Klasszikus

A brit fiatalok kétharmada soha nem hallott még Mozartról

2019.11.27. 06:30
Ajánlom
Ötből egy pedig azt gondolja, J. S. Bach még mindig él. Szinte mindenki tudja viszont, hogy Adele egy énekes.

Itt az újabb felmérés, amelyből kiderül: a fiatalok hülyék. A kutatás, amelyet a klasszikus zenei streamingszolgáltató, a Primephonic rendelt, kétezer, 18-34 év közötti résztvevő bevonásával készült, és az alábbi siralmas eredményekre jutott.

  • Az alanyok 70 százaléka még soha nem hallott Mozartról, a Figaro házassága és a Varázsfuvola szerzőjéről, a csokigolyók sztárjáról;
  • ötből egy úgy gondolta, Bach még mindig életben van;
  • ennél is kevesebben hallottak Nicola Benedetti hegedűművészről és Simon Rattle brit lovagi címet viselő karmesterről;
  • 14 százalékuk tudta csak, hogy a népszerű, szinte nemzeti himnuszként funkcionáló Land Of Hope And Glory című patrióta indulót Edward Elgar komponálta.
  • Ezzel szemben 94 százalék tisztában volt vele, hogy Adele egy énekes.

Az Y-Z generáció ostoba, műveletlen és nem törődik semmivel – gondolhatják sokan, de ők erre csak annyit fognak mondani: „Ok, boomer”. A kérdés valójában inkább az: mikor döntöttek úgy, hogy az iskola ének-zene oktatás heti 45 percben maximalizálódjon? Mikor vált mellékes, kiegészítő tevékenységgé a zenetanulás, és miért idegenedtek el a koncerttermektől az egyébként oly sok mindenre nyitott fiatalok?

Ezek persze nehezebb kérdések, mint kijelenteni, hogy a fiatalok hülyék.

Egyszer régen a Heti Hetesben hangzott el a bölcsesség, miszerint a statisztika az a tudományág, ami szerint ha két hétig hasmenésem van, két hétig meg szorulásom, akkor az emésztésemmel nincsen semmi baj. Nos, a fenti kérdések megválaszolásában sem lesznek segítségünkre a féligazságokat felmutató statisztikák. (Daily Mail)

Miért nem kell az Y-generációnak a komolyzene?

Kapcsolódó

Miért nem kell az Y-generációnak a komolyzene?

A milleniumi generációt nem igazán találni meg a koncerttermekben, és egyszerűen nem tudjuk, hogyan kéne megszólítani őket. De miért csodálkozunk azon, hogy mások lettek, ha teljesen máshogy nevelkedtek, mint az előző nemzedékek?

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Könyv

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.