

Irina Zvonova, az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségének kulturális és sajtóattaséja az elmondta: valamennyi orosz művészt június 30-án este hallhatja először a magyarországi közönség. Alim Sahmametjev a Novoszibirszki Filmharmónia Kamarazenekarának vezetője felidézte: a magyar és az orosz kultúra régi közös gyökerekkel rendelkezik, többek között Rachmaninov tanára is Liszt Ferencnél tanult, az orosz közönség pedig Lehár Ferenc nagyszerű operettjein nevelkedett fel. 

"A gazdasági krízis a kisebb nyugat-európai városok kulturális életére is negatív hatással van, Miskolcon azonban a zenészek tudása és lelkesedése olyan nagy, hogy képesek ellenállni a válság hatásainak" - emlékeztetett a karmester, hozzátéve: a Miskolci Szimfonikus Zenekar Magyarország büszkesége. A kelet-ukrajnai válsággal kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Sahmametjev hangsúlyozta, hogy művészként nem kívánják értékelni a világpolitika történéseit.

"Aggodalommal figyeljük azonban azokat az eseményeket, amelyek Kelet-Ukrajnában zajlanak, és függetlenül attól, kinek az oldalán van az igazság, mindazokért aggódunk, akiket ez a konfliktus érint" - jegyezte meg. Pjotr Migunov hozzátette: az orosz operaházakban rengeteg az ukrán származású énekes: "nem tudunk meglenni nélkülük, és nem is akarunk" - fogalmazott. A hangversenyt a paksi atomerőmű bővítését végző Roszatom Állami Konszern és a TVEL nukleáris fűtőanyaggyártó vállalat támogatja és szervezi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.