Klasszikus

A brit fiatalok kétharmada soha nem hallott még Mozartról

2019.11.27. 06:30
Ajánlom
Ötből egy pedig azt gondolja, J. S. Bach még mindig él. Szinte mindenki tudja viszont, hogy Adele egy énekes.

Itt az újabb felmérés, amelyből kiderül: a fiatalok hülyék. A kutatás, amelyet a klasszikus zenei streamingszolgáltató, a Primephonic rendelt, kétezer, 18-34 év közötti résztvevő bevonásával készült, és az alábbi siralmas eredményekre jutott.

  • Az alanyok 70 százaléka még soha nem hallott Mozartról, a Figaro házassága és a Varázsfuvola szerzőjéről, a csokigolyók sztárjáról;
  • ötből egy úgy gondolta, Bach még mindig életben van;
  • ennél is kevesebben hallottak Nicola Benedetti hegedűművészről és Simon Rattle brit lovagi címet viselő karmesterről;
  • 14 százalékuk tudta csak, hogy a népszerű, szinte nemzeti himnuszként funkcionáló Land Of Hope And Glory című patrióta indulót Edward Elgar komponálta.
  • Ezzel szemben 94 százalék tisztában volt vele, hogy Adele egy énekes.

Az Y-Z generáció ostoba, műveletlen és nem törődik semmivel – gondolhatják sokan, de ők erre csak annyit fognak mondani: „Ok, boomer”. A kérdés valójában inkább az: mikor döntöttek úgy, hogy az iskola ének-zene oktatás heti 45 percben maximalizálódjon? Mikor vált mellékes, kiegészítő tevékenységgé a zenetanulás, és miért idegenedtek el a koncerttermektől az egyébként oly sok mindenre nyitott fiatalok?

Ezek persze nehezebb kérdések, mint kijelenteni, hogy a fiatalok hülyék.

Egyszer régen a Heti Hetesben hangzott el a bölcsesség, miszerint a statisztika az a tudományág, ami szerint ha két hétig hasmenésem van, két hétig meg szorulásom, akkor az emésztésemmel nincsen semmi baj. Nos, a fenti kérdések megválaszolásában sem lesznek segítségünkre a féligazságokat felmutató statisztikák. (Daily Mail)

Miért nem kell az Y-generációnak a komolyzene?

Kapcsolódó

Miért nem kell az Y-generációnak a komolyzene?

A milleniumi generációt nem igazán találni meg a koncerttermekben, és egyszerűen nem tudjuk, hogyan kéne megszólítani őket. De miért csodálkozunk azon, hogy mások lettek, ha teljesen máshogy nevelkedtek, mint az előző nemzedékek?

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.