Klasszikus

A brit fiatalok kétharmada soha nem hallott még Mozartról

2019.11.27. 06:30
Ajánlom
Ötből egy pedig azt gondolja, J. S. Bach még mindig él. Szinte mindenki tudja viszont, hogy Adele egy énekes.

Itt az újabb felmérés, amelyből kiderül: a fiatalok hülyék. A kutatás, amelyet a klasszikus zenei streamingszolgáltató, a Primephonic rendelt, kétezer, 18-34 év közötti résztvevő bevonásával készült, és az alábbi siralmas eredményekre jutott.

  • Az alanyok 70 százaléka még soha nem hallott Mozartról, a Figaro házassága és a Varázsfuvola szerzőjéről, a csokigolyók sztárjáról;
  • ötből egy úgy gondolta, Bach még mindig életben van;
  • ennél is kevesebben hallottak Nicola Benedetti hegedűművészről és Simon Rattle brit lovagi címet viselő karmesterről;
  • 14 százalékuk tudta csak, hogy a népszerű, szinte nemzeti himnuszként funkcionáló Land Of Hope And Glory című patrióta indulót Edward Elgar komponálta.
  • Ezzel szemben 94 százalék tisztában volt vele, hogy Adele egy énekes.

Az Y-Z generáció ostoba, műveletlen és nem törődik semmivel – gondolhatják sokan, de ők erre csak annyit fognak mondani: „Ok, boomer”. A kérdés valójában inkább az: mikor döntöttek úgy, hogy az iskola ének-zene oktatás heti 45 percben maximalizálódjon? Mikor vált mellékes, kiegészítő tevékenységgé a zenetanulás, és miért idegenedtek el a koncerttermektől az egyébként oly sok mindenre nyitott fiatalok?

Ezek persze nehezebb kérdések, mint kijelenteni, hogy a fiatalok hülyék.

Egyszer régen a Heti Hetesben hangzott el a bölcsesség, miszerint a statisztika az a tudományág, ami szerint ha két hétig hasmenésem van, két hétig meg szorulásom, akkor az emésztésemmel nincsen semmi baj. Nos, a fenti kérdések megválaszolásában sem lesznek segítségünkre a féligazságokat felmutató statisztikák. (Daily Mail)

Miért nem kell az Y-generációnak a komolyzene?

Kapcsolódó

Miért nem kell az Y-generációnak a komolyzene?

A milleniumi generációt nem igazán találni meg a koncerttermekben, és egyszerűen nem tudjuk, hogyan kéne megszólítani őket. De miért csodálkozunk azon, hogy mások lettek, ha teljesen máshogy nevelkedtek, mint az előző nemzedékek?

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.
Tánc

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.