Klasszikus

A brazil zene új hangja

2004.03.12. 00:00
Ajánlom
Virginia Rodriguez: Mares Profundos (Deutsche Grammophon) A tehetséges brazil színésznő-énekes Virginia Rodriguez a világhírű honfitárs zeneszerző, Caetano Veloso felfedezettje. Neki köszönhető, hogy az amerikai Hannibal Records leszerződtette, és 1998-ban megjelentette bemutatkozó albumát, a Sol Negrot.

A „brazil zene új hangja”, lelkendezett a New York Times kritikusa, és ezzel a véleményével nem volt egyedül: Virginia Rodriquez első nemzetközi próbálkozása imponáló sikereket aratott. A Deutsche Grammophonnál megjelent Mares Profundos az énekesnő harmadik albuma, rajta Vinícius de Moraes és Baden Powell afro-szambáiból énekel el tizenkettőt, hírnevéhez méltó színvonalon.

Miles Davis: Birdland 1951 (Blue Note)

A valaha élt legismertebb dzsessztrombitás életműve halála óta még végtelenebb. Nincs olyan félév, hogy ne jelenne meg tőle új hanghordozó. A legátgondoltabb és legigényesebb kivitelezett (újra) publikálásokat kétségkívül a Columbia végzi, de időnként mások is beszállnak az üzletbe. A Blue Note három éve az 1949–1950-es felvételeket tartalmazó Birth of the Cool digitálisan felújított változatát dobták a piacra, most pedig jön a folytatás. Az 1951 februárjában, júniusában és szeptemberében a legendás Birdland klubban adott koncertjeit anno élőben közvetítette a helyi rádióállomás. Ez a kiadvány mindenekelőtt a gyűjtőket hozhatja lázba, mint fontos – de limitált hangminőségű – dokumentum Davis korai korszakából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.