Klasszikus

A brazil zene új hangja

2004.03.12. 00:00
Ajánlom
Virginia Rodriguez: Mares Profundos (Deutsche Grammophon) A tehetséges brazil színésznő-énekes Virginia Rodriguez a világhírű honfitárs zeneszerző, Caetano Veloso felfedezettje. Neki köszönhető, hogy az amerikai Hannibal Records leszerződtette, és 1998-ban megjelentette bemutatkozó albumát, a Sol Negrot.

A „brazil zene új hangja”, lelkendezett a New York Times kritikusa, és ezzel a véleményével nem volt egyedül: Virginia Rodriquez első nemzetközi próbálkozása imponáló sikereket aratott. A Deutsche Grammophonnál megjelent Mares Profundos az énekesnő harmadik albuma, rajta Vinícius de Moraes és Baden Powell afro-szambáiból énekel el tizenkettőt, hírnevéhez méltó színvonalon.

Miles Davis: Birdland 1951 (Blue Note)

A valaha élt legismertebb dzsessztrombitás életműve halála óta még végtelenebb. Nincs olyan félév, hogy ne jelenne meg tőle új hanghordozó. A legátgondoltabb és legigényesebb kivitelezett (újra) publikálásokat kétségkívül a Columbia végzi, de időnként mások is beszállnak az üzletbe. A Blue Note három éve az 1949–1950-es felvételeket tartalmazó Birth of the Cool digitálisan felújított változatát dobták a piacra, most pedig jön a folytatás. Az 1951 februárjában, júniusában és szeptemberében a legendás Birdland klubban adott koncertjeit anno élőben közvetítette a helyi rádióállomás. Ez a kiadvány mindenekelőtt a gyűjtőket hozhatja lázba, mint fontos – de limitált hangminőségű – dokumentum Davis korai korszakából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.