Klasszikus

A Budapest Fesztiválzenekar meghirdette 2005/2006-os évadjának terveit

2005.04.09. 00:00
Ajánlom
Körner Tamás, a zenekar igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a nagy érdeklődés miatt jövőre műsoraik többségét háromszor is eljátsszák, kétszer a Nemzeti Hangversenyteremben, egyszer a Zeneakadémián. Ez utóbbi koncertek szombat délután lesznek, lehetővé téve, hogy a vidékiek, a családosok és az este nehezen mozdulók is hallhassák a Fesztiválzenekart.

A nemzetközi zenei élet több kiválósága lép fel a zenekarral Budapesten, így Radu Lupu, Marjana Lipovsek, Emanuel Ax, Borisz Berezovszkij, Lang Lang, Jiri Belohlavek, Pinchas Steinberg, Nathalie Stutzmann, Paul McCreesh és Lisa Milne. Az évad 2005 szeptemberében a Mahler Ünnep hangversenyeivel indul. Folytatódnak a zenekar sikeres sorozatai, a Haydn-Mozart zenekari koncertek, amelyek a nagyobb befogadóképességű Zeneakadémiára költöznek, a gyerekek kakaókoncertjei, az egyforintos koncertek, a „Vasárnapi kamarazene” sorozat. „Kamarazenekari délutánok” címmel új, vasárnap délutáni sorozat indul a zenekar székházában.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától kapott támogatás segítségével az eddigieknél többször lép fel a zenekar vidéken. Fischer Iván együttese jövőre három földrész tizenöt országába kapott meghívást, köztük a New York-i Carnegie Hallba, Tokióba, Londonba, Torontóba, Párizsba, Bécsbe és az Edinburgh-i Fesztiválra.

A zenekar a 2005/2006-os évadra ötféle bérletet hirdet meg, ezek április 11-tõl a BFZ titkárságán és az interneten (www.bfz.hu), április 20-tól az ismert jegyirodákban vásárolhatók meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.